Rundveehouderij

Nieuws 1986 x bekeken 3 reacties

Gewichtseis IKB-vleeskalf opnieuw doorgeschoven

Doetinchem - De invoering van de IKB-eis dat nuchtere kalveren bij aanvoer op verzamelplaats en vleeskalverhouderij minimaal 36 kilo moeten wegen is opnieuw doorgeschoven. De eis zou per 1 juli van kracht zijn, dit wordt voorlopig 1 januari 2016.

Eind vorig jaar werd de ingangsdatum ook al verschoven van 1 januari 2015 naar 1 juli. De ingangsdatum is opgeschoven omdat vertegenwoordigers van de LTO-vakgroepen melkveehouderij en vleeskalverhouderij nog steeds in overleg zijn over de invulling van de nieuwe regels. Beide sectoren proberen begrip voor elkaars situatie te krijgen. Een kalverhouder wil een gezond, vitaal kalf en de melkveehouder wil zijn stierkalveren met veertien dagen af kunnen zetten.

De gewichtseis ligt er nu wel, maar in de praktijk blijkt dat een zwaarder kalf niet beter hoeft te zijn, er zijn veel lichte kalveren die gezond en vitaal zijn en goed drinken. Reden voor beide partijen om andere wegen te zoeken naar een beter systeem om de kwaliteit van de kalveren te garanderen. Eigenlijk is daar geen termijn aan te hangen, maar toch hebben de partijen besloten zich een einddatum op te leggen. Waarbij de kans redelijk is dat deze in december toch opnieuw wordt doorgeschoven.

Het afgelopen najaar liepen de gemoederen rond de gewichtseis nog hoog op, toen de integraties geen lichte nuchtere kalveren afnamen. Een kalf dat verder goed gezond is maar niet aan de grens van 36 kilo komt, is met goede melkverstrekking voor de 35 dagen leeftijdsgrens op het gewenste gewicht te krijgen.

Laatste reacties

 • gerardenmarjan

  wordt voor de redactie wel eens een keer tijd dat zij hun foto archief beetje updaten, volgens mij is deze foto 30 jaar oud. jullie laten niet een realistich beeld zien van de kalverensector!!!

 • peter 103

  Gewichts eis slaat nergens op, het moet gaan om de kwaliteit.

 • Elevage

  gewichtseis is makkelijker te controleren door onnozelen.
  Voor kwaliteit heb je meer kennis nodig.................

Of registreer je om te kunnen reageren.