Rundveehouderij

Nieuws 3977 x bekeken 3 reacties

Geen antwoord voor slechte classificatie

Brussel - Toezichthouders van het Belgische Departement landbouw en Visserij hebben geen verklaring voor structurele overwaardering van slachtrunderen. Eerder deze week werd duidelijk dat 26,5 procent van de slachtrunderen hoger op de SEUROP-classificering werden gewaardeerd dan ze werkelijk waard zijn.

Bij de U- en E-klasse loopt dat percentage zelfs op tot 34 en 46 procent. 2014 was het vijfde jaar op rij waarin het percentage juiste classificaties daalde. Volgens een woordvoerder van het departement  kunnen slachterijen en keuringsinstantie in ketenoverleggen geen duidelijk antwoord geven op overwaardering. "Misschien is dat al een signaal op zich", stelt hij.

CBL: supermarkten letten zelf op kwaliteit

Belgisch rundvlees wordt ook verkocht in Nederland. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) gaf desgevraagd aan ervan uit te gaan dat inkopers van supermarkten zelf letten op de geleverde kwaliteit vlees. Omdat veel vleesverwerkers het vlees in technische delen en supermarkten in porties binnen krijgen is het onwaarschijnlijk dat deze marktpartijen weten dat het rundvlees van een lagere SEUROP-klasse is.

In Nederland incidenteel verkeerde classificatie

Op navraag geeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) aan dat er in Nederland hooguit incidenteel slachtrunderen over- of ondergewaardeerd wordt. De classificeerders worden op hun werk beoordeeld en zonodig bijgeschoold. In extreme gevallen van keer op keer verkeerde classificaties wordt een classificeerder geschorst.

Laatste reacties

  • koestal

    Dus incidenteel,valt mee.

  • joohoo

    Dus als ik et goed begrijp zijn het gewoon ambtenaren?.

  • schoenmakers1

    de echte kopers in het slachthuis beslissen zelf welke dieren ze willen, heb het meegemaakt dat de koper achter de classificeerder een heel andere keuze maakte, dus ook weer een kostprijsverhoging voor de sector waar niemand iets mee opschiet, zouden we zo snel mogelijk van af moeten, we willen immers toch ook nog iets verdienen, dit noemen onze belangenbehartigers het zogenaamde freewielen

Of registreer je om te kunnen reageren.