Rundveehouderij

Nieuws 9738 x bekeken 14 reacties

FrieslandCampina zakt op wereldranglijst grootste zuivelbedrijven

Utrecht – FrieslandCampina is afgelopen jaar een plaats gezakt op de wereldranglijst van grootste zuivelbedrijven in de wereld.

FrieslandCampina neemt, op de door de Rabobank samengestelde lijst, de zesde plek in en wisselt daarmee van positie met Dairy Farmers of America (DFA). De omzet van FrieslandCampina kwam in 2014 uit op €11,1 miljard. DFA realiseerde in datzelfde jaar een omzet van €13,5 miljard. Net als FrieslandCampina daalde ook Unilever een plek op de ranglijst. De Nederlandse onderneming is met een zuivelomzet van €5,8 miljard te vinden op plek 12.

Nestlé nog steeds grootste zuivelbedrijf

Nestlé mag zich met een omzet van €20,9 miljard in 2014 nog steeds werelds grootste zuivelbedrijf noemen. De Zwitserse onderneming wordt met een omzet van €14,7 miljard op ruime afstand gevolgd door Lactalis. Deze Franse zuivelonderneming wisselde stuivertje met het eveneens Franse Danone, afgelopen jaar goed voor een omzet van €14,6 miljard.

Chinese zuivelaar Mengniu grootste stijger

Van de Chinese zuivelbedrijven staat Yili, met een omzet van €6,5 miljard het hoogst genoteerd op plek 10. Mengniu is echter de grootste stijger van plek 14 naar plek 11 met een omzet van €6,1 miljard.

Laatste reacties

 • tinus888

  Het Cees t Hart effect is weg,waarom het salaris niet verdubbeld zodat hij was gebleven

 • abtje

  <em>Omdat Cees als een van de eerste zag aankomen dat het Hart minder werd. dus die was niet tegen te hiouden en wilde het schip verlaten. </em>

 • Mozes

  @tinus  en @abtje, vroeger zeiden ze bij Frieslandfoods: 'het is niet onze ambitie om de grootste te zijn maar wel de best presterende'. 
  Ik neem aan dat dat bij FrieslandCampina niet anders is. Of ze dus in grootte de eerste zijn of de honderdste maakt niet uit, als maar de beste melkprijs realiseren. 

 • Koen Franken

  Loon gewoon koppelen aan de prestaties van FC , dus minder voor de grote jongens aan het roer daar .

 • agratax2

  Wat is zo interessant aan een lijst als deze? Geen van deze bedrijven betaalt zijn leveranciers een prijs uit waar de boeren goed mee overweg kunnen. Hebben de boeren van de grootste bedrijven niet netzo goed financiele problemen als de FC boeren? Ik kan hier maar 1 conclusie uit trekken 'Groot betekent niet beter voor je leveranciers-leden'. 

 • abtje

  Juist Agratax, Nestle had ook melkleveranciers in Nederland. Die heeft ze verkocht aan Vreugdenhil. Nestle kon de boeren hier niet verder uitknijpen en is toen hier maar vertrokken. Hier werd de kostprijs kunstmatig duur gemaakt in vergelijking met het buitenland.

 • abtje

  Mozes, dat zeiden ze vroegen. Wat ze nu denken wil je niet eens weten, maar is heel wat minder nobel.

 • Ishtar

  Typisch NL, VION wilde ook de grootste zijn.
  Met wat is dan de vraag...........
  Omzet, winst, of grootse met de meeste tevreden boeren?
  Of grootste met luchtkastelen,of grootste ego, of beste in boerengeld vergokken en verprutsen ===> dan moet je zeker ZLTO advies gaan vragen........

 • Mozes

  @abtje #6, <em>'Nestlé kon de boeren hier niet verder uitknijpen en is toen hier maar vertrokken'.</em>
  Daaruit blijkt toch dat wij in Nederland goed werkende coöperaties hebben waar Nestlé qua melkprijs moeilijk tegenop kan. 

 • alco1

  Wat is het lidmaatschap van de FC waard?

 • BO(skabout)ER

  haha alco, hoe meer koeien hoe meer het waard is;).

 • Foxxy

  Alco, ik geloof laatste jaarleverantie x 0,10 euro

  Dan komt het ledenkapitaal ewat opgespaard is erbij! 

  Naar alle waarschijnlijkheid zullen er volgend jaar een paar leveranciers leden minder zijn! 

 • alco1

  Nee. Ik bedoel je lidmaatschap verkopen aan bv. een DOC boer.
  Op je bedrijf ligt immers het lidmaatschap.

 • abtje

  Mozes DOC draait niet echt lekker. Is toch coop. Feit is dat door al die extra eisen de Nederlandse kostprijs te hoog word en Nestle voor lagere melkprijs landen kiest met dezelfde goede kwaliteit.
  Of je hier blij van moet zijn durf ik te betrwijfelen.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.