Rundveehouderij

Nieuws 42 reactieslaatste update:29 jul 2015

FrieslandCampina verlaagt garantieprijs naar €28,50

Amersfoort - De leden van FrieslandCampina ontvangen over augustus €1,50 per 100 kilo minder voor hun (gangbare) melk. De garantieprijs bedraagt €28,50.

Dit heeft de coöperatie bekendgemaakt. Bij een gemiddelde jaarleverantie van 700.000 kilo bedraagt de melkprijs over augustus dan €28,40 per 100 kilo. Dit is de prijs exclusief btw en na aftrek van 5 cent contributie voor ZuivelNL. Ook is het exclusief toeslagen voor weidegang en duurzaamheid.

Voor het eerst in vijf jaar onder €30

Met deze prijs komt de uitbetaling van FrieslandCampina voor het eerst sinds mei 2010 - dus ruim vijf jaar geleden - onder het niveau van €30 per 100 kilo. Hiermee is een soort magische ondergrens geslecht. Het is anderzijds geen historisch dieptepunt. De melkprijs is nog minstens €7 per 100 kilo verwijderd van dat punt in de markt, dat werd bereikt in juni 2009 (€21,25).

Van de huidige prijsverlaging is 54 cent toe te schrijven aan een te hoge inschatting van de uitbetaling bij een aantal referentiebedrijven in de voorbije maanden. De overige 96 cent komt voor rekening van een (te verwachten) verdere daling van de uitbetaalprijs bij de referentiebedrijven in augustus.

Die verlagen de melkprijs onder druk van de hoge aanvoer en slechte afzetmarkt. Die is bij FrieslandCampina zelf ook wel voelbaar, maar werkt volgens afspraak alleen indirect door in de melkprijs van de leden.

Biologische prijs blijft overeind

De biologische melkveehouders van FrieslandCampina merken ondertussen nog weinig tot niets van de gedaalde prijzen op de zuivelmarkt. Reden is dat de biologische melkprijs enkele jaren geleden is losgekoppeld van de gangbare garantieprijs en de biologische markt tot nog toe weinig last heeft van de malaise in de gangbare zuivelsector.

Door de gestage daling van de gangbare melkprijs is het verschil tussen de gangbare en biologische garantieprijs bij FrieslandCampina opgelopen van een kleine €16 per 100 kilo begin dit jaar naar zo'n €18 per 100 kilo nu.

Arla verlaagt melkprijs naar €28,53

Concurrent Arla verlaagde de melkprijs voor augustus van ongeveer €29,56 naar goed €28,53 per 100 kilo. Anders dan FrieslandCampina verlaagde het bedrijf ook de biologische melkprijs, van zo'n €41,90 maar goed €40,90 per 100 kilo.

Laatste reacties

 • jan doedel

  daar zal de rabo blij mee zijn

 • info36

  Het moest toch meer en groot.

 • Foxxy

  Ik hoop dat ze goed investeren in meer afzet kanalen! 

  Fabrieken bijkopen , leuk ! Laag grondstoffen inkopen = meer winst,volume groei .. Heel goed! 

  Maar de leden niet laten omvallen in deze tijd, is zorgen dat je de producten vlot kunt afzetten tegen betere opbrengstprijzen! 

  Dus zuivelreus :laat zien dat de consumenten niet zonder je kunnen !!!

 • schoenmakers1

  als het maar niet is dat de boeren niet meer zonder fc kunnen omdat er op termijn geen andere verwerkers zitten, dan ben je mooi bij de aap gelogeerd

 • Reinefik


  Welkom in de echte wereld.

 • Tuig

  Nou Foxy, zolang er meer geproduceert wordt dan er vraag is kan de consument prima zonder de fc. Als het aan de melkveehouders lag were er nog veeeeeel meer geproduceerd, of er afzet voor is of niet, hard doormelken! !!!!!  

 • bert bert

  Vorige week waren de boertjes nog blij;Hun melkerij groeit ,ze nemen over ,wij willen de grootste zijn .wij nemen alles over wat we kunnen en boerkes ,jullie zijn mede aandeelhouder ,jullie hebben ??????????????????????????
  Maar om alles over te nemen moeten we ,jullie toch niet te veel betalen ,we moeten jullie dom houden en alleen laten melken ,nu leren we de boeren nog goedkoper melken ,even tanden bijten en we nemen weer een melkerij over ,en kunnen we er nog een centje afdoen .En dan als de nood het hoogst is smeken de boertjes ,doe AUB een centje erbij ,want we kunnen geen boter meer smeren ,te duur in de winkel Ja dat komt nog en .De boer hij ploegde ,of ploeterde door

 • LUCTOR

  We hebben ze, meer koeien grote moderne stallen zwaar gefinancierd geen andere verwerker te vinden binnen NL vorig jaar een goede prijs betaald als lokkebrood. Zou het aanbod wat minder worden herhalen we het kunsje gewoon opnieuw en onze huisbankier de oorspronkelijke bank voor de boeren doet er wel een schepje bovenop door in de media te verkondigen dat de vraag op de wereld markt in het derde kwartaal tot ongekende hoogte zal stijgen.Onze zekerheid is nog steeds we nemen alle aangeboden af voor verwerking.

 • Jano

  Grappig. Toen de melkprijs hoog was lag het FC. Nu bij deze waardeloze melkprijs ligt het aan alles en iedereen, maar niet aan FC

 • bb40

  #7 verder nog iets te melden? 

 • m.en.mh.miedema

  Spijker op z n kop Jano!
  En maar hogere eisen stellen aan  de leden (Focus Planet) of je melkprijs wordt nog lager. En ze vinden zichzelf bij FC zo geweldig want ze betalen (bijna) de beste melkprijs. Nee, misschien de minst slechte, maar dat is iets heel anders! Met dit prijsniveau heeft niemand ook maar iets te eisen!!!

 • koestal

  nog maar een stal bij bouwen

 • van der berg

  zoals ze in frankrijk doen zal hier vast niet gebeuren,de staat heeft er wel voor gezorgd dat er alleen maar rancune onderling in de sectoren is,jullie zijn zo stom om ook nog tegen mekaar te gaan in plaats van de handen in een te slaan en zorgen met zn allen voor een net inkomen.

 • boerderijidink


  Aplause voor #13 . 

  Zo is het maar net.

  Verdeel en heers denken ze bij LNV en NZO en RABO.

 • veldzicht

  van der berg,jij ziet het tenminste goed.

 • landboer


  Nee veldzicht, van den berg ziet het niet goed, wij zijn keiharde concurrenten van elkaar,vroeger op de quotum markt ,nu op de grondmarkt en straks op de fosfaatmarkt , en daarom zullen we ook altijd verdeelt blijven

 • fendt 305 LS

  het was te verwachten. ik hoor trouwens helemaal geen zuivelanalisten meer. het is alleen erg jammer dat wij met zenalle, melkproduceren van hoogwaardige kwaliteit en rondom gecetifiseerd en dan moeten toezien dat iedere maand de garantie prijs zakt. Er was toch wereldwijd veel vraag naar nederlandse zuivel ( ZUIVEL ANALISTEN). en wat de melkprijs van 2009 betreft. Onze productie kosten waren toe ook veel lager dan ano 2015(dieselolie,ruwevoer,pacht,kalveren, enz). Maar goed in de  bloemensector is het zelfde gebeurt, als nu in de veehouderij aan de gang is. Je kon nog zo groot of goed zijn, maar de veilingklok bepaalde je prijs.
  voor weinig bloemen, veel geld voor veel bloemen weinig geld of doordraai. en ik weet zeker dat het weer goed komt, maar houd geld in je portemonee.

 • Mozes

  Naarmate de melkprijs lager wordt verandert het forum in een openbaar toilet waar iedereen met teveel spanning in de onderbuik zijn emotiedrol deponeert. 

 • Koen Franken

  Vorig jaar een melkprijs gehad van 42 cent , waar zijn die inkomsten gebleven . Of hadden jullie gedacht dat de overvloed van melk welke er nu geproduceert word gewoon door de markt word opgenomen .

 • g.g


  de melkveehouders die goed opgepast hebben , zingen dit liedje wel uit.

 • poldes


  waar is de toegevoegde waarde van onze melk bij de deskundige en ultra moderne boerderijmelk verwerkers in nederland?

  de brutale lage referentiebedrijven volgen en de schuld geven dat wij te veel melkgeld de afgelopen maanden hebben betaald.

  wat is de drive van de in Nederland verzamelende boerderijmelk en hoogwaardige producten producerende zuivelindustrie?

   

 • mtseshuis

  @ Mozes: wat er geschreven wordt, klopt toch gewoon? Ze hebben ons een worst voorgehouden in de vorm van een sterk groeiende zuivel consumptie wereld wijd. In plaats van te waarschuwen dat die minimale lrapte zomaar weer weg kon zijn! Zij zijn mede oorzaak aan de explosieve groei en bijbehorende ellende die eruit voort gaat komen! Mag best gezegd worden.

 • van der berg  de staat heeft ons uitgespeeld en ervoor gezorgd dat we de kift op mekaar hebben,dit is precies wat de staat wil,wordt de varkenssector aangepakt houdt de rest zich muisstil want dan zijn wij nu niet aan de beurt,denk eens na!!! op mekaar lopen mekkeren heeft totaal geen nut, wil een melkveehouder akkerbouwer worden,geen probleem,koop akkerbouwgrond en bv bietenquotum en ga bieten verbouwen,wil je in  de varkens koop rechten en ga los,jullie zitten vastgeroest in het ''ik ben het zieligstverhaal'' ipv met elkaar op te komen voor een betere toekomst en wat maakt het dan een moer uit als iedereen het goed heeft ,dat de landprijzen bv een ton per ha kosten als iedereen genoeg verdient. ga maar es na wat we horen te krijgen voor de produkten,iedereen heeft door de jaren heen loonsverhoging gehad,ieder verwerkingsbedrijg heeft dat doorberekend net zoals de lasten van bv stroom,water afschrijving nieuwe gebouwen etc. en degenen die aan het begin van de keten staan????die staan voor een rotloontje alle risico,s op zich te nemen omdat ze ook nog pikken dat we aan steeds meer eisen moeten voldoen,want we hebben o zo veel haantjes gedrag tegen mekaar  dat we het ook nog mooier en beter willen doen dan de buurman,ik ken dr maar 1 ding bij bedenken en dat is dat diegenen de grootste domme sufferds zijn die dr rondlopen. • farmer4life1

  Als de wereldmarkt niet hoog is. Dan kan FC ook geen hoge prijs neerzetten. Wij boeren moeten minder produceren.. 

  De magere melkpoeders zijn hier 1700  euro per ton. 
  In NZ voor 1500 EUR daarom eten wij hier in Nederland ook wel NZ appels. Er is  simpelweg teveel melk en iedereen gaat daarom afdingen. Hier door was de olieprijs ook zo laag. 

  Verschil tov 2009 is wel dat alles goedkoper was. De brok kosten waren 0,17 cent? Daarom heeft iedereen al gewaarschuwd voor bufferen. Want je kunt maar weinig meer doen dan op een houtje bijten en  zien hoe elke maand je buffer inslinkt. 

  Moreel gezien onbegrijpelijk dat wij Nederlanders de beste melk hebben voor onder de de kostprijs. 

 • landboer


  Hier is de interventieprijs voor melkpoeder 1680euro ,op de wereldmarkt 1500 euro,hoe kan dat?

 • gjcamps

  De interventie prijs ligt erboven omdat we qua kostprijs niet kunnen concureren tegen wereldprijs/NZ. Dan kun je wel schreeuwen dat NL melk van betere kwaliteit is maar als klanten het niet willen betalen of er is genoeg kwaliteitsmelk dan krijg je geen cent teveel hoor! Kwaliteits melk is alleen gunstig voor de verwerkers, heel flexibel inzetbaar. Het is een kunst om van slechte melk een goed product te maken, andersom niet.

 • poldes


  gjcamps,  lage euro lage melkprijs wij hebben bepaalde tijden in de vorige periode minder euro,s voor de melk per liter ontvangen als in N.Z.

  € 0,35 in N.Z. is veel meer koopkracht voor die boeren als voor ons met€ 0,35.

 • gjcamps


  Poldes, een dollar koers van 1.40 of nu 1.07 heeft nogal invloed op de verkoop of interventieprijs. Als we nu met een lage eurokoers onze EU produkten niet buiten de EU kunnen afzetten zegt dat voldoende over de concurrentiekracht.

 • farmer4life1

  Klopt, zo positief is de lage euro niet. In Ierland zijn er genoeg boeren die 0,21 cent kostprijs hebben. Maar ook NZ is 0,23 cent behoorlijk laag. 

   er is  uiteindelijk een koude sanering gaande. De wereldmarkt is geen goede indicatie voor prijsvorming. Alleen landen met gunstige factoren als klimaat, grond vruchtbaarheid, overheid/mileu regelgeving en afzet zijn diegenen die de dienst uitmaken op wereld niveau. 

  Een land als Nederland is uniek om haar innovatie en ondernemersschap. Wij moeten meer graan van een ha halen voor dezelfde marge dan in Oekraïne/Polen/VS.

  Het is of de  kostprijs substantieel verlagen of de opbrengst prijs verhogen... maw we moeten naar een vraag markt (pull) ipv aanbod (push) Nederland zou import heffing kunnen invoeren om supermarkten te dwingen om hun voedsel nationaal/lokaal in te kopen. Het is belachelijk dat wij appels uit NZ  kopen. 

 • gjcamps

  #29 De Rotterdamse haven en Schiphol zijn belangrijker dan een paar NL boertjes. Daarom liggen er appels uit NZ, China, Chili, Zuid Africa in onze supermarkten. Echter belangrijker is dat de consument liever een lokale appel koopt en eet.

 • farmer4life1

  De consument weet tegenwoordig niet eens hoe diegene zijn eigen voedsel moet verbouwen... Wij doen onderzoek naar hoe je het beste graan verbouwd(hoe geef je de plant de ideale omstandigheden) 

  De supermarkten geven de consument de beste omstandigheden om zoveel mogelijk te kopen... 

 • mts_kuijpers

  nee, gjcamps. De maatschappij wil die lokale appel wel, maar als consument pakt ze gewoon wat in het schap ligt. En zo is het niet alleen met appels.

 • bbuizer

  Vraag aan de redacteur: betreffen de grafieken in uw artikel niet de gangbare garantieprijs i.p.v. de biologische?

 • A dunnewind

  ok is prima

 • westerhofff


  tijd om te emigreren.

   

 • vries-douwe


  De bekende economische boerenleus: 'stilstand is achteruitgang'die ook in Boerderij vaak gelezen wordt, noem ik stom. Altijd maar groter, waar is het eind!!     Dat breekt ons nu zuur op.
  Het is moeilijk, de productie af te stemmen op de vraag, maar na de opheffing van de quotering kon een klein kind wel zien , dat dit fout zou aflopen.
  Wat nu? Er moeten van overheidswege toch maar maatregelen genomen worden.
  Ze doen pijn, maar wij als 'vrije ondernemers'doen elkaar de das om.
  Jammer, maar het is niet anders.  
  douwe

 • hornblower

  groter , groter , hardlopers zijn doodlopers, laten ze maar lekker op hun bek vallen.

 • veldzicht

  westerhoff#35,naar welk land,waar is het beter of minder slecht als hier?

 • Vibank

  Canada

 • peter63

  Kan iemand mij misschien uitleggen waarom de chinezen dan nog steeds melkpoeder uit de winkelschappen halen het liefst zoveel mogelijk,
  Hoezo melkoverschot?  Zie ik iets over het hoofd?

 • bbuizer

  Bedankt, redachtie, voor het plaatsen van de nieuwe tweede grafiek. 

 • w1888

  Ben wel nieuwsgierig wat Aware nu betaald? Lees of hoor er niks over.

Laad alle reacties (38)

Of registreer je om te kunnen reageren.