Rundveehouderij

Nieuws 5415 x bekeken 10 reactieslaatste update:31 aug 2015

Franse boeren krijgen 4 cent meer per liter melk

Parijs - De Franse melkveehouders krijgen vier cent per liter extra voor hun melk. Dat is het resultaat van drie uur onderhandelen met het Franse Ministerie van Landbouw. Desondanks houden de boerenprotesten aan in Frankrijk en over naar andere landen. Dat meldt het Vlaamse nieuwsmedium Vilt.

Na drie uur onderhandelen op het Franse landbouwministerie is besloten dat melkveehouders voor hun melk niet minder dan 34 eurocent per liter mogen krijgen. Dat komt neer op een verhoging van vier cent ten opzichte van het huidige prijsniveau.

Elke schakel moet verantwoordelijkheid nemen

De verhoging van de melkprijs is het resultaat van onderhandelingen met vertegenwoordigers van de landbouwers, de zuivelindustrie en de distributieketens. De verhoging van de minimumprijs geldt tot december. De Franse minister Stéphane Le Foll zei na afloop van de onderhandelingen: "De supermarkten hebben beloofd om de prijzen van een aantal basisproducten te verhogen. Ik heb er bij de distributie ook op aangedrongen is dat ze deze prijsverhoging volledig wordt uitgekeerd aan de boeren. Elke schakel in de keten moet zijn deel van de verantwoordelijkheid opnemen."

Europese steun melkproducenten

Daarnaast kregen de Franse boeren ook de garantie dat er op 7 september een buitengewone Europese Landbouwraad zal plaatsvinden. Daar zal Le Foll pleiten voor Europese steun voor de melkproducenten en een verhoging van de interventieprijs voor melk, want momenteel ligt die op 22 eurocent per liter.

Deze toegevingen komen er na grote onrust onder de Franse boeren. Vorige week werden van maandag tot vrijdag op tal van plaatsen in Frankrijk, vooral in Normandië en rond Lille, Lyon en Clermont-Ferrand wegen geblokkeerd met tractoren en autobanden.

Boerenprotest nu ook in andere EU-landen

Ondanks deze toezegging blijven de protesten aanhouden in Frankrijk. Stilaan waait het protest ook over naar Groot-Brittannië. Daar ontstond een spontane wegblokkade uit onvrede met het huidig prijsniveau van landbouwproducten.

In Groot-Brittannië ontstond spontaan een actie waarbij enkele tientallen tractoren, maaidorsers en andere landbouwmachines de wegen in Staffordshire en Derbyshire blokkeerden. De Britse boeren protesteerden op die manier tegen de lage prijzen voor melk en voor lamsvlees.

Ook in andere Europese landen is de malaise bij ondernemers in de land- en tuinbouw groot. In België voerden Waalse melkveehouders actie tijdens de beurs van Libramont en federaal landbouwminister Willy Borsus kondigde al tien maatregelen aan die boeren moeten helpen de crisis te overleven.

Laatste reacties

 • varkenshouder1

  Gaat dit ook gelden voor varkenshouders.?
  Zitten al veel langer in dezelfde situatie maar daar hoor ik niks over. Melk is down gegaan sinds afschaffen melkquota 4 maanden terug. Nu al de snelweg dicht zegt veel over de liquiditeit in deze sector.

 • agri2

  Interventieprijs omhoog zonder productiebeheersing? Ik voorspel dat in een jaar tijd wordt het melkquotum weer ingevoerd in de EU.

 • schoenmakers1

  zie lto, het kan wel, en niks geen het mag niet van europa, ongeloorloofde staatssteun of zo

 • schoenmakers1

  dijksma, waar een wil is is een weg.

  Als de wil er niet is komt men in het nederlands model

 • Koen Franken

  @ varkenshouder 1 , zo gaat dat samen optrekken om er gezamelijk beter van te worden , en zie wat er gebeurt , ze laten de varkenshoudrs gewoon stikken . Brussel kent maar 1 soort boeren !!!! .

 • edke


  Het wordt tijd dat hier ook wat gebeurt, ipv van afwachten,actie voeren maar nee onze lto bestuurders wachten maar weer af in hun luie stoel

 • snufferman

  wat nou 1 eu 

  nou maar alle Franse producten links laten liggen kijken hoe lang ze dat kunnen volhouden

 • pieter p

  Gewoon in geheel europa varkens en rundvlees en melkproductie minstens 10% laten zakken, en zo laten.
  Dan is de prijs zo weer op een normale hoogte.

 • Willem29

  4 cts zijn in werkelijkheid nog geen 1 ct. De verhoging geldt alleen voor de melk die in 'huismerk' produkten verwerkt wordt. Daarnaast kunnen de melkverwerkers hun prijs voor melk verwerkt tôt industriels produkten zoals poeder en boter iets verlagen zodat het effect nul wordt.
  Een poging om met politique uitspraken een geblokkeerde situatie veranderd te laten lijken.

 • pieter p

  Hollande is gewoon bang voor de boeren nu, in de media wordt geschreven dat hij achter de acties van de boeren staat.
  Dit is omdat als hij met een harde hand terug slaat is het oorlog, en ook om druk uit te oefenen op Brussel.
  Reguleren is gewoon nodig want de boeren kunnen dat zelf niet, tenzij men altijd voor deze prijzen willen door melken.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.