Rundveehouderij

Nieuws 6830 x bekeken 14 reacties

Franse megafarm moet aantal dieren terugbrengen

Drucat – De eigenaar van de omstreden Ferme des 1.000 vaches of Boerderij met duizend koeien in Noord-Frankrijk, Michel Welter, moet bijna driehonderd dieren afstoten.

Welter kreeg na een lange procedure met veel bezwaren vergunning voor vijfhonderd melkkoeien maar onlangs bleken er bij een controle op het pas geopende bedrijf al 794 te staan. Volgens Welter loopt hij daarmee vooruit op uitbreidingsmogelijkheden die in de bestaande vergunning zijn opgenomen. Hij spreekt dan ook van 'een administratieve fout'. De prefect van Picardië, die de vergunning heeft afgegeven, is het daar volstrekt niet mee eens en heeft de boer opgedragen het aantal koeien binnen twee weken weer tot vijfhonderd terug te brengen. Lukt dat niet, dan dreigt een boete van €15.000 aangevuld met €1.500 voor elke dag dat hij vervolgens nog in gebreke blijft.

Laatste reacties

 • pieter p

  Dit is oud nieuws

 • farmerbn

  Je krijgt in Frankrijk een vergunning maar als er daarna een actiegroep komt die veel lawaai maakt en banden heeft met belangrijke mensen in Parijs dan gaan ze draaien en dan weet je dat het verloren is.

 • veldzicht

  Farmerbn,zoveel verschilt dat niet met hier.

 • tikka


  Je hebt een vergunning of je hebt geen vergunning. Zoadra de vergunning onherroepelijk is kan die zomaar niet teruggedraaid worden lijkt mij.

 • zon

  #4,zelfs in NL kan een onherroepelijke vergunning weer teruggedraaid worden.
  Ik heb het zelf meegemaakt.

 • hansje

  ze hebben een vergunning voor 500 koeien ,een ex medewerker heeft de overheid ingelicht ,toen zijn ze gaan controleren!

 • hansje


  als je in frankrijk een vergunning heb trekken ze hem niet zo maar in ,dan moet er echt wel iets aan de hand zijn

 • farmerbn

  Volgens mij hadden ze een bouwvergunning én een hinderwet voor 1000 koeien. Door oppositie van invloedrijke actiegroepen is de hinderwetvergunning naar 500 gegaan.

 • Grensboerke


  Is voor ons Nederlander alleen maar goed nieuws, blijven de concurrentieverhoudingen tenminste een beetje gelijk. Want hier kun je vanaf 1 januari bijna niks meer.

 • marc47


  farmerbn@; Frankrijk kent geen hinderwet, milieuvergunning was ontoereikend.

 • Zuperboer

  Een ding hebben we als landbouwers allemaal gemeen: We willen aanpakken en ondernemen. Dat er hele volksstammen hun tijd doorbrengen in vergaderzalen die nog niet eens weten hoe ze een bats goed moeten vasthouden zegt genoeg. De dieren op deze grote noordfranse farm hebben in feite een zeer grote kans op een prima leven. We zijn alleen in de situatie gekomen dat een zeer klein groepje mensen (die anderen voortdurend de maat menen te moeten nemen) en die de in christelijke sferen verantwoorde verhouding tussen mens en dier op hun kop menen te moeten zetten door zichzelf te overschreeuwen. Dieren worden gemaakt tot gelijken. Echter hoe aaibaar ze ook mogen zijn gelijken zullen ze nooit worden en ze zijn waarschijnlijk beter af als wij ze blijven verzorgen. Dit kleine groepje mensen is echter niet voor rede vatbaar en overschreeuwt zichzelf over allerhande onderwerpen van Zwarte Piet tot Mestwet, van Griekenland tot Integratie. Zij hebben gelijk en anderen moeten zich daar maar naar richten. Het wordt tijd voor hogere kiesdrempels. Te beginnen in Nederland. Dan kunnen we ons land weer gaan besturen.

 • polsbroek

  De media wat minder links en minder soft zal al een stuk schelen.

 • pieter p

  Het bedrijf had best beter kunnen draaien als ze beter personeel op de goede plek hadden gezet.
  In het begin periode was er al 26% uitval, een herdsman die meer van varkens verstand heeft dan koeien, het personeel onderbetaald en onderling geen goede verstandhouding enz. • farmerbn

  Marc47: Als je een droit d'exploitation een milieuvergunning vindt heb je gelijk. Sorry dat ik het een hinderwet noemde.  Formeel is het een recht om te exploiteren. Zij hadden die voor 1000 koeien maar later is die verlaagd naar 500 onder druk van actiegroepen.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.