Rundveehouderij

Nieuws 4095 x bekeken 13 reacties

Forse kritiek steunplannen Europees Parlement

Doetinchem - De voorstellen van het Europees Parlement om maatregelen te nemen tegen de crisis in de melkveehouderij zijn zowel binnen als buiten de melkveehouderij negatief ontvangen.

Een voorstel tot uitbreiding van de interventiemaatregelen mag dan door het Parlement zijn goedgekeurd, probleem is dat interventievoorraden een keer op de markt moeten komen. Dat werkt altijd verstorend, zeker nu de Europese melkproductie flink stijgt.

Heftige reacties

Op Boerderij.nl en andere fora is heftig gereageerd op de Europese voorstellen. Met name akkerbouwers en varkenshouders vinden het onverteerbaar dat melkveehouders bij de eerste de beste lage melkprijs gelijk gesteund moeten worden. Maar ook melkveehouders zien niet veel in de plannen. Er is met de afschaffing van de quotering immers voor een vrije markt gekozen en daar horen dergelijke prijsschommelingen bij. Veehouders die nu al klagen dat hun melkprijs onder de kostprijs ligt, moeten niet zeuren volgens hun kritische collega's.

Veehouders konden inspelen op afschaffing quotering

Met name in 2014 is er behoorlijk verdiend door hoge melkprijzen. Een daling van de melkprijzen na afschaffing van de quotering is vorig jaar al voorspeld dus konden veehouders daar op inspelen door geld achteruit te zetten, stellen de critici. Daarbij speelt wel mee dat de Nederlandse melkprijs in vergelijking tot die in omringende landen er beter voor staat.  Een verbetering van de melkprijs op korte termijn zit er niet in, maar zowel zuivel als banken houden er rekening mee dat er in de loop van het najaar toch een lichte verbetering van de melkprijzen in zit.

Laatste reacties

 • joohoo

  Mijn buurman met flinke melkveestapel zei altijd; De melkveetak is de meest veilige want als de prijs te laag wordt komt brussel altijd met een vergoeding over de brug.

 • veldzicht

  Je schaamt je toch kapot om die melkveehouders die nu al om steun lopen te janken,ik heb nog al wat kennisen in de glastuinbouw daar liggen ze allemaal te klapwieken  of het bedrijf is van de bank,die hoor je nooit en hebben heel wat meer reden tot klagen.

 • 344412

  Ik hoor geen melkveehouder om steun vragen, nergens 

 • Genie


  Ik ook niet, je bent ondernemer of je bent het niet.

 • leftturn

  ik heb ook nog geen melkveehouder horen vragen om steun. toch eens met een groepje naar brussel om te vragen waarom ze het imago van de melkveehouder weer om zeep helpen.

 • henk 60

  aardappels van 3 cent das pas onder de kostprijs. ra ra wat brussel doet? niets nada notting.

 • polsbroek

  Melkveehouders, Het zit in het ontvangen, maar in het uitgeven.

 • hansvanbergen

  Daarom staan jullie hier ook lekker anoniem te reageren. Wie zal zeggen hoe bij jullie thuis de vlag erbij hangt. Maar de supermarkt inkopers en de zuivelfabrieken weten nu tenminste dat er nog wel een aantal centen vanaf kan.  En er dus ook geld genoeg om  fosfaatrechten bij te kopen.  In het quotum tijdperk was de quotmprijs ook hooga als de melkprijs hoog was. En de melkveebedrijven zijn gemiddeld genomen flink gegroeid.

 • Jan van het Zand

  Er is al jaren een koude sanering in de varkenshouderij én in de pluimveehouderij aan de gang. 
  Maar een genezende koude sanering in de melkveehouderij mag niet van de EU-politiek????

  Daar steekt meer achter...

 • bramegberts1


  Parel in de melkveehouderij ligt al 30% vd Raboklanten aan het infuus van Bijzonder Beheer en zo het nu lijkt worden dat er gauw een stuk meer. De markt herpakt zichzelf wel, alleen de vraag is wie genoeg adem heeft!

 • mtseshuis

  Nee, lekkere collega's van mij, wij hebben nooit om steun gevraagd. Premie's ed zijn aangeboden, mogen wij die dan niet accepteren? Wij hebben een heel ander bedrijf dan varkens en kippenboeren en glastuinders, waarom zou je dan naar elkaar kijken? Ieder is verantwoordelijk voor eigen daden!

 • Foxxy

  het levensmiddelen pakket (primaire levensbehoefte #1) kostte de consument begin jaren tachtig 20% van een modaal inkomen!

  Nu slechts 10%

  Dat is waar wij agrariërs allemaal mee te maken hebben 

  Politici hebben er baat bij dat de bevolking tevreden is!  Dus de politiek reguleert feitelijk al zeker 30 jaar de prijzen, en geeft de agrariërs aalmoezen in de hand! 

  742 miljoen inwoners in Europa * 20.000 euro modaal inkomen *10% = 1484 miljard euro grofweg wat de consument nu extra vrij heeft om aan andere dingen uit te geven 

 • koestal

  Veel melkveehouders moeten nog een keer superheffing betalen ,zijn er bewust over heen gemolken,maken zich weer druk om vrijstelling te krijgen

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.