RundveeNieuws

Forse kritiek steunplannen Europees Parlement

Doetinchem – De voorstellen van het Europees Parlement om maatregelen te nemen tegen de crisis in de melkveehouderij zijn zowel binnen als buiten de melkveehouderij negatief ontvangen.

Een voorstel tot uitbreiding van de interventiemaatregelen mag dan door het Parlement zijn goedgekeurd, probleem is dat interventievoorraden een keer op de markt moeten komen. Dat werkt altijd verstorend, zeker nu de Europese melkproductie flink stijgt.

Heftige reacties

Op Boerderij.nl en andere fora is heftig gereageerd op de Europese voorstellen. Met name akkerbouwers en varkenshouders vinden het onverteerbaar dat melkveehouders bij de eerste de beste lage melkprijs gelijk gesteund moeten worden. Maar ook melkveehouders zien niet veel in de plannen. Er is met de afschaffing van de quotering immers voor een vrije markt gekozen en daar horen dergelijke prijsschommelingen bij. Veehouders die nu al klagen dat hun melkprijs onder de kostprijs ligt, moeten niet zeuren volgens hun kritische collega’s.

Veehouders konden inspelen op afschaffing quotering

Met name in 2014 is er behoorlijk verdiend door hoge melkprijzen. Een daling van de melkprijzen na afschaffing van de quotering is vorig jaar al voorspeld dus konden veehouders daar op inspelen door geld achteruit te zetten, stellen de critici. Daarbij speelt wel mee dat de Nederlandse melkprijs in vergelijking tot die in omringende landen er beter voor staat.  Een verbetering van de melkprijs op korte termijn zit er niet in, maar zowel zuivel als banken houden er rekening mee dat er in de loop van het najaar toch een lichte verbetering van de melkprijzen in zit.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin