Rundveehouderij

Nieuws 69 reactieslaatste update:8 jul 2015

EU-parlement wil actie tegen zuivelcrisis

Straatsburg - Het Europees Parlement heeft dinsdag de Europese Commissie gevraagd gerichte marktmaatregelen te nemen om de crisis in de zuivel te bezweren.

Europees Landbouwcommissaris Hogan temperde voor aanvang van de stemmingen nog de crisisgevoelens. Volgens hem valt het nog wel mee, ook al zijn de zuivelprijzen nu lager dan in voorgaande jaren.

Geen 'nieuw' melkquotum

Een voorstel om een soort van melkquotum opnieuw in te voeren, haalde geen meerderheid in het parlement. Een verzoek tot aanpassing van de interventieprijs in lijn met de kostprijs (ofwel te verhogen) kreeg wel de steun van  het Europees parlement.

Huitema tegen verruiming interventie

VVD-Europarlementariër Jan Huitema onthield zich uiteindelijk van stemming. Hij was tegen de herinvoering van het quotum, maar ook tegen verruiming van de interventie. Hij volgde Phil Hogan in diens redenering dat het juist de bedoeling is om de Europese zuivelmarkt meer te laten aansluiten bij de wereldmarkt. Opkopen van zuivel ondersteunt de markt, maar is uiteindelijk een kortetermijnmaatregel, omdat de opgekochte producten alsnog weer op de markt moeten worden gebracht.

Crisis in de zuivel, zegt een meerderheid van het Europees Parlement. Valt wel mee, antwoordt Europees landbouwcommissaris Phil Hogan

Huitema voegde daar nog aan toe dat het geld dat voor interventie gebruikt wordt ten koste gaat van de inkomenstoeslagen. "Hoe leg ik dat aan boeren in andere sectoren uit?"

Opbrengstprijzen onder kostprijzen

CDA-Europarlementariër Schreijer-Pierik onderstreepte de zorg voor de inkomens van de familie- en gezinsbedrijven, die nu al te maken hebben met opbrengstprijzen die liggen onder de kostprijzen. Schreijer-Pierik stemde voor de resolutie. "Als de melkprijs zich op korte termijn niet herstelt dan zijn maatregelen nodig."

Hogan: EU geeft al veel steun aan boeren

Europees Commissaris Hogan zei dat het parlement zich eens moet vergewissen van de steun die her en der in de Europese Unie wordt gegeven aan boeren. De Europees landbouwcommissaris somde een aantal voorbeelden op van Europese steun in bepaalde gebieden:

 • Finland: €530 per koe,
 • Frankrijk: €74 per koe,
 • Spanje: €114 per koe,
 • Hongarije: €300 per koe.

Daarbij komt nog de steun die landen zelf kunnen geven.

'Superheffing binnen zuivelsector houden'

De conservatief James Nicolson, die namens het Europees Parlement  het rapport over de zuivel heeft opgesteld, zegt dat  de uitslag van de stemming duidelijk aangeeft dat de Europese Commissie in actie moet komen. Hij riep Hogan op om er in elk geval voor te zorgen dat het geld dat via de superheffing binnenkomt binnen de zuivel blijft.

Laatste reacties

 • g.g


  Dan zijn er wel andere sectoren die eerder aan de beurt zijn.

  1 jaar iets slechter en men praat al over een crisis.

 • boerkebrabant

  volgens mij zitten ze nog boven kostprijs, ze moeten zich schamen, kijk eerst maar eens naar andere sectoren

 • saturna

  Erger niet verbaas je slechts, zeggen we dan wel eens.  Maar nu denk ik dat het als akkerbouwer toch tijd wordt om europa te verlaten. Niet te bevatten!

 • info36

  In Nederland zorgt Dijksma voor een soort nieuwe quotering.

 • koestal

  ze geven liever  geld aan Griekenland omdat de  Grieken  op tijd met pensioen willen

 • landboer


  Dit wordt dus de VRIJE markt :na 3 maanden willen ze alweer reguleren!

 • lepercheron 46

  Annie, je kan ook zeggen dat ze de kostprijs te ver hebben laten oplopen,
  Wie altijd  gek heeft gedaan en dacht dat het maar niet op kon , zit nu op de blaren.
  Een rustige groeier  verdiend nu nog goed.

 • deweerd

  De meeste rundveehouders klagen met het brood in de mond.

  Ze hebben nog nooit een verlies jaar gehad de andere sectoren weten wel anders.

 • ikkethuis

  De meeste koeienboeren krijgen al een smak geld uit brussel.
  nooit genoeg.

 • boer drenth


  Wat een gebleer over die crisis in de melkveehouderij. De EU moet ingrijpen, de superheffing moet weer terug naar de sector, ze hebben de superheffing nog niet eens betaald. Ik hoop dat het nu een poosje afgelopen is met dat eindeloze gezeur over die crisis . Het kan zomaar gebeuren dat ze nog blij worden met een melkprijs van 0.30 cent ,want ik zie gebeuren dat het lager wordt. Veel succes. De aardappelen kosten ook elkjaar geen 0.20 cent.

 • biertje

  goeie lobby hebben die koeieboeren .daar kunnen de akkerbouwers nog eens van leren

 • Foxxy

  #3..  als melkveehouder en varkenshouder (kippen zit ik iets minder in) Europa verlaten is ook niet gek!

  Stomme gezeur onderling tussen agrarische sectoren !

  maar feitelijk heeft Huitema gelijk ! interventie is geen oplossing !

  Annie heeft ook gelijk , zonder iets te doen komt het ook niet goed !

  Ruikt naar machteloosheid !

 • heukerbeind


  met subsidie wordt een bedrijf nooit gezond er wordt alleen maar mee gesumeld 

 • veldzicht

  Hou toch op met je zuivelcrisis,de melkprijs is pas een paar maanden wat lager,
  jankers,kijk eens naar andere sectoren

 • haverboer1

  aardappelen voor 2 cent/kg is ook dik onder de kostprijs. wordt daar ook rekening mee gehouden? moet brussel ook maar wat aan doen.

 • slatan

  Waar is die crisis dan????

 • evanderpasch1

  de melkpremie is ongeveer 250 per koe laat ze dan eerst een premie per varken uitbetalen deze sector heeft veel langer last van lage prijzen of niemand premie

 • En

  Onvoorstelbaar, zakt je de broek van af..

 • tinus888

  Dat je ook geen koeien gaat houden evanderpasch

 • melkveehouder .

  Als we de gemengde bedrijven hadden laten bestaan in plaats van specialisatie toe te passen, dan hadden we allemaal één gezamelijk belang,  één gezamelijke belangenorganisatie,  één mond waar we mee spraken, en allemaal een goede boterham. Als de afnemer de kostprijs niet minimaal de kostprijs wou betalen, prima, dan werd in de ander takken geïnvesteerd. Zo werden de prijzen automatisch op minimaal kostprijsniveau gehouden. Nu is er specialisatie, verdeeldheid,  belangenorganisaties die de kool en de geit willen sparen,  afgunst en veel (stille) armoede omdat men (mede door onzinnige regelgeving)  niet kan switchen en bedrijven onder water komen te staan. Ronduit ergerlijk is het dat aan deze ellende hele volkstammen ambtenaren, adviseurs etc. een dikke boterham verdienen. 

 • Henk j

  Een beetje afgeven op elkaar en de grootgrutters en consument is de lachende derde want het voedsel pakket mag niet te duur worden

 • francois xavier

  goed gezien henk j. de politiekers en ambtenaren zetten de diverse boeren sectoren tegen elkaar op. boerenorganisaties spelen onder één hoedje met hen. en de boer is de dupe. boeren uit diverse sectoren zouden elkaar moeten steunen en mekaar iets gunnen.

 • velde

  de melkveehouderij moet gewoon wennen aan marktwerking. de tijd dat 
  een melkveehouder alleen maar met de bank en zijn boekhouder hoefde 
  overleggen hoe ver hij kan springen is voorbij. de afzet van van zijn melk
  werdt ja wel geregeld door de zuivelcooperatie als er teveel melk werd 
  geproduceerd was de interventie er wel. melkveehouders hebben in tegen
  stelling tot bijna alle sectoren in de landbouw altijd inkomenssteun ontvangen
  uit brussel. nu het even tegenzit jammeren ze dat brussel moet ingrijpen
  melkveehouders moeten eindelijk eens ondernemer worden en eens leren
  om op eigen benen te staan. 

 • farmer4life1

  Wat een afgunst.... Lijkt wel dat jullie dé beste ondernemers zijn en de melkveehouders dé losers. Uiteindelijk hebben alle intensieve en akkerbouwers nooit nagedacht over maatschappelijke verantwoordelijkheid.... Daardoor denkt niemand om ze en hebben ze weinig zeggenschap. 

  Dat is ook juist waarom wij melkveehouders goed moeten kijken naar hoe het niet moet. Wij mogen bij de EU zeuren. De andere sectoren komen de deur niet eens binnen. 

  M.a.w als wij intensief worden gedragen door de veevoerleveranciers! dan slaan we overal onze deuren dicht. 

  De akkerbouwers  hebben elke 10 jaar hun opbrengsten verdubbeld per ha. Wat dacht je van de voederconversié 

  De echte subsidie slurpers zijn de kalversector. Daar komt in 2020 eindelijk verandering in. Dan krijgt iedereen met grond subsidie. Daar zit uiteindelijk ook de waarde in. 

  Wat een jaloezie. Al begrijp ik dat volkomen als je zelf op een stokje zit te bijten. 

 • piggy


  farmer4life1 volgens mij heb jij weinig tegenslag gehad anders had je wel anders gepraat het is toch raar dat je naar 2 a 3 goede jaren nu al  in de problemen zit waar is jullie buffer dan? Dat er nu te veel melk is en de prijs gaat zakken was al eerder bekend dat dit ging gebeuren maar naar slechte jaren komen er ook weer goede jaren en daar moet je mee leren leven. maar om te zeggen dat je mag zeuren bij de eu vind ik zeer beschamend vooral omdat jullie sector al zoveel krijgt als je een beetje gevoel heb denk dat eens aan de andere sectoren die het al veel langer slecht hebben

 • Zents beheer

  #24 farmer4life, lees jou eigen reactie nou eens na. Is dit nu een uiting van frustratie of zit je werkelijk zo in elkaar?
  Ik hoop voor jou het laatste anders zijn de gevolgen van te lang steun en toeslag wel ernstig. Stop anders gewoon met koeiemelken wanneer je de markt niet aan kan.

 • kalkar

  Ik vind het prima dat de koeieboeren veel subsidie krijgen, alleen dan de kippe-, varkens-, en geiten boeren ook. Anders te krom voor woorden.

 • gjh

  deze melkprijs wordt mede mogelijk gemaakt door LTO en de RABOBANK. dit zag toch iedereeen aankomen door hoef je geen deskundige voor te zijn.

 • dhvanmeerveld


  Farmer4live1, wat een slecht en respectloos verhaal.  In een paar zinnen al je collega ondernemers weggezet als een stelletje prutsers.

  De frustratie spat er vanaf. Het was vooral voor jezelf beter als je dat op een andere manier had geuit.

 • juur


  Nieuwe stallen bouwen zoner gefundeerd  goed plan  Laat ze op de blaren zitten.

 • alco1

  Veel reacties geven meer prijs over de inhoud van de schrijver zelf.

 • hornblower

  Wat een gelul allemaal, trug naar het DDR ststeem, grote LPG's  , iedere 3 week vakantie en een vast loon.  En geen gesodemieter verder

 • farmer4life1

   gefrustreerd ben ik niet. Begrijp jullie onvrede wel... Als iedereen minder produceert welke sector ook, komt er vanzelf een goede prijs. Daarmee komen er ook goede en slechte jaren.... Lees; te veel / te weinig. 

  Je  kunt niet zeggen dat een melkveehouder alle subsidie krijgen. Kalverhouders krijgen meer... 
  melkveehouders moeten aan een van de meeste voorwaarden voldoen om überhaupt subsidie te krijgen en bij fouten zijn de boetes niet te overzien.

  Het quotum is er af. Wij krijgen een nieuw quotum die slechter uitpakt. Want niemand anders in de EU heeft dit. 

  zo goed zijn de speelkaarten niet meer voor de Nederlandse melkveehouders. Maatschappelijk draagvlak is het laatste wat we nog hebben. 

  @reageerders als het zo slecht is in de varkens... Waarom stop je dan niet? 

  Ik ga ook echt niet stoppen omdat de melkprijs minder is. Heb de stal al vanaf 2014 vol staan. Nog nooit zoveel verdiend in 2014 (dankzij fosfaat rechten). Ondanks veel superheffing. Over. 3 maanden alles betaald en dan zullen we het wel zien. 

  uiteindelijk wil ik een fatsoenlijké Prijs. 100  euro voor een big, 2 euro  per kilo voor een vleesvarken, 20 cent per ei en 400 euro per ton graan etc. Waarom moeten wij mensen voeden met het kwalitatief beste eten voor één van de laagste prijzen ter wereld..? 

 • farmer4life1

  Uiteindelijk heeft niemand het hier milieu of andere zaken. Er moet 14 ton ds van een ha, 30 biggen uit een zeug. Hoge voederconversie van vlees varkens en kippen. 

  Wat mij frustreert is dat het tegen mijn borst stuit dat ik als overlevingsdrang van mijn bedrijf de stal heb volgezet en daarmee heb geanticipeerd. Nu ook nog spekloper ben en dat collega's in de melkveehouderij of andere sectoren de dupe zijn. Hoge mest afzet etc. 

 • hornblower

  Farmer: antwoord op jou vraag, waarom moeten wij mensen voeden................).

  das heel simpel , wij nederlandse boeren rennen veels te hard naar de RABO om geld te lenen , lopen als makke schapen achter de LTO , en de regelgeving aan. wij willen koste wat het kost het braafste mannetje zijn van de klas, of anders gezegt roomser zijn dan de pauws. wij zijn te subsidie afhankelijk, en zijn daarom als de dood voor intrekken ervan. voorbeeld: die derogatie, laten ze die in hun achterste steken , boeren produceren toch te veel ,' weg met die onzin' zullen ze bij de LTO wel zeggen, ( zeiden ze ook toen de melkquotering tanende was ) . Gewoon boeren, wat meer van de zon genieten . en wat minder werken.

 • bert bert

  Het is toch gek die wereld.Ik noem het geen crisis hoor .Het zijnde boeren die hun laten gek maken van de banken ,uitbreiden nog meer koeien en nog meer melk .²
  Maar hebben ze wel gezond verstand ,Vraag en aanbod ,is te veel aanbod ,krijg je niets is er meer vraag dan geven ze net genoeg ,maar als er tekort is dan geven ze zoveel dat iedereen dubbel gaat melken .
  Crisis is zo opgelost als ze de melk nog 10 cent laten zakken .
  Boeren niet klagen en gezond verstand laten werken

 • agratax2

  Melkprijs onder de kostprijs een waarheid als een koe. Maar wat te denken van de aardappelprijs of de varkwensvleesprijs afgelopen jaar. Hier heb ik het Europarlement nooit over gehoord. Deze zaken werden afgedaan als 'Onderenemrs risico in een vrije markt'. Voor melk gelden andere markt mechanismen? Lijkt me niet, de keuze is gevallen op Quotum weg en quotum nooit meer. Hier waren politiek en boeren het roerend over eens en na enkele maanden zonder quotum, moet de zuivel al gered worden van hun eigen 'succes'. Vreemd beleid van onze leiders, zij weten kennelijk niet wat ze doen en zwalken dus heen en weer. Misschien moeten we erkennen dat productie van voedsel niet kan voor de prijs die de Vrije Wereld Markt ons op dringt, omdat die uitgaat van de goedkoopste producent. Helaas die goedkoopste producent is niet instaat om voor zijn lage prijs de hele wereld te voeden. 

 • farmer4life1

  +1 agratax2

 • haj146

  # 20 u snapt het. Iedereen kan in de periferie een meer dan dik inkomen halen. incl de bestuurders van vion, rfc en noem maar op. Helaas is de boer altijd sluitpost.

 • Mozes

  De varkenshouders die hiervoor reageerden zien iets over het hoofd: het standpunt van de EU is <span style='text-decoration: underline;'>niet</span> gebaseerd op de <span style='text-decoration: underline;'>Nederlandse</span> situatie maar op de gemiddelde situatie in de EU. Wat de varkenssector betreft is de prijs alleen een probleem in Nederland. Andere landen kunnen er prima mee uit de voeten omdat daar de kostprijs lager is. 
  In de melkveehouderij is het net andersom: in Nederland nog een melkprijs van 30 cent, in de Baltische staten op dit moment nog maar 20 cent. Daarnaast hebben veel Europese landen vele kleine melkveehouders met een hogere kostprijs. 
  Het grootste gevaar voor de Nederlandse melkveehouderij is dat deze zich grondloos ontwikkeld en daarmee in dezelfde hoge kostprijssituatie komt als de varkenshouderij. 

 • pieter p

  Frankrijk 74€ per koe!!!!!!!!!!!!, de boerderij moet  beter frans leren. Het is rond de 34€ per koe met een max van 40 koeien per aanvraag. Alleen bij een bepaalde maatschap vorm telt ook het aantal 'maten' in de maatschap.

 • pieter p

  @Mozes,

  Wat de varkenssector betreft is de prijs alleen een probleem in Nederland. Andere landen kunnen er prima mee uit de voeten omdat daar de kostprijs lager is.

  Dat heb jij niet goed opgelet, in Frankrijk zijn al weken actie's van de varkensboeren, alleen de laatste tijd wordt de groep groter want de melkveehouders komen er ookbij.

 • Snel


  mozes,de nederlandse kostprijs is door de overheid stelsel matig opgekrikt,allerlei welzijnsmaatregelen die ze in de rest van europa niet kennen.

 • leftturn

  het zou het EU parlement sieren zich hier niet mee bezig te houden. maatregelen vanuit het verleden brachten ook het geld niet op het boerenerf. helaas leert men niet van eigen fouten. ook copa heeft boter op het hoofd. als je een boer geld geeft, bouwt hij een stal/koopt grond-machines. hierdoor blazen we deze prijzen op, zelden wordt het zinnig besteed.
  we melken meer en als de prijs gaat zakken gaan we roepen om steun. in feite om je te bescheuren, echter het kost ons allen geld.
  er is wel een oplossing, geef de gebieden die er om vragen eenmaal geld met als voorwaarde 30% van de grond naar natuur. dan komt de productie er in de toekomst ook niet meer. maar ja, er wordt weer kwistig uitgedeeld en volgend jaar vragen we weer opnieuw.

 • Mozes

  @Snel, de kostprijs is in Nederland hoger omdat we in een dichtbevolkt land wonen met daardoor hogere milieu-eisen. Daarnaast moet voer vanuit het buitenland worden aangevoerd en mest worden afgevoerd. 

 • h.j

  welkom in de echte wereld

 • B den Besten

  EEN KOUDE SANERING VOOR DE MELKBOEREN!!!

  HET KON OOK NIET OP VOOR ZE, NU IS HET EVEN WAT MINDER EN ZE KLAGEN AL STEEN EN BEEN.

  LAAT ER MAAR EENS EEN AANTAL MELKBOEREN STOPPEN VAN ARMOEDE OF EEN FAILLISEMENT AANVRAGEN, ZOU EENS EEN KEER GOED ZIJN, VOOR DEZE AGRARISCHE TAK; DIE ALTIJD HET HANDJE OP GEHOUDEN HEEFT VOOR DE EU-SUBSIDIES EN NOOIT GOED EEN KOSTPRIJSBEREKENING HEEFT HOEVEN MAKEN.

  RESPECT VOOR DE ANDERE SECTOREN, DAT ZOUDEN DE MELKBOEREN EENS MOETEN KRIJGEN!!!

 • Venstra

  Ach kijk maar bij de coöperaties, die smijten nog met boerengeld. CRV is daar wel kampioen bij, brievenbussen vol reclame, en toch hebben ze nog zo veel vaste klanten die wel 34 euro voor een rietje willen betalen, bij ALH een pink verkocht voor 50.000 euro, boeren met bulten krachtvoer, ureum 30 vinden sommige heel gewoon, even nieuwe mengwagen, nieuwe trekker, hoezo crisis???

 • Venstra

  @B den Besten
  Het is ook de efficiëntste tak die er is.
  Een koe en een grasveldje, meer ben je in principe niet nodig.

 • ariefritz

  Het quotum is nog maar nauwelijks afgeschaft, of de problemen zijn al groot.
  De gedachte : als mijn buren maar niet uitbreiden kan ik gerust vol gas geven werkt dus niet.
  Hetzelfde gaat ook op voor het beoogde afschaffen van de dierechten intensief.
  Met als resultaat dat niemand meer een fatsoenlijke boterham kan verdienen.

 • veldzicht

  Ach, als de melkprijs weer een poosje 45cent is stijgt de grondprijs naar €100.00
  per ha en nog duurdere trekkers en stallen, en Sieta van Keimpema huilt nog harder dat de melkveehouders zo hard moeten werken terwijl de kostprijs 55 cent is terwijl ze maar 45 krijgen.
  in geen enkele sector hoor je dat en niemand interesseert zich  een moer wat die kostprijs is en proberen het zo goedkoop mogelijk te krijgen ,niemand is verplicht die kost prijs te geven,die overheid moet op z,n donder krijgen met al die
  kostprijs verhogende onzin in te voeren wat onze concurentie positie aan tast.

 • hornblower

  Veldzicht heeft een punt naar mijn mening. Helemaal mee eens.

 • ohzo

  #40; ja in de baltische staten wordt de 'rusland' situatie misbruikt. Heeft niets met markt te maken. Melk wordt vrolijk naar Poland getransporteerd.

 • Koen Franken

  Het mag duidelijk zijn dat een groot deel van de reacties het helemaal heeft gehad met die verwende melkveehouders , hebben ze het overigens aan zich zelf te danken .

 • senna001


  vreemd hoe sectoren uit elkaar groeien, als het in de akkerbouw, varkens of pluimvee slecht gaat moeten andere sectoren ook maar bloeden?????? mijn inziens is de huidige melk''crisis'' niet anders dan marktwerking. deze is het resultaat van sterke uitbreiding, ingegeven door mensen met grote belangen in de veehouderij in de wetenschap dat ze het effectieve fysieke werk niet moeten doen. Moest ik bank, voerleverancier, ja zelfs loonwerker zijn zou ik zeggen: groot is niet genoeg, groeien is de norm en niet gewoon groeien maar factor 2 tot 3, minimaal… Hoe je het rond krijgt daar trek je je plan maar mee.

  En dan is er de boer die trapt er met 2 voeten tegelijk in. Alsof hij na 1-4-2015 niet meer kon uitbreiden? Als we nu eens gezamenlijk na die 1 april 1 tot 2 % minder waren gaan melken gedurende 2 maanden dan hadden we eens goed kunnen lachen met de handel… en verdienen want zoals zeer veel boeren volgens mij wel eens vergeten is het daar om te doen, en gun die buurman wat. Koop je graan rechtstreeks bij die akkerbouwer en zorg dat hij er goede homogene mest voor terugkrijgt.

  De groeten en het gaat IEDEREEN goed...

 • geert150


  afschaffen van het quotum was toch BEVRIJDINGSDAG

 • maiskolf

  We zijn dus nu weer bezet, en moeten wachten tot de fosfaatrechten weer worden afgeschaft, na een mislukte maar domme ingeving van ene mevrouw Dijksma.

 • B.Jongsma

  Wat een gezeur,lijkt 1984 wel ,werdt er een boter berg aangelegd . Even een formulier in vullen ,op naar Brussel , kunnen ze straks ook koe subsidie krijgen , + betalingsrechten ,melkqoutum gekregen ,fosfaatrechten worden op naam gezet,alles bijelkaar opgeteld .......is ook wel nodig anders kunnen met hun nieuwe trekkers de dure grond niet bewerken.

 • farmer4life1

  Koe boeren hebben het laagste rentabiliteit van alle sectoren. 

 • pb1974

  het is erg wat ik allemaal lees iedereen is tegen mekaar aan het vechten als sectoren,dit is wat de overheid wil, we moeten niet tegen mekaar als sectoren zijn
  maar met alle sectoren tegen de overheid zijn

 • alco1

  pb. Je moet het andersom zien.
  Door de naieve wetgeving, die afgedwongen wordt met het dreigen van intrekking van bv. derogatie en subsidies worden groepen boeren tegen elkaar opgezet.
  Het beste voorbeeld is wel de sector verantwoordelijk te maken voor het overschrijden van het fosfaatplafond.
  Wel heb je er gelijk in, dat het tijd is om gezamelijk tegen de overheid op te treden.

 • Ishtar  Wat heeft de cDA nu de laatste jaren voor boeren gedaan?
  Immers een kind van 3 kon voorspellen melkquotem er af ===> dan zeker problemen oa door fosfaatplafond.
  Nu kun je het misschien niet eens zijn met dat plafond, maar voor een politica is het belangrijk om alle dingen mee te nemen die relevant zijn
  om voor boeren op te komen.
  Dus nu na 3 maand melkquotem er af====> gaat de CDA vragen om steun?
  Jaren gepleit voor marktwerking?
  Jaren gepleit voor einde melkquotum?
  Jaren hebben ze plannen kunnen maken en deze problemen kunnen voorzien....
  In kind van 3 zou nog een betere politicus zijn, en 5 kinderen van 3 vormen al een betere politiek partij als de cda......
  Beschamend wat een partij die cda!!!
  Niets met christelijk te maken en democratisch...... brrrrrr........
  Waarom in godsnaam stemmen jullie op pupulisten zoals de cda?
  Ze vertellen wat je wil horen, maar leveren nooit.
  Dan vertellen ze weer wat je wil horen, voral net voor een verkiezing.....
  Word wakken boeren en boerinnen!

  Je kan toch niet vragen om steun, als je 10 jaar lang pleit voor marktwerking en einde melkquotum??????

 • agratax2

  Ishtar. Het gezwalk van het CDA wat je aansnijdt, is precies wat politiek doet. Werkt het ene niet goed, dan beloof je het andere, werkt dat ook niet, dan beloof je weer wat je net hebt verwezen naar de prullebak. De politiek is erg slecht in Creatief denken. Het zijn ook maar mensen met alle menselijke beperkingen. De meeste mensen hebben een hekel aan veranderingen en daarom houden ze vast aan het bekende, ookal  weten ze dat het oude geen enkele garantie geeft voor de toekomst. Hier kun je ook het boerenbeleid mee -goed praten-. Boeren weten wat Groei betekent en weten niet wat pas op de plaats (c.q. krimp) brengt, dus produceren tegen de klippen op met voorspelbare gevolgen (overvolle pakhuizen en onder de maatse prijzen).

 • agro1


  isthar, wat een zelfkenns, en dat voor eenkind van 3!!

 • Ferm

  @Alco1, hoe zie jij dat gezamenlijk tegen de overheid optreden voor je? De sector is momenteel tot op het bot verdeeld. Nooit is er omgekeken naar de glastuinbouw en varkenssector door de melkveehouders in hun al veel langer durende slechte tijden. Hun zitten al veel langer met die fosfaatbeperkende maatregelen en konden dus niet door groei anticiperen op productieverhogende kosten. Ook de melkveesector is onderling verdeeld. Zelfs de belangenbehartigers komen er onderling niet meer uit. 

  Het enige wat de sector had/zou kunnen redden is een kritische opstelling van de individuele boer zelf. Aangezien daar het gros liever hoorde en handelden alleen vanuit kansen en de keerzijde van de medaille niet wilde zien en de media hieraan meedeed door vooral de rooskleurige berichten van de NZO, banken etc. voor het  voetlicht te brengen, zonder daadwerkelijk kritisch de markt te bekijken. 

  Zolang boeren niet zelf kunnen en willen nadenken en alleen voor elkaar willen opkomen als ook hun eigen hachje ook op het spel staat, heb je daarmee als sector al je macht uit handen gegeven zoals nu blijkt. Succes ermee.

 • alco1

  @Paysanne. Het enigste waar je de overheid van doordrongen moet maken is dat ze zich nergens mee moet bemoeien als het niet overlast, welzijn en overbemesting betreft.
  Gelijk speelveld voor iedereen geeft een soort evolutie, wat veel beter is dan revolutie, door allerlei bemoeizucht.

 • japke33

  De politiek wil de hele agrarische sector laten verdwijen, zodat alle  landbouwgrond natuur kan worden. Dan halen ze voedsel uit alle landen waar woorden als dierenwelzijn en milieu niet in het woordenboek staan. En dan komen ze erachter dat de boeren  in Nederland het zo slecht nog niet deden. Maar dan is het te laat helaas.

 • koestal

  Ik zie steeds boven deze rubriek reclame voor Mercedes - Benz,is dat wel terecht  ?

 • koestal

  Jan en Annie stemden niet gelijk ,beloofd niet veel goeds voor de toekomst,we dachten dat ze op een lijn zaten. Boeren zijn verdeeld en blijven verdeeld,de rest van de politiek speelt hier handig op in. Boeren zijn zelf het slachtoffer. Ze praten als Brugman ,maar geven zichzelf altijd gelijk,maar anderen beslissen over hen en daar kunnen ze het mee doen

Laad alle reacties (65)

Of registreer je om te kunnen reageren.