Rundveehouderij

Nieuws 2309 x bekeken 7 reacties

Dierenbescherming wil koe-vriendelijke zuivel

Veghel - Het is voor consumenten lastig zuivelproducten te kopen die uitsluitend zijn gemaakt met melk van koeien die in de wei hebben gelopen.

Daarvoor waarschuwde de Dierenbescherming donderdag. Een 'weidegang-variant' van producten als boter, slagroom en kaas zou niet of nauwelijks te krijgen zijn.

Niet apart opgehaald

Het probleem is volgens de Dierenbescherming dat melk van koeien die in de wei hebben gelopen vaak niet apart wordt opgehaald. Daardoor bestaan veel producten ook uit de melk van koeien die het hele jaar in hun stal moeten blijven. De organisatie roept producenten op weidemelk en stalmelk niet langer te mengen.

Jaarrond op stal

Volgens de Dierenbescherming is het aantal koeien dat buiten komt de afgelopen tientallen jaren afgenomen. "Volgens het CBS bleef 30 procent van de koeien in 2013 het hele jaar op stal'', aldus de organisatie. "In 1979 was dat maar 8 procent.'' Het lot van de koeien zou bovendien zijn verslechterd door het loslaten van het Europese melkquotum. Daardoor zouden er steeds meer grote bedrijven opduiken die de kosten drukken door koeien het hele jaar op stal te houden.

Weilanden

"Hoewel het aantal koeien per bedrijf steeds groter wordt, geldt dat niet voor de beschikbare weilanden'', waarschuwt de Dierenbescherming. De organisatie wil consumenten aanmoedigen vaker weidezuivel te kopen, maar dat zou wel vereisen dat dergelijke producten vaker in de schappen liggen.

Laatste reacties

 • kleine boer

  Die weidegronden hebben de natuurbobo's op geslokt!!!!

 • agro1


  de koehoederij is reeds een zeer intensieve- om maar niet te zeggen industriële bezigheid. weidenostalgie is folkloristisch achterhoedegevecht. jammer?? weetnie, maar tisnieanders.

 • Tonnis

  Als nu eens de mensen van de dierenbescherming, melkvee gingen houden
  waarbij ze ook weidegang toepassen, dan kunnen ze op die manier de niet weidegangers van de markt drukken. Ik ben benieuwd.

 • joohoo

  Ik ben elke morgen heel vriendelijk tegen mijn koeien; goeie mogel dames!.

 • veldzicht

  Koevriendelijke zuivel zal wel van koeien zijn die heerlijk binnen zitten
  in een koele stal met vol op vreten,i.p.v. buiten in de brandende zon
  of met de kop boven de sloot op een koude regendag. of zullen ze dat niet bedoelen?

 • Elevage

  'vervuild met stalmelk'..................
  ik heb bij vervuiling toch een heel ander beeld!!

 • farmerbn

  Dierenbescherming wil koe-vriendelijke zuivel en ik wil een gratis mercedes. Je kunt van alles willen maar is het realistisch om het maar te schreeuwen ipv van je beurs te pakken. Boerderij moet volgens mij ook stoppen met reclame maken voor de dierenbescherming.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.