Rundveehouderij

Nieuws 9627 x bekeken 45 reacties

Derde zuivelcrisis in acht jaar

Kiel – De wereldmarktprijs voor melk bedroeg in juni €26 per 100 kilo melk (4 procent vet en 3,3 procent eiwit). Dit blijkt uit analyses van onderzoekers van het International Farm Comparison Network (IFCN), afgelopen maand in het Duitse Kiel.

IFCN-voorzitter Torsten Hemmen stelt op basis van deze wereldmarktprijs dat de melkveehouderij wereldwijd de derde crisis in acht jaar doormaakt omdat de wereldmarktprijs grote invloed heeft op de melkprijs die veehouders ontvangen. De invloed van de wereldmarktprijs is volgens de onderzoekers opmerkelijk te noemen omdat de hoeveelheid melk die op jaarbasis op de wereldmarkt maar klein is. Het gaat om zo'n 54 miljoen ton van de totale productie van 815 miljoen ton.

Balans zoek

De balans op de zuivelmarkt was in 2014 zoek. De melkproductie steeg met 3,1 procent binnen de Europese Unie door het voorsorteren op de quotumafschaffing en wereldwijd door de toen nog relatief goede melkprijzen in combinatie met de lagere voerkosten. Daar stond een achterblijvende vraag tegenover die maar pluste met 2,7 procent.

De eerste helft van 2015 zette de productiestijging verder door, terwijl de vraag niet toenam. Reden voor zorgen over de inkomens van veehouders. De kosten zijn daarin sterk bepalend en die zijn hoog voor veehouders in Europa, Verenigde Staten en Oost-Azië. Opvallend noemt het IFCN de oplopende kostprijs in Nieuw-Zeeland, dat wordt geen ultiem lagekostenland meer genoemd.

Laatste reacties

 • poldes


  het lijkt er op dat de melk van onze koeien de finaciele crises van het westen betaald.

 • Jongman

  Sjaron Dijksma zou een goede sier maken  als ze de superheffing overnam van de melkveehouers. Dit zou t.o.v. de honderden miljoenen die de natuurclubs krijgen voor het 'optimaliseren'van de natura 2000 gebieden een goed gebaar zijn.

 • KarelKerel

  Op de wereldmarkt wordt het overschot verhandeld. Vergelijkbaar met de opruiming in de winkels. deze 50% korting artikelen staan in geen verhouding met de normale winkelprijs. Wat doen onze melkfabrieken fout? Ze verkopen een Fendt voor de prijs van een Belarus!

 • KarelKerel

  Op de wereldmarkt wordt het overschot verhandeld. Vergelijkbaar met de opruiming in de winkels. deze 50% korting artikelen staan in geen verhouding met de normale winkelprijs. Wat doen onze melkfabrieken fout? Ze verkopen een Fendt voor de prijs van een Belarus!

 • LUCTOR

  Wanneer de melk af boerderij niet onder de 0,28euro cent komt is er geen crisis.

 • Jaap39

  Voor de meesten wel luctor.

 • landboer


  Heel goed gezien Karel Kerel.  Wereldmarkt is onzin, minder dan 10%!

 • jop

  Tjonge,jonge wat zijn jullie een stelletje klagers,jaren de hand boven het hoofd gehouden.

 • mares

  zo zie je ,en dat is al jaren lang ,dat de melkveehouders  altijd al boven hun stand
  leefden ,nu het wat krapper aan is beginnen zij te schrewen ,neem een voorbeeld aan dce varkenshouderij en de fruitteelt  ,zij leven al jaren in deze situaties  ,die sectoren wordt geen hand boven hun hoofd gehouden ,wat de melkveehouderij  altijd de hand hoven het hoofd gehouden is

 • Ishtar

  Wat erg ===> Derde zuivelcrisis in acht jaar.
  Dat zegt veel over jullie bestuurders....
  Wat kunnen ze wel, behalve klagen, re-actief reageren, met voorkennis handelen, volproppen bij een parlementaire BBQ met veeindustrie vlees, en dan nog een keer klagen, en zeuren om steun en geld van hardwerkende belasting betalers?

 • mtseshuis

  @jop: Wie heeft dan de hand boven ons hoofd gehouden?Jij Vindt het zeker prima dat we dezelfde uitholling van de varkens, kippen en glastuinbouw achterna gaan? Als 28 cent de standaard wordt in de melkveehouderij gaat er nog heel veel aanhangende industrie en werkgelegenheid verloren. Laat staan de exportwaarde, want voor 28 cent houdt de melkveehouderij in NL heel snel op te bestaan, niemand kan voor dat geld investeren én voer winnen op de langere termijn.

 • joohoo

  Is de melkprijs dan zo laag ??. valt nog wel mee.
  De kostprijs ligt veel en veel te hoog!!.

 • tikka


  Pff, crisis? het gemiddelde van de laatste jaren is prima, wat lopen ze toch te klagen de collega's. Stop dan met boeren als het nooit genoeg is, maak je anderen ook nog eens blij.

 • jan doedel

  heel de sector hoort zijn brood te kunnen verdienen of het nu koeien-varkens kippen-fruit of akkerbouw is.Iedereen werkt toch om wat te verdienen. Heel de sector moet eens een keer 1 vuist maken.

 • koeien10


  jongman als je flink bent om er over te melken moet je nu niet zeuren

 • Foxxy

  #14 , Jan Doedel, mee eens!!! 

  Loon naar arbeid!  Hard werken , veel verdienen !

  Mooi streven !

 • Mozes

  @Jongmans #2, degene die melk hebben geleast en daar net zoveel voor hebben betaald als jij aan superheffing betaalt krijgen die het geld ook terug? 

 • alco1

  Eerlijk is eerlijk Mozes. Da's een goeie. 

 • lepercheron 46

  Yoohoo, helemaal mee eens, kostprijs te hoog laten oplopen.

 • porky01

  Ik denk dat de eerste tanks al klaar staan om melk over het land te spuiten. LTO heeft al een crisis team voor de hardst klagende stakkers. Rabo heeft de noodklok al geluid vanwege het grote aantal krediet aanvragen, en uitstel aflossing. Als je nu al problemen hebt om de zaak finacieel rond te zetten dan zit er met de structuur iets goed mis. Dan kun je als melkveehouderij altijd wel een grote mond hebben over de varkenshouderij, dat wij niet geaccepteerd worden door de maatschappij etc. maar dit is ook niet gezond. Kijk het vergelijk is simpel. Jullie melk prijs moet op 40 euro per 100 kilo zitten, onze biggenprijs ook op 40 euro. Aleen zit die nu op 29 euro. Hoeveel varkenshouders heb jij het laatste jaar gehoord!!!!Terwijl alleen ons mestverhaal op dit moment al een gigantisch probleem is. Wie hoor er over!!!! Klaag lekker door jongens. 

 • joannes

  jan doedel, wanneer iedereen met hard werken zijn geld kon verdienen was er geen armoe. Het probleem is werken aan iets wat geld opbrengt; waar vraag naar is. Je vergeet dat je geproduceerde product ook een klant moet vinden die, liefst een beetje meer dan jouw kosten ervoor wil betalen. En dat is niet de fabriek want die verwerkt jouw product alleen maar naar een consumenten product. En wanneer er dan geen kopers zijn heeft hard werken geen zin, minder hard werken is dan strategisch het beste. De prijzen kunnen dan herstellen wanneer er nog een beetje vraag is. 

 • Koen Franken

  Lijkt erop dat dat de rest van de sectoren het helemaal gehad heeft met de melkveehouderij .

 • wenjroubos


  hoor niemand over rusland

  ik denk dat de politiek de keus heeft gemaakt een morele handelsboycot te starten vanwege MH17 maar ze zijn ff vergeten dat wij de vergelding moeten betalen en hoe langer het duurt, hoe meer markt er definitief verloren is

 • joannes

  De politiek is gestruikeld in de boycot in de veronderstelling dat Rusland zichzelf als een afhankelijk landje zag wat gedomineerd kon worden door het Westen. Alle consequenties die er uit volgden is de Politiek overkomen. En..... om aan de macht te blijven, ondanks deze strategische fouten, heeft men zelfs hard meegewerkt aan volken tegen elkaar op te zetten met de economische gevolgen erbij. Ieder ander zou de laan uit gestuurd worden maar de Politiek, lees lieg en bedrieg, komt er mee weg bij gebrek aan inzicht bij de Burger. Leve de Democratie! 

 • poldes


  alles heeft zijn prijs,  melk op duurzame manier produceren kost in Nederland in 2015 tussen de € 0,32 en € 0,35. in Turkije iets minder ;en toch ontvangt men daar € 0,56.  in China kost het ophalen van de melk bij de melkveehouders door de fabriek € 0,36.   er zijn verschillende reageerders hier die menen dat de Nederlandse melkveehouder die minder dan de kostprijs ontvangt ;een verkeerde kostprijs heeft. lijkt niet heel deskundig . wij hebben afgelopen maand inclusief btw met gemiddelde gehalte € 0,285 ontvangen.

 • joannes

  Poldes, je verschuilen achter kostprijs is vergeten wat ervoor nodig is om melk en melkproducten te transporteren en te exporteren. Soms is het gewoon een politieke beslissing zoals dat van Rusland of de extra regelingen in Nederland. Daar kan je niet tegen werken; zelfs niet met de laagste kostprijs, zo blijkt! 

 • jehanvankroaks

  als er roeger 1 varken teveel was op de Rijssense biggenmarkt..............
  bepaalde  juist dát varken de waarde van die week.
  het overschot dus..........

 • japke33

  Toch triest dat de varkenshouders, de melkveehouders het licht niet in de ogen gunnen, zoals hier in veel reacties naar voren komt.
  Waarom zouden we niet mogen klagen, als we veel te weinig voor ons product krijgen?! Net als jullie voor de varkens. Dit kan toch geen kant op zo. De varkens sector is al helemaal kapot gemaakt. En wij gaan er achter aan. Dan mag je toch van je laten horen!
  We kunnen beter de handen in een slaan, om de agrarische sector in dit land te redden. Want zonder landbouw (akkerbouw,vlees of zuivelk sector), zouden we wel eens het nieuwe Griekenland kunnen worden. Van de vakbonden hoeven we op dit gebied niet veel te verwachten. Maar als we nu eens gezamelijk naar Brussel zouden rijden......

 • farmer4life1

  ik ben het eens als je een kostprijs hebt van 40 cent dat klagen niet helemaal past... 
  Maar als je onder kostprijs moet werken circa 34,5 cent per liter dan hoor je van  jezelf te laten horen. 

  Heeft je voerleverancier ooit aan je verloren? 
  De varkenshouders zijn een en al egoïstisten die streven niet naar een gezamenlijk inkomen. Die proberen net een lagere kostprijs te hebben dat zijn/haar collega varkenshouder failliet gaat en er over een periode weer betere prijzen zijn. Verder klagen de zeugenhouders over de vleesvarkenshouders en visa versa. 

  Het klinkt hard, maar jullie varkens houders zijn pas echt hard. Wat resulteert in alleen maar meer industrie en daarmee weinig binding met dieren.
  Ik ken al mijn melkkoeien stuk voor stuk. Zonder varkens in Nederland werd er voor rundveemest misschien wel betaald. Visa versa ook trouwens. 

  De maatschappij ziet liever 5 boeren met 80 koeien dan 1 met 400 melkkoeien, dan moeten zij ook een fatsoenlijké prijs  betalen, dat alle 5 een fatsoenlijk inkomen heeft.

  Lees het niet te slecht want ik gun jullie een beste varkens prijs 

 • farmer4life1

  Trouwens inclusief jongvee hebben we 400+ rundvee. Maar ik gun iedereen een fatsoenlijk inkomen. Als het bij ons drupt regent het ergens anders ook

 • Klomp

  Nou, farmers4life1 ik denk niet dat je gelijk hebt dat varkenshouders egoistiser zijn dan melkveehouders. Door het quotum hadden jullie eigenlijk geen concurenten. Dat zal nu veranderen en is het ook ieder voor zich. Ik moet het een beetje beter doen dan de buurman dan blijf ik over en hij niet. En dat is nu net onze zwakheid waar de politiek en allerlei clubs dankbaar gebruik van maken. Wij ( en dat zijn alle sectoren) gunnen elkaar het verlies niet en maken elkaar uit voor alles wat mooi en lelijk is. ( ook op dit forum, soms schaamteloos) De mester tegen de vermeerderaar, rundveehouder tegen de kalverhouder, biologisch tegen gangbaar, Klei uien teler tegen zand uienteler en ga zo maar door. Wij moeten beseffen dat wij elkaar nodig hebben en gezamelijk optreden en tegen Den Haag zeggen tot hier en niet verder! Wij gaan ons houden aan Europese regels en daarmee basta! Maar nee , wij komen niet verder dan ons eigen erf. Hoe het precies moet weet ik ook niet, maar ik weet wel, als wij op de manier verder gaan zoals wij nu met elkaar omgaan ziet het er voor de Nederlandse landbouw niet goed uit. Volgens mij ligt hier een taak voor onze belangenbehartigers. Boeren van Nederland: verenigd u en stop met elkaar kapot maken.

 • Tuig

  Jape 33 is een echte melkveehouder.  Hij wil Al weer naar Brussel rijden.  Waarschijnlijk voor meer subsidie?  Het enige wat helpt is minder produceren. Als het klopt dat er nog steeds koeien bij komen is de melkprijs nog te hoog. Als de melkprijs laaggenoeg is komen er van zelf minder koeien en dus melk en stijgt de prijs.

 • japke33

  @tuig, waarom zou ik naar Brussel rijden voor subsidie? Dat krijg ik toch zo in december! En het klopt dat ik een echte melkveehoudster ben. (Dus geen hij). Hart voor mijn dieren, maar niet te beroerd om wat aan dit landbouw beleid te doen. Klagen en roepen kunnen we allemaal, maar er zal toch wat moeten gebeuren. Want als er niet minder gemolken wordt, dan houd ik dit niet nog een jaar vol. Het plan ligt er, maar daarvoor zul je wel naar Brussel moeten.
  Dus voor je weer oordeelt over iemand...... Denk dat we meer op 1 lijn zitten dan je zelf denkt.

 • blauwe

  Het is voor de overheid nu eenmaal interessanter om die 99 % die consumeert te vriend te houden dan die 1% die produceert .

 • Tuig

  Welk plan japke?  Wij hebben net een paar zeer slechte jaren gehad, niemand die iets voor ons deed. Zoek het zelf maar uit zij de staatssecretaris.  Ik heb het dus niet zo op mensen die na een paar slechte maanden net doen of ze failliet gaan. Subsidie Krijgen we ook niet.

 • sieko

  Ik voel er niet voor om naarBrussel te rijden, maar voor de rest vind ik dat Japke gelijk heeft dat de gehele agrariche sector een vuist moet maken.
  We moeten voor de wereldmarkt produceren! Dan kun je maar beter met elkaar lobbyen in Brussel.
  Wat voor onze regering telt (Blauwe verwoord dit goed) geldt natuurlijk helemaal voor 'Brussel

 • sieko

  De rusland boycot discussie zou helder moeten zijn. Poetin is een groot gevaar voor de wereld vrede,hij heeft goed studie van hitlers taktiek gemaakt.
  Dus zolang poetin aan de macht is geen handel naar rusland,ook olie en gas niet van rusland willen hebben.De stikstof die van olie wordt gemaakt zit in mest dus dit hebben we al niet meer nodig van rusland.
  geef iedereen een zonnepaneel en bekostig dit met de subsidie op windmolens te stoppen, ben je al een heel eind.

 • mtsjansens1

  Het is voor geen enkel bedrijf gezond om onder de kostprijs te moeten werken.

 • Koen Franken


  Ga er maar vanuit dat de melkveehouders de rest van de sectoren gewoon liet zitten als we ze gingen vragen om naar brussel te gaan .

 • Schraar

  De enige die ik op elk bericht hoor klagen dat over de financiele situatie in de melkveehouderij gaat zijn vakensboeren. Wat een ziekelijke reacties, jullie moeten toch wel echt zwaar gefrustreerd zijn.
  Daarbij weet je niet eens waar je het over hebt. Bij de acties die de afgelopen jaren in Brussel, Luxemburg of Straatsburg hebben plaatsgevonden is nog nooit om subsidie gevraagd. Daar willen we juist van af. Maar dat kan alleen met een redelijke melkprijs. En dat zie je goed 'tuig',  dat kan alleen met minder produceren. Maar minder produceren kan alleen als je dat van boven af stuurt zodat iedereen een beetje minder gaat produceren. En dat is nu precies van de EMB, NMV en DDB willen: een reguleringsysteem waarbij je het aanbod aanpast aan de vraag. En daar zetten wij ons voor in. Als jullie dat ook willen moet je je daar zelf voor inzetten, je verwacht toch niet dat anderen dat voor jou gaan doen. Als je dat niet wilt moet je al helemaal niet klagen, dan blijf je lekker produceren voor de vrije markt met z'n lage prijzen.

 • Foxxy

  Dankzij de fosfaat-regels voor de melkveehouderij zijn de varkenshouders per direct gedupeerden! 
  De melkveehouderij komt er direct achteraan dankzij de iimmens gestegen (milieu)kostprijs, die we in 2013-2014 niet zo goed voelden door de hogere opbrengsten uit melkgeld 

  En wat doen we allemaal?  Tegen elkaar zeuren en mopperen! 

  Dat is precies wat de overheid wil!  Geen eendracht en macht!  

  Divide and conquer! 

  Sufferds !

 • japke33

  @tuig, blijkbaar lees jij iets anders in mijn verhaal dan ik bedoel. Dus we komen er niet uit samen.
  Ik bedoel alleen maar dat we gezamelijk, de hele agrarische sector een vuist moeten maken. Want ze sollen maar met ons. En dat kan alleen in Brussel.
  En dat plan zoek je maar op op de EMB site.

 • tikka


  mevrouw japke33,

   

  Zouden de plannen in Brussel niet allang gesmeed zijn? Veehouderij verdelen over Europa, veehouderij langzaam saneren in overbevolkte gebieden of gebieden met een te hoge milieudruk. langzaam subsidie verminderen op de primaire produktie en verschuiven van subsidie richting maatschappelijke natuur- en milieu-doelen.

  Langzaam steeds strenger beleid in het kader van antibiotica en dierenwelzijn etc.

  De maatschappij veranderd maar de boeren veranderen te langzaam mee of willen niet veranderen of veranderen alleen onder druk van regelgeving.

 • japke33

  Ik ben bang dat je gelijk hebt. We gedragen ons ook als makke schapen. Maar als we wat willen zullen we dat samen moeten doen. Anders wordt het boerenland vervangen door natuur.En ik denk wel dat boeren erg veranderd zijn in de afgelopen 10 jaar, en dat ze dat ook wel willen. Maar er ligt natuurlijk wel een grens.

 • haverboer1


  Schraar, let maar op dat de nma dit niet hoort. van bovenaf de boel regelen.
  vrije markt is vrije markt, daar hebben veel meer sectoren mee te maken.
  Als de aardappelen 2 centen opbrengen, denken de veehouders alleen maar dat ze lekker goedkoop voer kunnen kopen.
  Nu staan de prijzen wat onder druk en iedereen zit te piepen.
  kostprijs van aardappelen, 10 cent, handel hele winter voor 2 cent.
  kostprijs melk zeggen ze 40 cent, laat ze dan ook maar eens voor 8 cent de melk aan de fabriek leveren. dan weten jullie misschien hoe het voelt om onder de kostprijs te werken.

Laad alle reacties (41)

Of registreer je om te kunnen reageren.