RundveeNieuws

Derde zuivelcrisis in acht jaar

Kiel – De wereldmarktprijs voor melk bedroeg in juni €26 per 100 kilo melk (4 procent vet en 3,3 procent eiwit). Dit blijkt uit analyses van onderzoekers van het International Farm Comparison Network (IFCN), afgelopen maand in het Duitse Kiel.

IFCN-voorzitter Torsten Hemmen stelt op basis van deze wereldmarktprijs dat de melkveehouderij wereldwijd de derde crisis in acht jaar doormaakt omdat de wereldmarktprijs grote invloed heeft op de melkprijs die veehouders ontvangen. De invloed van de wereldmarktprijs is volgens de onderzoekers opmerkelijk te noemen omdat de hoeveelheid melk die op jaarbasis op de wereldmarkt maar klein is. Het gaat om zo’n 54 miljoen ton van de totale productie van 815 miljoen ton.

Balans zoek

De balans op de zuivelmarkt was in 2014 zoek. De melkproductie steeg met 3,1 procent binnen de Europese Unie door het voorsorteren op de quotumafschaffing en wereldwijd door de toen nog relatief goede melkprijzen in combinatie met de lagere voerkosten. Daar stond een achterblijvende vraag tegenover die maar pluste met 2,7 procent.

De eerste helft van 2015 zette de productiestijging verder door, terwijl de vraag niet toenam. Reden voor zorgen over de inkomens van veehouders. De kosten zijn daarin sterk bepalend en die zijn hoog voor veehouders in Europa, Verenigde Staten en Oost-Azië. Opvallend noemt het IFCN de oplopende kostprijs in Nieuw-Zeeland, dat wordt geen ultiem lagekostenland meer genoemd.

Beheer
WP Admin