RundveeNieuws

DDB: melkprijs 2014 niet kostendekkend

Heerde – Net als in 2013 lag ook in 2014 de gemiddelde Nederlandse melkprijs onder de kostprijs. Na aftrek van €3,03 toeslagen kwamen de kosten afgelopen jaar volgens de Dutch Dairymen Board (DDB) gemiddeld uit op €42,24 per 100 kilo.

Bij een gemiddeld uitbetaalde melkprijs van €38,90 (bij 3,7 procent vet) resulteert dit in een dekkingstekort van 8 procent. In 2013 lagen de kosten voor de productie van een kilo melk nog 5 procent hoger en de melkprijs €1,50 lager. Toen was sprake van een dekkingstekort van 15 procent.

Uitbetaalde melkprijs dekten kosten niet

Zelfs in een jaar met relatief hoge melkprijzen konden de kosten volgens DDB niet gedekt worden met de uitbetaalde melkprijs. DDB rekent in 2014 met een gemiddeld arbeidsvergoeding van €10,13 per 100 kilo melk.

Meer veehouders in zwaar weer

Volgens de  belangenorganisatie raken steeds meer Nederlandse melkveehouders in financieel zwaar weer. DDB-voorzitter, Sieta van Keimpema, noemt de melkprijsontwikkeling een drama en pleit voor ingrijpen door de Europese Commissie.  De gevolgen van de afschaffing van de melkquotering worden volgens haar nu al zichtbaar. Het probleem zou hem niet zozeer in een aflatende vraag zitten, maar vooral in te veel aanbod.

Te veel vergunningen afgegeven

De vraag is nu waar staatssecretaris Sharon Dijksma mee komt om de fosfaatproductie in de melkveesector te beteugelen. Extensieve bedrijven vrezen volgens Van Keimpema op te moeten draaien voor de uitbreiding van intensieve melkveebedrijven. Ze verwijt de Nederlandse overheid onbehoorlijk bestuur. Er hadden volgens haar nooit zoveel vergunningen voor uitbreiding van melkveebedrijven afgegeven mogen worden, terwijl de overheid de beschikking had over de fosfaatcijfers.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin