Rundveehouderij

Nieuws 2668 x bekeken 19 reacties

DDB: melkprijs 2014 niet kostendekkend

Heerde – Net als in 2013 lag ook in 2014 de gemiddelde Nederlandse melkprijs onder de kostprijs. Na aftrek van €3,03 toeslagen kwamen de kosten afgelopen jaar volgens de Dutch Dairymen Board (DDB) gemiddeld uit op €42,24 per 100 kilo.

Bij een gemiddeld uitbetaalde melkprijs van €38,90 (bij 3,7 procent vet) resulteert dit in een dekkingstekort van 8 procent. In 2013 lagen de kosten voor de productie van een kilo melk nog 5 procent hoger en de melkprijs €1,50 lager. Toen was sprake van een dekkingstekort van 15 procent.

Uitbetaalde melkprijs dekten kosten niet

Zelfs in een jaar met relatief hoge melkprijzen konden de kosten volgens DDB niet gedekt worden met de uitbetaalde melkprijs. DDB rekent in 2014 met een gemiddeld arbeidsvergoeding van €10,13 per 100 kilo melk.

Meer veehouders in zwaar weer

Volgens de  belangenorganisatie raken steeds meer Nederlandse melkveehouders in financieel zwaar weer. DDB-voorzitter, Sieta van Keimpema, noemt de melkprijsontwikkeling een drama en pleit voor ingrijpen door de Europese Commissie.  De gevolgen van de afschaffing van de melkquotering worden volgens haar nu al zichtbaar. Het probleem zou hem niet zozeer in een aflatende vraag zitten, maar vooral in te veel aanbod.

Te veel vergunningen afgegeven

De vraag is nu waar staatssecretaris Sharon Dijksma mee komt om de fosfaatproductie in de melkveesector te beteugelen. Extensieve bedrijven vrezen volgens Van Keimpema op te moeten draaien voor de uitbreiding van intensieve melkveebedrijven. Ze verwijt de Nederlandse overheid onbehoorlijk bestuur. Er hadden volgens haar nooit zoveel vergunningen voor uitbreiding van melkveebedrijven afgegeven mogen worden, terwijl de overheid de beschikking had over de fosfaatcijfers.

Laatste reacties

 • zon


  Toch raar,de boeren praten over goede jaren en de DDB praat over verliesgevende jaren.

 • Jaap39

  Niet alle boeren zon. Die het slecht hebben die hoor je niet...

 • Jaap39

  En die het slecht hebben dat zijn er meer dan je denkt, selfs in onverwachte hoek.

 • Ishtar

  Betoog klopt, echter wie is de politiek....... trommel.... trommel....
  Dat = LTO/ZLTO en NZO
  En VVD (Lodders) CDA (Geurts) en SGP(whoever), die moet men aanspreken.
  Kan de vvd en sgp en cda personen ze niet wekelijks een colunm schrijven hier?
  Landbouw en vee-houderij is toch hun prioriteit?
  Of is de vvd te druk met bidden voor vrije markt, en cda en sgp met voorin de kerk te zitten?
  Wordt wakker boeren!

 • Vhouder

  wie niet genoeg heeft aan de melkprijs van 2013 en 2014 kan beter iets anders gaan doen. om mij heen zie en hoor ik van melkveehouders dat ze de afgelopen jaren goed verdiend hebben.

 • PetervanKempen


  @Ishtar wie denk je voor de gek te houden met je gestook? Alsof de door jou heilig verklaarde anti boer  linkse partijen die alle vleesproducenten de nek willen omdraien en alle melkveehouders tot onbetaalde ganzenhoeders wil bombarderen het zo goed met de sector voorhebben, daar trappen we echt niet in hoor! Ik constateer eerder dat de boerenstand met een kapitaal rendement  van 2 tot 3 % niet een met het bedruifsleven te vergelijken tak is. Men wil gewoon boer zijn , en neemt blijkbaar  genoegen met een marginale boterham. De DBB rekent OOK nog een arbeidsvergoeding, voor mij is dan logisch dat de marktprijs, gezien de eerder gestelde roeping van boeren voor hun vak, nooit zal dekken. De boer rekent zelf al  niet eens meer op die arbeidsvergoeding en de markt, die vindt het al een gegeven. Heeft te maken met de imago en waardering voor boeren. Is nul dus.

 • varitron270

  de te lage melkprijs komt echt niet van die anderhalve liter die er nederland meer geproduceerd op de wereld markt is dit de bekende druppel op die gloeiende plaat

 • Jaap39

  #5 goed verdienen Vhouder wil nog niet zeggen dat diegene genoeg heeft verdiend. 
  In de wandelgangen hoor je dat al heel wat bedrijven onderhand bij bijzonder beheer horen vwb bankzaken. 

 • Koen Franken

  Jaap39 , dat noemen, we het kaf word van het koren gescheiden .

 • landboer


  Nee varitron het is de druppel die de emmer doet overlopen!

 • joohoo

  Als inkopers met lange termijn contracten werken en de melkfabrieken zeggen dat ze voldoende afzet mogelijkheden zien om de extra melk te verwerken is het mij een raadsel waarom de melkprijs steeds verder wegzakt.
  Maar als je aan 40 cent niet genoeg hebt is er iets anders aan de hand.

 • veldzicht

  Als ik die Sieta van Keimpema hoor krijg ik altijd plaats vervangende schaamte
  met d,r eeuwige gejammer en geklaag,als je het met 40 cent  nog niet redt
  kies je maar een ander beroep dan ben je niet geschikt. jankert.

 • Jaap39

  Beste veldzicht #12, jij laat je ook liever uitmelken  door jou melkophaler? Wordt hoog tijd dat ook arbeid van de ondernemer eens betaald gaat worden. Is al jaren niet meer gebeurd. 

  Dat jij 40 cent genoeg vindt zegt meer over jezelf als anti ondernemer. Wij ondernemen hier voor ons plezier maar ook om wat te verdienen. Klaarblijkelijk ben jij te lui om ook maar wat te willen verdienen. 

 • porky 1


  dus daarom waren de nieuwe tekkers niet aan te slepen en schoten de nieuwe stallen als paddestoelen uit de grond je zou bijna medelijden krijgen met sieta

 • DJ-D

  Sieta heeft gewoon gelijk. Als je voor een overname en pensioen een voorziening wilt treffen krijg je te weinig. Maar goed gelukkig hebben we nog aow. Maar eerder stoppen dan de aow leeftijd kun je vergeten als er een opvolger is.
   

 • veldzicht

  #15,die duizende middenstanders die moeten stoppen om dat er een super kwam of dat de mensen op het internet  gingen kopen lopen heet wat minder te jammeren als die verwende boeren,wereldwijd is er nu eenmaal te veel melk
  of de vraag te klein en dan zakt de prijs,jammer maar niks aan te doen, zeg de
  overheid maar dat ze minder kostprijs verhogende onzin  maatregelen op leggen.

 • alco1

  Juist @veldzicht. Jij ziet ook de realiteit. Dat domme geneuzel dat de opbrengsten niet toereikend zijn om de kosten te betalen is de waarheid als een koe, maar wat heb je daaraan. Het lijken wel de linkse partijen.
  Het enigste wat onze regering kan doen is te zorgen voor een gelijk 'speelveld'. 

 • japke33

  @Alco een gelijk speelveld is precies van Sieta altijd roept. Draai je wat bij..... ;)

 • landboer


  Inderdaad veldzicht in#12, met zulke uitspraken ondergraven ze hun eigen geloofwaardigheid.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.