Rundveehouderij

Nieuws 2179 x bekeken 3 reacties

Cono verlaagt junivoorschot met €1,37

Westbeemster - Cono Kaasmakers verlaagt de voorschotprijs over juni met €1,37 naar €30,55 per 100 kilo. Dat is de prijs exclusief btw en na aftrek van 5 cent per 100 kilo contributie voor ZuivelNL.

Hiermee betaalt Cono een gemiddelde voorschotprijs van €33,14 over het eerste halfjaar van 2015. De relatief forse daling van het juni-voorschot is volgens directeur Eric Hulst een gevolg van de grote toestroom van melk na het beëindigen van de superheffing.

Prijzen wei en weipoeder dalen

Cono maakt met zijn kazen nog steeds een mooi onderscheid in de markt, maar de kaasmaker zit wel met het probleem dat de prijzen van wei en weipoeder steeds verder wegzakken. De eigen poedertoren wordt behalve voor de weiverwerking bovendien ingezet voor het verwerken van een grote hoeveelheid melk tot melkpoeder. De prijzen daarvan zijn ook fors weggezakt.

Cono heeft tenslotte nog een kleine hoeveelheid melk verkocht op de spotmarkt, maar dat leverde slechts 19 cent per kilo op.

Nieuwe kaasmakerij draait

In de nieuwe kaasmakerij wordt ondertussen twee tot drie keer per week kaas gemaakt, vooralsnog alleen in dagdienst. De productie verloopt nagenoeg storingsvrij en de smaak van de kaas valt volgens Hulst niet tegen. Het wachten is nog wel op de uitslag van de smaakproeven, die steeds worden gedaan, en die ook in geval van belegen en oudere kaas goed moet uitpakken.

Laatste reacties

 • landboer


  En dan zijn er hier ook nog zat die hier beweren dat de Nederlandse melkproductie stijging geen invloed heeft op de prijs!

 • H.Grotenhuis1


  Niet alleen in NL maar in een groot gedeelte van de EU wordt stevig doorgemolken, daarenboven in VS groot melkaanbod.

  En ja, dan gaan de prijzen dalen, en nog harder dalen als ook het sentiment in de zuivelmarkt slecht is.

 • boeren

  De droogte gaat wel meespelen denk ik de komende 14 dagen bijna of geen regen. Wij doen volgende week een aantal melkkoeien weg scheelt weer een paar vreters. Al hebben wij hier vanochtend in Bretagne wel een mooie onweers bui gehad goed voor de mais.

Of registreer je om te kunnen reageren.