Rundveehouderij

Nieuws laatste update:20 jul 2015

Camion, Gofast, Lambiek en Pleasure verdacht van erfelijke diarree

Verden – Het VIT in Vreden heeft een lijst met internationale Holstein-stieren gepubliceerd die op basis van afstamming verdacht zijn van fatale erfelijke diarree.

De lijst telt in totaal 2.500 stieren. Voor de Nederlandse fokkerij zijn Camion (Fender x Goldwyn), Gofast (Goldwyn x O Man), Lambiek (Talent x Kibo-Red) en Pleasure (Talent x Merton) de belangrijkste. Deze stieren staan de laatste jaren in de top 20 met de meeste vrouwelijke stamboeknakomelingen.

De verdenking betekent niet dat deze stieren ook daadwerkelijk drager zijn van de erfelijke afwijking. Dat moet nog onderzocht worden. Verder staat een aantal veel gebruikte stiervaders in de lijst. Destry (Goldwyn x Durham) is vanwege zijn roodfactor bijvoorbeeld veel ingezet bij roodbont. Ook stiervaders Mitey P (Goldwyn x September Storm) en Mr Burns (Markim Thunder x Storm) voor zwartbont en Ladd P voor roodbont staan op de verdachtenlijst.

Of registreer je om te kunnen reageren.