Rundveehouderij

Nieuws 1634 x bekeken 1 reactielaatste update:7 jul 2015

CVB komt met voorstel voederwaardering TGC

Wageningen - Het Centraal VeevoederBureau (CVB) komt voor het eerst met een voorstel voor de energie- en eiwitwaardering voor gistconcentraten (TGC) en DDGS ('dried distillers grain with solubles') voor herkauwers.

Op basis van verteringsproeven zijn rekenregels gevormd voor de berekening van de netto energiewaarde voor melkproductie (VEM) en vleesproductie (VEVI). Daarnaast komt het CVB met een eiwitwaardering voor darmverteerbaar eiwit (DVE), onbestendige eiwitbalans (OEB), darmverteerbaar methionine (DVMET) en lysine (DVLYS).

Eiwitwaardering glycerol

Verder wordt een voorstel gedaan voor de eiwitwaardering van glycerol, een van de nutriënten van DDGS en gistconcentraten. Voor glycerol bestaat nog geen eiwitwaardering met betrekking tot de fermentatie in de pens en de hoeveelheid microbieel eiwit die daarbij wordt gevormd.

Voederwaardecalculator

De voederwaardebepaling wordt een gemiddelde voor de verschillende aanbieders. Omdat er te veel productspecifieke verschillen zijn, is uiteindelijk gekozen voor eiwitwaardering. Om veehouders toch op maat te kunnen bedienen, komt op de site van het CVB een voederwaardecalculator waar de specifieke partijgegevens ingevuld kunnen worden. De calculator berekent vervolgens de voederwaarde van het product. Verder wordt de verteringscoëfficiënt bepaald.

Wijzigingen op website CVB

Deze wijzigingen in de CVB-voederwaardering en behoeftenormering ligt nog ter inzage tot 1 augustus. De voederwaardenormering voor DDGS en gistconcentraten komt dan zo snel mogelijk op de CVB-site, deze wordt vernieuwd zodat wijzigingen direct doorgevoerd kunnen worden en ook niet meer gebonden zijn aan een publicatiedatum zoals tot nu toe het geval is.

Eén reactie

  • farmerbn

    Gaan ze ook op schimmels controleren?

Of registreer je om te kunnen reageren.