Rundveehouderij

Nieuws 3431 x bekeken 1 reactie

Besnoitiose duikt op in Duitsland

Greifswald - Het Duitse Friedrich Loeffler Instituut (FLI) heeft een besmetting van een vleesveestapel met de parasitaire ziekte besnoitiose bevestigd.

Het is voor de eerste keer sinds 2008 dat de ziekte zich in Duitsland voordoet. Het gaat om een chronische besmetting. Er wordt nog onderzoek gedaan of de besmette veestapel in contact heeft gestaan met de veestapel waar de ziekte in 2008 voor het eerste werd aangetoond of dat er dieren vanuit het buitenland zijn aangekocht.

Wat is besnoitiose?

Besnoitiose is een parasitaire ziekte die veroorzaakt wordt door het micro-organisme Besnoitia besnoiti en wordt overgebracht door bloeddrinkende vliegen als de paardenvlieg en de stalvlieg. De ziekte uit zich in hoge koorts, oedeemvorming, verdikking van de huiden haaruitval. Zeker 10 procent van de besmette dieren sterft. Besmettingen doen zich vooral voor tussen maart en oktober.

Bestrijding van vliegen noodzakelijk

Om besmetting te voorkomen, is de bestrijding van vliegen op stal en daarbuiten noodzakelijk, ook omdat nog geen vaccins beschikbaar zijn. Aaangekocht buitenlands vee kan met behulp van een bloedonderzoek op de aanwezigheid van de parasiet worden getest.

Endemisch in Zuid-Europa en Afrika

Besnoitiose is endemisch in Zuid-Europa en Afrika. In 2010 maakte de European Food Safety Authority (EFSA) zich al zorgen om de verspreiding van besnoitiose omdat de parisitaire ziekte zich rond die tijd ook voordeed in Zuid-Duitsland en Midden- en Noord-Frankrijk.

Eén reactie

  • koeboertje

    Geen vee importeren lijkt mij nog belangrijker om besmetting in nederland te voorkomen, dan vliegen bestrijden .

Of registreer je om te kunnen reageren.