Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

Vleesveehouder België komt €1.182 tekort

Brussel - De economische resultaten van de Belgische zoogkoeienhouderij waren in 2013 ronduit slecht. Uit een rapport van het Departement Landbouw en Visserij op basis van een boekhoudanalyse door de Vlaamse landbouwadministratie blijkt dat het netto bedrijfsresultaat over 2013 €1.182 in de min bedroeg.

2013 is het vijfde jaar op rij dat de Belgische zoogkoeienhouderij een negatief arbeidsinkomen behaalde.

De opbrengsten stegen in de periode 2009-2013 wel. De totale opbrengst per zoogkoe bedroeg €2.056 meer (+10 procent) dan in het jaar ervoor. Daar staat een kostenstijging van 27 procent in vijf jaar tijd tegenover. Met name de variabele kosten stijgen door forse prijsstijgingen van krachtvoeders (+44 procent).

Arbeidsinkomen per koe negatief

De vaste kosten stegen met 14 procent. Die prijsstijgingen zorgden ervoor dat de totale kosten exclusief eigen arbeid gemiddeld €2.479 per zoogkoe bedroegen. Dit betekent dat het arbeidsinkomen met - €441 per zoogkoe sterk negatief was. Als er dan ook nog de vergoeding voor eigen arbeid in mindering wordt gebracht komt het netto bedrijfsresultaat op - €1.182 uit.

De zoogkoeienpremie en bedrijfstoeslag zijn niet in de berekeningen meegenomen, maar ook die bedragen kunnen niet voor een positief netto bedrijfsresultaat zorgen.

Weinig verschil met Nederlandse situatie

De financiële situatie voor Nederlandse zoogkoeienhouders verschilt volgens LTO-vakgroep Vleesveehouderij niet zo heel veel met de Belgische.

Laatste reacties

  • LUCTOR

    Ben het ditmaal wel eens met LTO door de hogere voerkosten veroorzaakt door de melkvee tak. Ditmaal ook maar eens bij Den Haag lobbyen voor de zoogkoeien houders.

  • tikka


    eigen arbeid 1182-441= 741 per zoogkoe? 74.100 arbeidsvergoeding om 100 zoogkoeien te houden, vind ik een leuk salaris.

Of registreer je om te kunnen reageren.