Rundveehouderij

Nieuws 4 reacties

Belgisch slachtrund standaard overgewaardeerd

Brussel – Belgische slachtrunderen worden steeds vaker overgewaardeerd. Dit blijkt uit een bericht van Vilt op basis van de slachtgegevens over 2014.

Over alle categorieën heen blijken bij met name de U- en E-klasse 26,5 procent van de karkassen te worden overgewaardeerd. Deze karkassen werden in de slachterijen minstens twee subklassen hoger ingedeeld dan dat de karkassen daadwerkelijk waard waren.

Stieren

Bij de stieren blijkt de overwaardering bij de U-klasse op 34 procent te liggen en bij de E-klasse zelfs op 46 procent. Dat komt bijna neer op dat een van de twee stieren minstens twee subklassen te hoog werd ingeschaald.

Koeien

Bij de koeien is de overwaardering in de E- en U-klasse lager maar ook daar geldt dat nog altijd ruim een kwart van de dieren te hoog wordt ingeschaald. Opvallend is dat bij de slachtkoeien ook het zogenaamde ondereind beter wordt beoordeeld dan de werkelijke kwaliteit. Van de P-kwaliteit werd 24 procent hoger beoordeeld en de O-kwaliteit 20 procent. Met name de structurele overwaardering bij de luxere slachtrunderen kan op de middellange termijn een negatief effect hebben op de prijszetting van de karkassen die effectief S-waardig zijn.

Vijf jaar aan de orde

De foute waarderingen op bevleesdheid zijn al zeker vijf jaar aan de orde. Het Departement Landbouw en Visserij ziet een dalende trend waarbij afgelopen jaar met 79 procent correcte indelingen de symbolische drempel van 80 procent niet meer werd gehaald. Het aandeel slachtrunderen met S-kwaliteit daalde afgelopen jaar daalde naar 36 procent, terwijl er in totaal wel meer runderen zijn geslacht (+8,4 procent). De totale stijging komt vooral voor rekening van de mindere kwaliteiten.

Laatste reacties

 • Grensboerke


  Wie beoordeelt dan de werkelijke waarde?

  Weer een artikel om de slachtprijzen naar beneden te krijgen?

 • tikka


  Misschien worden hier de U en E  beesten wel ondergewaardeerd momenteel. De O dieren worden volgens mij juist structureel overgewaardeerd.

 • LUCTOR

  Er gaan denk ik te veel beesten richting Belgie om daar geslacht te worden. Ben het met #2 eens hier worden ze onder gewaardeerd.

 • h.j

  ik denk dat de slachthuisen wel weten dat ze te weinig uitbetaalen en het op deze manier weer iets goed proberen temaken

Of registreer je om te kunnen reageren.