RundveeNieuws

ABN AMRO: spantje erbij in plaats van een hele koeienstal

Utrecht – Groeisprongen in de melkveehouderij worden de komende jaren schaarser. “We gaan weer naar ‘een spantje erbij’ in plaats van een stal.” Dat zegt Pierre Berntsen, directeur Agrarische Bedrijven van ABN AMRO.

Berntsen verwacht een rem op groei en bedrijfsontwikkeling als een stelsel van fosfaatrechten wordt ingevoerd voor de melkveehouderij.

“Ook zonder fosfaatrechten is het rendement op groei in de melkveehouderij in de eerste jaren nihil. Dit komt door kosten voor mestverwerking, financiering en grond.”

Minder groeisprongen

Fosfaatrechten verhogen de kosten van groei en snoepen rendement en investeringsruimte weg. Groeisprongen worden de komende jaren dan ook weer schaarser, voorspelt Berntsen. Volgens hem is er niks mis met geleidelijke, beheersbare groei.

“Jongvee uitbesteden komt sterker in beeld maar de goedkoopste groei wordt de groei uit BEX-voordeel. De één krijgt daar meer energie van dan de ander.”

Ontwikkelkracht

Omdat extensieve bedrijven niet of minder hoeven te investeren in grond, ruwvoer en mestafzet is hun ontwikkelkracht sterker dan intensieve bedrijven, zegt Berntsen. “Je mag verwachten dat intensieve bedrijven door de stapeling van maatregelen meer worden beperkt in hun groei.”

Run op grond valt deels weg

De afgelopen periode overheerste de gedachte dat grond de basis zou worden voor bedrijfsontwikkeling. Dat is nu achterhaald, meent Berntsen. “De run op grond valt deels weg. Echter niet volledig, uit gesprekken met klanten en een analyse door onze agriteams blijkt dat ruim 5 procent van onze relaties een uitdaging heeft om de grondpositie te versterken als gevolg van de Algemene maatregel van bestuur grondgebonden.”

Internationale concurrentiepositie

Berntsen vreest dat de Nederlandse melkveehouderij door de stapeling van kosten inboet op financiële vitaliteit en innovatiekracht.

“Fosfaatrechten hebben geen invloed op de Nederlandse melkprijs, die is al enkele centen hoger dan in de rest van Europa. Handhaving van deze voorsprong is al een uitdaging, laat staan een vergroting. De kosten voor rechten gaan ten koste van andere zaken zoals aankoop en pacht van grond, van innovatie en van het rendement of inkomen. Dit gaat op termijn ten koste van onze internationale concurrentiepositie.”

Vorige week lieten Rabobank en ING eveneens weten te verwachten dat de groei op sommige bedrijven zal worden vertraagd door invoering van fosfaatrechten.

ABN AMRO zegt hoofdfinancier te zijn van 12 procent van de agrarisch ondernemers.

Alles over fosfaatrechten

Beheer
WP Admin