Rundveehouderij

Nieuws 12084 x bekeken 13 reacties

ABN AMRO: spantje erbij in plaats van een hele koeienstal

Utrecht - Groeisprongen in de melkveehouderij worden de komende jaren schaarser. "We gaan weer naar 'een spantje erbij' in plaats van een stal." Dat zegt Pierre Berntsen, directeur Agrarische Bedrijven van ABN AMRO.

Berntsen verwacht een rem op groei en bedrijfsontwikkeling als een stelsel van fosfaatrechten wordt ingevoerd voor de melkveehouderij.

"Ook zonder fosfaatrechten is het rendement op groei in de melkveehouderij in de eerste jaren nihil. Dit komt door kosten voor mestverwerking, financiering en grond."

Minder groeisprongen

Fosfaatrechten verhogen de kosten van groei en snoepen rendement en investeringsruimte weg. Groeisprongen worden de komende jaren dan ook weer schaarser, voorspelt Berntsen. Volgens hem is er niks mis met geleidelijke, beheersbare groei.

"Jongvee uitbesteden komt sterker in beeld maar de goedkoopste groei wordt de groei uit BEX-voordeel. De één krijgt daar meer energie van dan de ander."

Ontwikkelkracht

Omdat extensieve bedrijven niet of minder hoeven te investeren in grond, ruwvoer en mestafzet is hun ontwikkelkracht sterker dan intensieve bedrijven, zegt Berntsen. "Je mag verwachten dat intensieve bedrijven door de stapeling van maatregelen meer worden beperkt in hun groei."

Run op grond valt deels weg

De afgelopen periode overheerste de gedachte dat grond de basis zou worden voor bedrijfsontwikkeling. Dat is nu achterhaald, meent Berntsen. "De run op grond valt deels weg. Echter niet volledig, uit gesprekken met klanten en een analyse door onze agriteams blijkt dat ruim 5 procent van onze relaties een uitdaging heeft om de grondpositie te versterken als gevolg van de Algemene maatregel van bestuur grondgebonden."

Internationale concurrentiepositie

Berntsen vreest dat de Nederlandse melkveehouderij door de stapeling van kosten inboet op financiële vitaliteit en innovatiekracht.

"Fosfaatrechten hebben geen invloed op de Nederlandse melkprijs, die is al enkele centen hoger dan in de rest van Europa. Handhaving van deze voorsprong is al een uitdaging, laat staan een vergroting. De kosten voor rechten gaan ten koste van andere zaken zoals aankoop en pacht van grond, van innovatie en van het rendement of inkomen. Dit gaat op termijn ten koste van onze internationale concurrentiepositie."

Vorige week lieten Rabobank en ING eveneens weten te verwachten dat de groei op sommige bedrijven zal worden vertraagd door invoering van fosfaatrechten.

ABN AMRO zegt hoofdfinancier te zijn van 12 procent van de agrarisch ondernemers.

Alles over fosfaatrechten

Laatste reacties

 • tinus888

  Pjair weet zeker niet hoeveel papierwerk erbij komt kijken,dat wordt een heel duur spantje

 • Foxxy

  Hij slaat de spijker op z'n kop !

  WWat hij er niet bij verteld ,is dat ABN dat niet financiert ,gewoonweg omdat het de cashflow niet verbeterd !


 • haam

  De grote groeiers zitten bijna  allemaal bij deze bank  kijk maar op open dagen  ( de 480 koeienstal o.a )  dus wel raar verhaal van deze man of hij komt tot inkeer . heb trouwens nog steeds leasemelk geld tegoed van een andere abn boer met een behoorlijk nieuwe stal  .

 • peter1939


  grond  het nieuwe quotum klopt dus niet meer....

 • Jaap39

  Slechte afspraak gemaakt haam?

 • boer drenth


  Spantje erbij,. Spantje eraf zal die clouw bedoelen.

 • haam


  jaap 39   nee hoor 15 dagen betalings termijn  maar tja dat was in februari al zal binnenkort maar beslag moeten laten leggen  op zijn melkgeld .

 • Liefting

  Jongvee opfok zal 1 euro per dag duurder worden door fosfaatrechten, wie kan dat betalen?

 • bert bert

  En nu de boeren boos ,zouden beter een spantje eraf ,want ze liggen altijd te klagen .Sukkels zorg voor een goede prijs ,hoef je niet zo hard te werken ,Ik had het ook zo graag gezien in de varkenssector .Nu ga ik kapot

 • JONAS MTS

  Op 1 januari waren er nog geen problemen, dan zou dat het uitgangspunt moeten zijn. Een hele klus om tot een RECHTVAARDIGE verdeling te komen, ieder strijd voor zijn eigen ik. Er zijn gekke sprongen gemaakt! Extensieve bedrijven zouden niet gekort moeten worden, zij hebben in veel gevallen ook al hun akkerbouwtak opgegeven. De grond die uit productie is genomen (voor natuur en infrastructuur) wordt niet genoemd, daar zou je een aardig gat mee kunnen vullen, raar dat het ministerie daar geen ruimte biedt. Een spantje erbij moet kunnen, ontwikkelingsruimte is hoe dan ook een uitdaging.
  Jo

 • wmeulemanjr1

  Vreemd dat bank zegt dat grondgebondenheid achterhaald is.  Alsof ze met de overheid het fosfaatplan uitgedacht hebben. Je kan er van alles over zeggen maar op deze wijze leent men wel het meest. Erg gunstig voor de bank!

 • alco1

  En ( LUCHT ) waarde onder het bedrijf.

 • vechtdal


  Erg leuk om een reactie vanuit de bancaire sector te vragen, maar deze reactie voegt natuurlijk weinig toe. Iedere boer kan op z'n klompen aanvoelen dat de kosten voor (fosfaat)rechten het steeds moeilijker maakt om nog rendement te draaien. Interessanter zou het zijn om vanuit de banken te horen op welke wijze men de agrarische sector denkt te kunnen/willen ondersteunen in de nabije toekomst. Ben daar meer benieuwd naar! 

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.