Rundveehouderij

Nieuws 5297 x bekeken laatste update:20 jul 2015

4 procent Holsteinpopulatie drager CDH

Arnhem - Van de Nederlandse Holsteinpopulatie is 4 procent drager van de nieuwe erfelijke afwijking CDH. Dit meldt fokkerij-organisatie CRV.

Onder de zwartbonten is 3 procent van de dieren drager, bij roodbont is dat 8 procent. Dit betekent dat wanneer een willekeurige zwartbonte koe geïnsemineerd wordt met een dragerstier, ze 0,75 procent kans heeft op een afwijkend kalf. Bij roodbont is die kans 2 procent.

Verdachte stieren

Onder veel gebruikte stieren en stieren in het actuele aanbod van CRV zijn de volgende stieren verdacht: Gofast, Brilliant, Snowfever, Machel en Powerplay RF PP. Bij roodbont gaat het om Camion, Riant en Dapper. Van Gofast zijn in 2011/'12 3.900 vrouwelijke stamboekkalveren geboren en in 2013/'14 3.350. Van Camion zijn in 2011/'12 3.900 vaarskalveren geboren, in 2012/'13 8.200 en in 2013/'14 6.600. In de bijgevoegde lijst staat onder de kolom CDH bij vermoedelijke dragers 'C' en bij stieren die vrij zijn 'F'.

Stieren uit fokkerij weren

Om een verdere verspreiding van de erfelijke afwijking te voorkomen, gaat CRV alle mannelijke dragers van CDH weren uit het fokprogramma. Alle nieuwe stiertjes worden getest, zodat er geen nieuwe dragers meer in het actuele aanbod komen. In samenwerking met EuroGenomics wordt zo snel mogelijk een genomicstest ontwikkeld.

De bestaande dragers in het actuele aanbod krijgen een duidelijke vermelding. Hiermee kunnen veehouders rekening houden met CDH bij hun stierkeuze. Verder worden de stieradviesprogramma's aangepast om op korte termijn paringen uit te sluiten en zo probleemkalveren te voorkomen.

Veehouders kunnen in hun stierkeuze ook het kenmerk kalvervitaliteit meenemen. Dit is een goede graadmeter om eventuele probleemstieren te weren.

Of registreer je om te kunnen reageren.