Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Zorgen na uitstekend zuiveljaar België

Grimbergen - De Belgische zuivelindustrie kijkt terug op een uitstekend 2014, maar verwacht dat het lopende jaar een zwaar jaar wordt. De zuivelprijzen staan wereldwijd onder druk, vooral door een sterk gegroeid aanbod in combinatie met een gedaalde koopkracht in afnemende landen.

De Belgische melkveehouders hadden het vorig jaar nog goed. Met een gemiddelde melkprijs van 37,4 cent per liter werd de tweede hoogste prijs in de voorbije jaren behaald, na een record van 39,4 cent in 2013. Aan een voorspelling voor de melkprijs in dit jaar waagt de Belgische Confederatie voor de Zuivelindustrie zich niet.

De Belgische melkveehouders reageerden op de nog altijd gunstige markt met een 5 procent hogere productie, een record. De gemiddelde melkleverantie per bedrijf steeg vorig jaar met zo'n 30.000 liter naar 420.000 liter per bedrijf. Ter vergelijking: in Nederland bedraagt de gemiddelde leverantie 700.000 kilo. Dit jaar doen de Belgische melkveehouders het vooralsnog rustiger aan.

De melkverwerking in België steeg vorig jaar met ruim 200 miljoen kilo naar bijna 4 miljard kilo. De Belgische zuivel importeerde 900 miljoen liter rauwe melk en exporteerde 400 miljoen kilo. Volgens secretaris Renaat Debergh van de BCZ moet die invoer niet worden gezien als een gevaar. Het levert werkgelegenheid op. De zuivelhandelsbalans was voor het eerst in jaren ook weer positief. Dit jaar met €45 miljoen. Belangrijkste exportbestemming was vorig jaar Algerije, dat voor €188 miljoen importeerde. Tweede bestemming was Indonesië met €49 miljoen.

De zuivelindustrie investeerde vorig jaar ook voor een record in nieuwe capaciteit: €150 miljoen.

Behalve met een veel slechtere zuivelmarkt heeft de Belgische zuivelindustrie dit jaar ook te maken met de invoering van een kilometerheffing. Die zal de zuivelindustrie onevenredig hard treffen, stelt de BCZ en kost €17 miljoen per jaar. Er is een lobby in gang gezet om een uitzondering te verkrijgen voor de zuivelindustrie.

Laatste reacties

 • Foxxy

  Apart, in België evenals Duitsland een slecht zuiveljaar !

  geachte redactie : vertel ons, lezers, waar hebben we dit jaar een best zuiveljaar ??

 • Belgique

  Dit artikel omschrijft gewoon wat er in de 'de vlaamse zuivelbarometer' staat. De Vlaams quotumoverschrijders en groeiers hebben allen hun melk kunnen afromen. Van superheffing hebben ze geen last. Maarja het is geen vetpot. Dat is duidelijk.

  Ik denk dat de Nederlanders er slechter aan toe zijn. Helaas ... 

 • klaas.van.der.horst1

  Beste Belgique,

  Op de Vlaamse zuivelbarometer heb ik niet gelet, ben wel bij de BCZ geweest. Wel even een vraag: waarom zijn de Belgen beter af volgens u?

Of registreer je om te kunnen reageren.