RundveeNieuws

Zorgen in Noorden om beperking melkveesector

Leeuwarden – De drie noordelijke provincies maken zich zorgen over het plan van staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) voor productiebeperking van de melkveehouderij. Als deze beperking er daadwerkelijk komt, pleiten Friesland, Groningen en Drenthe voor een eerlijk en duurzaam systeem.

Dit moet de mogelijkheid voor grondgebonden groei openhouden. Het Noorden wil daarom graag met Dijksma meepraten over de verdere uitwerking van haar plannen voor de melkveehouderij.

Pleidooi voor eerlijke een duurzame regelgeving

De noordelijke gedeputeerden Kramer (Friesland), Staghouwer (Groningen) en Jumelet (Drente) zouden het betreuren als het Rijk met regelgeving komt. Maar ze hebben er wel begrip voor dat Dijksma het fosfaatplafond moet handhaven. Ze pleiten wel voor een eerlijke en duurzame regelgeving.

Productiebeperking koppelen aan grondgebondenheid

Voor de drie noordelijke provincies komt dit er op neer dat Dijksma een eventueel systeem voor productiebeperking koppelt aan grondgebondenheid. Dit stelden de sector zelf en zuivelorganisaties eerder ook voor. Grondgebondenheid houdt in dat een boer voldoende grond heeft voor de productie van voer en voor het ‘kwijtraken’ van de mest. Dat is goed voor milieu, landschap, natuur en weidegang.

[([002_rb-image-1771846.jpeg]:inzetgroot)]

 

Oneerlijk voordeel intensief bedrijf

De drie provincies vinden het niet eerlijk dat een intensief bedrijf voordelen heeft ten opzichte van een extensieve collega. Het kan in de ogen van de drie gedeputeerden niet zo zijn dat een intensief bedrijf met een flink fosfaatoverschot, zijn dier-, fosfaat- of productierechten kan behouden, terwijl een extensief bedrijf dat vóór de afschaffing van het melkquotum in stalruimte en grond investeerde, nu geen kans meer heeft om grondgebonden te groeien.

Fosfaatplafond melkvee al overschreden

Recent kwam het bericht naar buiten dat de Nederlandse melkveehouderij vorig jaar meer fosfaat uit mest produceerde dan landelijk was afgesproken. Samen met de mest van kippen en varkens dreigt de sector nu de maximum fosfaatproductie, die is vastgesteld door de EU, te overschrijden. Het Rijk onderzoekt wat de mogelijkheden voor een productiebeperking zijn, voor het geval de melkveebedrijven in de toekomst te veel blijven produceren.

Melkveehouderij belangrijk voor Noorden

De melkveehouderij en alle bedrijvigheid daaromheen is een belangrijke tak voor Friesland, Groningen en Drenthe. De sector heeft afgelopen jaren fors geïnvesteerd. Niet alleen om te groeien maar juist ook om te verduurzamen, constateren de provincies.

Beheer
WP Admin