Rundveehouderij

Nieuws 10619 x bekeken 9 reacties

Speculatie leidt tot hogere vraag melkkoeien

Doetinchem - Na een wat rustigere periode is de vraag naar melkkoeien in de afgelopen week weer gestegen.

De vraag komt voornamelijk van melkveehouders met een intensief bedrijf. Hierbij is opmerkelijk dat de koeien dan wel voor 1 juli op stal moeten staan. Dit komt door de aangekondigde maatregelen die de overheid wil nemen in verband met het overschrijden van het fosfaatplafond. Melkveehouders speculeren nu op een overgangsregeling voor bedrijven die niet voldoen en nemen aan dat 1 juli een peildatum is.

Het aanbod van koeien is echter nog steeds niet groot door het vasthouden van het vee en het aanbod komt veelal vanuit het buitenland. De prijs van melkkoeien is daarom weer iets gestegen, een melkkoe uit Nederland brengt maximaal €1.625 op waarbij de prijs gemiddeld rond de €1.400 ligt. Het prijsverschil blijft erg groot; koeien uit grotere koppels met een goede gezondheidsstatus brengen meer op dan een enkele koe. vorig jaar lag de prijs van een melkkoe nog rond €1.150 per stuk

Hoewel de vraag naar melkkoeien nu weer opleeft, is de vraag naar pinken ingezakt. Melkveehouders hebben over het algemeen genoeg jongvee staan en kopen dan liever een vaars die aan de melk is. Het aanbod van pinken is ook nog eens ruim waardoor de prijs wat daalt. Een pink brengt rond €715 op.

Laatste reacties

 • japke33

  Ik kan het allemaal niet meer volgen hoor. Melkprijs zakt, koeien zijn niet te betalen. Voer moet worden aangekocht, mest afgevoerd. En nog steeds meer, meer, meer vee aankopen...... Houdt het dan nooit op?!

 • fries8

  dat is wat een boer doet.....niet nadenken en later wordt men wakker en dan weer klagen.

 • LUCTOR


  Had Laurens jan dan toch geen gelijk toen hij de veemarkten heeft gesloten.
  Of is er geen risico met gesleep van vee van over de grens?
  Zijn het straks de geitenhouders die de melkvee sector een warme sanerings handruk gaat geven.

 • dayo

  heb er gister nog een paar richtingslachthuis gestuurd, ze zijn nu nog duur, als dijksma haar plannen bekend zijn, zal de slachtprijs ook wel net als de melkprijs in elkaar donderen

 • kiepel

  De bank zal voor een kentering zorgen. Kwestie van tijd..

 • kschouten

  Ik had een belgische blauwe kruisling met 20 liter melk er onder even op marktplaats en er belde 4 melkveehouders dus die was snel verkocht normaal kan je deze alleen voor de slacht kwijt.

 • japke33

  @kiepel, als je bank voor de kentering gaat zorgen, ben ik ban dat dat het begin is van het sneeuwbal effect.Dan komen hier ook deense praktijken. Dan kunnen we ons hart vasthouden. Maar ik denk wel dat je gelijk hebt.

 • g.g


  melken  is zo slecht nog niet......

 • koestal

  De bank wil ook geld zien,dus de boer heeft weinig keus

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.