Rundveehouderij

Nieuws 4 reacties

VanDrie blijft voorlopig leveren aan Grieken

Doetinchem - Exporteurs op Griekenland beleven spannende tijden. Hennie Swinkels van de VanDrie Group spreekt van een noodsituatie vanwege het verstoorde betalingsverkeer. Betalingen zijn nu niet mogelijk, vertelt hij.

De Griekse overheid heeft de banken gesloten en betalingen naar het buitenland voorlopig onmogelijk gemaakt. Het Apeldoornse kalfsvleesbedrijf bekijkt de situatie van dag tot dag maar blijft in ieder geval deze week wel leveren aan de vaste afnemers in Griekenland. VanDrie heeft, aldus Swinkels, een stabiele samenwerking met Griekse familiebedrijven. Hij spreekt van een stabiel afzetgebied.

Contracten Grexit-proof

Exporteurs krijgen van Evo, brancheorganisatie in de logistieke sector, het advies hun contracten te controleren of ze wel Grexit-proof zijn. Zo is het advies om contractueel vast te leggen dat betalingen in euro's gebeuren, en niet in andere valuta. Dit met het oog op een eventuele invoering van de drachme, die ten opzichte van de euro meteen fors in waarde zou dalen. Het Financieele Dagblad meldt op gezag van drie banken dat Nederlandse ondernemers nog steeds gewoon zaken kunnen doen met klanten in Griekenland.

Einde aan vrij verkeer

Evo zinspeelt al op hele praktische gevolgen van terugtrekking van Griekenland uit de Europese Unie, en waar je dan als ondernemer mee te maken krijgt. In dat geval komt er een einde aan het vrije verkeer van personen en goederen. Zo ver is het nog niet. VanDrie: "Er gaan allemaal scenario's rond, ik hoop op zo snel mogelijk herstel van de situatie."

Zorgen, maar geen paniek

Of dat er komt, was maandag hét onderwerp van analyse en discussie bij financiële instellingen. Zowel ABN Amro als Rabobank kwamen met speciale nieuwsbulletins met analyses. De rode lijn daarin is: onduidelijkheid en grote zorgen maar geen paniek. Volgens de Rabobank is de kans op 'besmetting' van de financiële markten niet heel groot. ABN liet maandag weten een Grexit nog steeds niet als basiscenario te zien. De economische schade kan nog meevallen, aldus deze bank, die de kans nog steeds groot acht dat de onderhandelingen hervat worden.

Verliezen op aandelenbeurzen

De Europese aandelenbeurzen lieten maandagmiddag flinke verliezen zien. De AEX-index in Amsterdam opende 4 procent lager, in de loop van de dag was er herstel tot 2,5 procent verlies, maar later ging het toch weer omlaag richting 3,5 procent verlies. Ook elders in Europa waren verliezen van enkele procenten. Ook Wall Street opende flink lager.

'Grieken moeten zelf in beweging komen'

In de politiek wordt nog altijd gezinspeeld op heropening van de onderhandelingen. Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie gaf aan zich ,,een beetje verraden'' te voelen door Athene. De Duitse bondskanselier Angela Merkel vindt dat de Grieken zelf zullen moeten bewegen om uit de impasse te komen.

Laatste reacties

 • PetervanKempen


  Ik zou alleen maar tegen contant leveren , of tegen een door een nederlandse bank geleverde bankgarantie, maar goed ik ben maar een zakenman, van drie vindt volgens dit artikel een griekse familiebedrijf en goede relatie al voldoende.

  Beetje simpel als dit waar is tenminste.

 • tikka


  Als ik van Drie was zou ik ook zo praten, zeker naar buiten toe. De concurent denkt dan vervolgens wat van Drie durft dat durf ik ook, en leverd ook produkten. Mocht de concurent zijn centen niet krijgen dan staat de concurent schaakmat, want de grieken gaan de vervolg leveringen natuurlijk niet vooruit betalen met het risico dat de concurrent eerst de overige facturen betaald wil zien.

  Ik vind die grieken wel leuk. overigens zullen er ook best ergens betrouwbare Grieken zijn. 

 • PetervanKempen


  Tuuuurlijk

 • geen boer

  zo'n griekse vleesimporteur zal z'n griekse bankrekeningen ook wel aan de lage kant gehouden hebben, maar hoogstwaarschijnlijk heel goed een garantie van buiten Griekenland af kunnen geven. Want een griekse bankgarantie krijg je momenteel waarschijnlijk niet geconfirmeerd (=risico-overname door NL bank), dus dan zou slechts vooruitbetaling resten, hetgeen met gesloten banken ook niet meevalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.