Rundveehouderij

Nieuws 8910 x bekeken 31 reacties

Twee maatregelen en overleg in zuivelsector over fosfaat

Den Haag – Vijf samenwerkende partijen in de zuivelsector kondigen maatregelen aan om fosfaatproductie door melkvee te beperken.

Het gaat om aanscherping van het voerspoor per 1 juli 2015 en het verplichtstellen van de Kringloopwijzer voor alle melkveebedrijven met ingang van 2016. Dat melden LTO Nederland, NZO, het NAJK, Nevedi en de agrarische accountants VLB in een gezamenlijke verklaring. Ze reageren daarmee op de CBS-cijfers van 21 mei, daaruit bleek dat de fosfaatproductie van melkvee in 2014 met 86,1 miljoen kilo hoger was dan het door de genoemde partijen afgesproken plafond van 84,9 miljoen kilo. De twee maatregelen zijn eerder al aangekondigd. De vijf organisaties 'verkennen' nu welke instrumenten en mogelijkheden nodig zijn om de fosfaatproductie weer onder het sectorplafond te krijgen.

De NMV heeft de verklaring niet onderschreven, maar is het wel eens met verdere aanscherping van het voerspoor. Volgens voorzitter Dirk-Jan Schoonman is de NMV het niet eens met het verplicht stellen van de Kringloopwijzer voor alle bedrijven; "Daar willen wij extensieve bedrijven niet mee belasten en dat is voor ons een principieel punt", aldus Schoonman. Wat de NMV betreft moet de melkveehouder kunnen kiezen tussen een forfaitaire weg of  werken met de Kringloopwijzer. De NMV vindt wel dat bedrijven die beter dan gemiddeld presteren wat mineralen-efficiency betreft beloond moeten worden en zit daarmee wel op een lijn met de andere organisaties in hun verklaring.

Laatste reacties

 • 344412


  te vrijblijvend allemaal, van de kringloopwijzer hebben we pas over 2 jaar effect te verwachten, voerspoor helpt niet als we tegelijkertijd harder gaan voeren en melken

 • peter 103

  Helemaal eens met de nmv, mijn lto lidmaatschap maar inruilen voor de nmv.

 • Probe

  Nog maand heen en weer vergaderen en dan kunnen we allemaal aan de dierrechten. Dus lto en andere clubs: niks zelf meer opleggen want dat is allemaal extra regelgeving. Accepteer het maar, anders wordt gezichtsverlies alleen maar groter. Goed naar referentie kijken en rest is aldus besloten. Het kan ook niet anders.

 • WJHDKremer


  Waarom komt niemand op het idee om het aantal koeien te verminderen om het fosfaat overschot in te dammen?

  Het is absurd dat extensieve bedrijven die niet aan de groeihousa meedoen gestraft worden met de kringloopwijzer.

 • Schraar

  Je hebt gelijk Probe, de enigste manier om binnen de fosfaatruimte te blijven is begrenzing op bedrijfsniveau. Het is alleen veel beter dat er dan fosfaatrechten komen ipv dierrechten. Als je dan efficient met je fosfaat omgaat kun je binnen je fosfaatquotum toch meer koeien melken.
  Als de andere veehouderijsectoren dan ook naar fosfaatrechten gaan kun je deze uitwisselbaar maken. Gezien de huidige prijzen van varkensrechten zullen deze dan massaal door melkveehouders gekocht gaan worden. Veel varkensboeren die nu wel zouden willen stoppen, maar dat financieel niet kunnen, kunnen het dan wel. Meer ruimte voor de melkveehouderij en een warme sanering van de varkenshouderij.

 • Sjmens

  Fosfaat wordt schaars. De fosfaatbronnen zijn wereldwijd bijna uitgeput. We kunnen beter zuinig zijn op elke kilo fosfaat die de koe uitkomt. Raffineren en opslaan. Mooi project voor de overheid.

 • derikx

  zoals sharon al aangeeft zal de rundvehouderij zelf haar problemen op moeten lossen, er wordt al jaren geroepen dat de problemen opgelost worden via het voerspoor. dit argument wordt zo ondertussen wel erg onbetrouwbaar gezien de cijfers van CBS, om over ammoniak en methaan nog maar te zwijgen

 • Probe

  Schraar, als je brief van Dijksma goed leest wilt ze het werkbaar en handhaafbaar houden, dus simpel zonder al te veel administratieve lasten. Dat ga je niet redden met fosfaatboekhouding. Ook erg fraudegevoelig. Daar is echt wel naar gekeken omdat dat inhoudelijk sterker is. Maar niet uitvoerbaar dus Den Haag kiest voor de eerste optie. Voor de politieke correctheid wordt er nog even gekeken naar alternatieven.

 • poldes


  bex is duurzaam en juridisch verantwoord.

  kringloopwijzer is een niet duurzaam en onwettig alternatief van.

 • rmw

  Wie kan me uitleggen waarom de VLB (accountants) als sector vertegenwoordiger wordt genoemd? Volgens mij heeft die club alleen maar belang bij veel onduidelijke wetgeving-> is weer extra advieswerk! Duur betaalde accountansclub die de kringloopwijzer verplicht wil stellen... Wij van wc eend adviseren...

 • haam

  gewoon plafond verhogen is het simpelste

 • piggy


  shaar waarom moeten jullie nog meer koeien melken zie je niet dat de melkprijzen zakken en waarom moeten de varkens voor de koeien wijken Ik heb ook al gehoord dat er koeien bedrijven het moeilijk hebben laten die dan stoppen, en gooit het niet op een andere sector jullie hebben het probleem zelf veroorzaakt om maar dom weg te groeien denk eens na man!!!!

 • landboer


  De meesten denken dat alleen groei meer opleverd en vinden de marge onbelangrijk...

 • Mozes

  @piggy, de afgelopen dertig jaar is de melkveehouderij enorm gekrompen terwijl de varkenshouderij alleen maar gegroeid is. Daar komt bij dat melkveehouderij aan grond gekoppeld is. Alleen die melkveebedrijven die meer mest produceren dan ze op eigen grond kunnen plaatsen dragen bij aan het mestprobleem. Tegenover deze bedrijven zijn er ook nog veel melkveebedrijven die meer grond hebben dan ze aan vee houden. 
  Varkens worden gevoerd met voer wat geïmporteerd wordt en waar mest van komt waar in Nederland geen plaats voor is. Dát is het mestprobleem. 

 • Gijs Gans

  LTO niks meer laten beslissen,  ze hebben het plafond ook afgesproken.

  NMVhad hier ook niet in meegetekend  .

 • Mozes

  @Gijs Gans, welk werkbaar alternatief had de NMV? 
  De NMV doet blijkbaar hetzelfde als Wilders: nergens verantwoordelijkheid voor nemen en alleen kritiek geven vanaf de zijlijn. 

 • Trot

  wat een gedoe makkelijk maken geen regels gewoon alles over boord en naar een regel 3GVE perha 

 • hansvanbergen


  Lijkt me een uitstekend plan. Kringloopwijzer kan eenvoudig door de mengvoervoorlichter ingevuld worden. Die doet toch al de bex. Eventuele extra kosten worden makkelijk terug verdiend door de opbrengsten. immers de gewasopbrengst van bv grasland kan in Nederland makkelijk aanzienlijk hoger. Veel veehouders  hebben een mini eerste sneetje ingekuild terwijl ze wel bemest hebben voor een normale snede. DAAR liggen enorme verliezen en DIE zullen met de kringloopwijzer snel aan het licht komen. Of iemand in of extensief is heeft daar niks mee te maken. NMV weg ermee. Kreeg laatst nog post van de DDB. Die gaan ook gewoon vrolijk verder. Ongelofelijk. Wat een verspilling.

 • Fermer

  @Mozes, dat is wel gemakkelijk, de intensieve sectoren de schuld geven. Zij hebben mestverwerking, en hebben dus een veel kleiner deel schuld aan het mestoverschot, als dat er al is. Het fosfaatplafond is een bedacht iets, want mest die verwerkt/verbrand wordt en waarvan het restproduct, oa fosfaat, in kunstmest verwerkt kan worden is in feite geen probleem.
  De melkveehouderij is de afgelopen 30 jaar qua aantal dieren gekrompen, maar toen kon zowieso alle mest ongelimiteerd uitgereden worden, dus die vergelijking slaat nergens op. Tevens is de productie per dier zeer verhoogd, dus veel meer mest per dier. Koeien worden trouwens ook voor 2/3 deel gevoerd met geimporteerd voer.
  Niet de NMV doet hetzelfde als Wilders, maar beiden worden in dezelfde positie gemanouvreerd: er wordt door de zittende partijen afgesproken hen op geen enkele manier inspraak of inbreng te laten hebben op de ingeslagen weg, ook al is die doodlopend. Slechts door alleen meer dan de helft van de stemmen/leden te verkrijgen, wat nog nooit een partij gelukt is, zouden ze verantwoordelijkheid kunnen/moeten nemen, en zou hun alternatief, tot nu toe onbespreekbaar en afgebrand, in praktijk kunnen worden gebracht.

 • landboer


  Kringloopwijzer zou ik geen probleem van maken stelt weinig voor als je toch al bex doet.En hans van Bergen de verliezen van de eerste snee zullen wel mee vallen ,er is hier tenminste niets weggespoeld!

 • Mozes

  @emmerei, vertel eens, wat is het werkbare alternatief van de NMV? 

 • Fermer

  @Mozes, dat weet ik niet, maar welke werkbare regeling die een gezonde sector of een gezonde landbouw oplevert komt er nu? Ik constateer alleen dat zij geen verantwoordelijkheid kunnen nemen omdat hun geen invloed gegund wordt, tenzij meegaan in de ingeslagen weg. 

 • wrb

  WJHDKremer: HELEMAAL mee eens! De boeren die geen meelopers waren en zelf nagedacht hebben, worden daar nu voor gestraft. 

 • hansvanbergen


  Mei maand heeft heel veel zonlicht. Mei 2015 komt nooit of te nimmer meer terug. Dat zonlicht had veel beter benut kunnen worden door het gras langer te laten worden. 75% van het grasland in NL stond in mei te verdrogen op de stoppel. Stoppels vangen geen zonlicht. Tevens kunstmest vervluchtigt door de zon.  Nu moet erdan weer beregend worden voor opbrengst.

 • 344412

  Het plafond is door Brussel opgelegd, de verdeling tussen de sectoren is door o.a.  LTO afgesproken, daar zouden we als veehouders wat mee kunnen, lijkt echter  onbespreekbaar.

 • Mozes

  @emmerei #22, die reactie is wel zo ontzettend Wilders. Dat de NMV geen werkbaar alternatief heeft is de schuld van anderen? 

 • Fermer

  @Mozes, lezen, je vraagt mij wat hun alternatief is, dan zeg ik dat IK dat niet weet, en dan zeg jij dat ze het niet hebben? Als je het al weet , vraag het dan niet.
  Om in de politiek te blijven, jou reactie's zijn erg van het niveau van de kleine , christelijke gedoogpartijen in  Nl.: De regering die hun voornaamste standpunten, geen abortus en geen euthanasie, als eerstverantwoordelijke wel legaliseerd, wordt door henzelf, christelijke partijen, telkens in het zadel gehouden voor enkele kleine succesjes. Wat ik maar wil zeggen, wanneer het grote plaatje niet klopt, heb je niks aan steun te geven bij die ene keer dat ze wel gelijk zouden kunnen hebben en je ze daarmee in het zadel houdt. 

 • MKRouveen

  Reactie #4 slaat de spijker op de kop. Het fosfaatoverschot is veroorzaakt door de snel gegroeide veestapel, dat kan niemand ontkennen. De enige blijvende oplossing is om de veestapel weer te verkleinen. Mest en grond hadden ten allen tijde gekoppeld moeten blijven, we hebben te veel koeien, het moeten er gewoon minder worden.

  Heb net op de sie van de NMV gekeken, die mannen weten hoe het werkt! De vervuiler betaalt, mest en grond moeten gekoppeld zijn, extensieve bedrijven (mest op eigen grond + weidegang) moeten buiten schot blijven met extra verplichtingen en kosten, groeiers moeten hun mest verantwoorden met meer grond. Denk dat ik maar eens lid ga worden, dit is pas een organisatie die mijn belangen behartigt en verdedigd! 

 • alco1

  @Rouveen. Fosfaatoverschot wordt veroorzaakt door de gelimiteerde aanwendingsnormen.

 • Fermer

  @alco, de gelimiteerde aanwendingsnormen, dat is zo geregeld en daar moet je het mee doen. De mestproblematiek interresseert de boeren kennelijk ook maar matig, gezien er maar slechts een 100-tal een donatie hebben gedaan om het mestbeleid tot nu toe eens aan een nader, onafhankelijk onderzoek te onderwerpen.

 • alco1

  @emmerei. Er is al aangetoond dat de aanwendings normen tekort schieten, alleen zegt men nu dat wij teveel van de grond vragen.
  Ja domme mensen heb je niet gauw klem.

Laad alle reacties (27)

Of registreer je om te kunnen reageren.