Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Tekort aan biologische bijproducten

Brussel – Veel bijproducten uit de biologische voedingsindustrie worden onvoldoende tot waarde gebracht. Dat blijkt uit onderzoek door Bio zoekt Keten in opdracht van BioForum Vlaanderen.

De biologische veehouderij ervaart een structureel tekort aan eiwitrijke voeders. Een betere beschikbaarheid van bijproducten kan helpen dit probleem op te lossen. Een aantal knelpunten, zoals certificering of het niet scheiden van bio- en niet biobijproducten, staat dit echter nog in de weg. Ook blijken aanbieders en afnemers elkaar onvoldoende te kennen. Bij de voedingsmiddelenindustrie bestaat weinig animo om meer met hun bijproducten te doen. De volumes zijn relatief klein en geen van de partijen lijkt bereid extra kosten te willen maken. Ook de veevoederbedrijven staan niet te springen. Natte reststromen zijn in de praktijk vaak zeer moeilijk in te passen in het productieproces.

Krachtvoer in de biologische veehouderij is relatief duur. Het tekort aan eiwitrijke voeders wordt er deels ingevuld door de invoer van dure soja. Daarom is het volgens de onderzoekers jammer dat veel biologische bijproducten nog worden afgezet als gangbaar veevoer. Producten die in aanmerking komen voor een betere valorisatie als biologisch diervoeder zijn: bierbostel, persresten van fruit, okara en sojahullen, melkwei en aardappelen. De onderzoekers raden BioForum Vlaanderen aan voedingsmiddelenbedrijven te blijven benaderen en vraag en aanbod bij elkaar te brengen.

Eén reactie

  • Jaap39

    Soja in de biologische melkveehouderij?

    Laat het de consument maar niet horen.

Of registreer je om te kunnen reageren.