Rundveehouderij

Nieuws 3257 x bekeken 4 reacties

Situatie melkveehouders Vlaanderen vergelijkbaar met 2012

Brussel – De economische situatie van melkveehouders in Vlaanderen is vergelijkbaar met de situatie in de eerste helft van 2012. De opbrengsten liggen lager dan gemiddeld en de variabele kosten liggen hoger dan gemiddeld. Dat blijkt uit de Vlaamse zuivelbarometer, een instrument om de economische situatie van de melkveehouderij in kaart te brengen.

Het actuele brutosaldo ligt met een index van 79 ver onder het niveau van de referentieperiode 2008-2012. Over de laatste vier kwartalen ligt de index van het voortschrijdend brutosaldo met een waarde van 102 nog wel rond het gemiddelde. Dit is vooral te danken aan de eerste twee goede kwartalen.

Sinds het laatste kwartaal van 2013 dalen de opbrengsten, als gevolg van de dalende melkprijs, continu. Met een index van 92 evenaren ze het vorige dieptepunt van het tweede kwartaal in 2012. Alleen in 2009 werden nog lagere opbrengsten genoteerd.

Laatste reacties

 • poldes


  2009 weinig winst 2012 kostprijs amper gehaald en 2015 steeds te koude voeten.

 • hertha

  De goede jaren met de mindere jaren compenseren, dat is voor de  andere sectoren al tig jaren zo.

 • veldzicht

  Die boeren liggen wel erg gauw te klapwieken. dan hebben ze het vak volgens mij toch niet zo goed in de vingers.

 • Belgique


  Hoe moet de situatie dan in Nederland zijn, met al de overgefinancierde projecten?

Of registreer je om te kunnen reageren.