Rundveehouderij

Nieuws 3558 x bekeken 4 reacties

Rode klaver in grasland: hoe méér, hoe beter

Driebergen - Grasmengsels met rode klaver leveren meer opbrengst op dan mengsels zonder rode klaver. De samenstelling is bovendien bepalend: bij sommige grasmengsels komt de rode klaver sterk op, terwijl andere mengsels maar een klein aandeel klaver in het veld opleveren. Deze conclusie trekt het Louis Bolk Instituut uit een driejarige proef, die deze week gepresenteerd wordt op het internationale symposium over graslandbeheer in Wageningen.

Bij alle proeven bleek klaver een aanjager van graslandproductie. "Rode klaver is een alleskunner", meldt Jan de Wit, projectleider van KlaverKlimaat. Dat is een project om de voordelen van rode klaver te onderzoeken. "De teelt komt terecht meer in de belangstelling. Veehouders hoeven niet bang te zijn voor te veel klaver in het veld. Een groter klaveraandeel betaalt zich altijd terug in een hogere opbrengst, vooral van darmverteerbaar eiwit."

De proef was opgezet met vijf verschillende gras-klavermengsels op twee locaties, op zand- en kleigrond. Mengsels met gekruist raaigras hadden de kleinste klaveraandelen, terwijl mengsels met een hoog aandeel festulolium (kruising raai- en rietzwenkgras) of rietzwenkgras een groot klaveraandeel hadden. De hoogste opbrengsten werden dan ook gehaald met mengsels met rietzwenkgras of festulolium.

Laatste reacties

 • farmerbn


  M.a.w. we strooien te weinig stikstof. Als die klaver bv 200 kg stikstof levert dan is het normaal dat er meer op een ha groeit. Maar die stikstof kan ook gewoon uitspoelen net als kunstmeststikstof. De politeik wil met dit soort proeven ons boeren aan de klaver helpen. Als het merendeel dat gedaan heeft ,komt er een verbod op kunstmeststikstof op grasland.

 • varitron270

  begin nooit aan rode klaver want bij een lagere stikstof gift en een droge periode  kun je geen gras meer terug vinden
  heb dit jaar 30ha mais gezaaid om maar van de rode klaver af te komen grasmat was afgelopen jaar kompleet vernield door de rode klaver kan net zo erg zijn als muizenschade

 • auto35

  Rietzwenkgras. Gras voor olifanten. Niet voor koeien. Daar proeven mee doen met klaver is geld- en tijdverspilling. Maar ja, moeten toch iets te doen hebben.

 • Kasteelrund

  Bent u ook schapenhouder? Wees dan voorzichtig met rode klaver. Dit heeft een negatieve werkeing op de vruchtbaarheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.