Rundveehouderij

Nieuws 14114 x bekeken 27 reacties

Rabo: daling melkprijs houdt aan

Utrecht - De melkprijs zal de komende maanden verder dalen. Er is nog geen evenwicht gevonden in de zuivelmarkt.

Pas begin 2016 treedt herstel op. Dit schrijft de Rabobank in haar jongste vooruitblik voor de zuivelmarkt.

De onverwacht flinke daling van de melkprijs in het tweede kwartaal zet zich volgens de bank in het komende kwartaal verder door. Herstel van de melkprijs wordt pas in het begin van 2016 verwacht.

Oorzaken zijn de forse stijging in melkproductie na het einde van de quotering in april, de toegenomen melkproductie in de VS en het uitblijven van nieuwe vraag vanuit China en Rusland.

De liquiditeitspositie van melkveehouders komt hierdoor in het komende halfjaar ook verder onder druk te staan. Naast de dalende melkprijs is de prijs voor ruwvoer gestegen en dient er bij een aantal melkveehouders nog een forse superheffing te worden betaald.

De komende maanden blijft de melkprijs laag en komt wellicht onder de € 30,00 per 100 kilo melk, aldus de bank.

Joosten: Gemiddelde lijn van melkprijs naar boven blijft

De melkprijs zal ook de komende jaren de gemiddelde lijn naar boven vasthouden ondanks de huidige lage melkprijs. Dat verwacht Ceo Roelof Joosten van FrieslandCampina. In hoeverre een eventuele beperking van de melkveestapel via een beperking van de fosfaatproductie gaat hebben voor de verwachte stijging van de melkaanvoer is nu nog lastig in te schatten volgens Joosten.
Joosten is sinds 1 juni de opvolger van Cees 't Hart bij de zuivelreus en sprak tijdens de bijeenkomst van landbouwjournalisten in Amersfoort.

Als een van zijn grootste uitdagingen ziet hij de vraag hoe een extra melkplas van 1,3 miljard kilo te verwerken. Daarbij gaat het er om dat alle melk tot waarde wordt gebracht. "Wij rafelen melk uit elkaar en verkopen dan een deel ervan, bijvoorbeeld als kindervoeding. Maar alle producten moeten geld opleveren. En daarbij ledenmelk tot waarde brengen. Dat is onze opdracht."

Joosten ziet daarbij ook mogelijkheden voor een product als geëvaporeerde melk, een product dat  in het pakket van FrieslandCampina zit. "Er is vraag naar dat product en er zijn grappig genoeg maar weinig aanbieders."

Volgens Joosten is de verwerkingscapaciteit van FrieslandCampina nu ingericht op de verwachte groei richting 2017. In hoeverre verdere groei mogelijk is, is  binnen de huidige stand van zaken nog niet in te schatten. In de komende jaren zal opnieuw Worden bekeken in hoeverre wen bijstelling nodig is.  Wel verwacht Joosten dat er groei mogelijk blijft, zeker als er ruimte komt in de regels voor boeren die efficiënt produceren.

Laatste reacties

 • producent

  Wat is dan de oorzaak van het herstel in 2016 en tot hoe lang duurt dat dan, dat weten ze bij de rabo dan ook vast wel.

 • g.g


  de oorzaak van het herstel is dat er minder geproduceerd zal worden en dat er nieuwe markten worden aangeboord. In grote lijnen is het heel eenvoudig: vraag en aanbod.

 • Ishtar

  Wie zal gelijk krijgen?
  De goeroe ==> Ceo Roelof Joosten van FrieslandCampina?
  Of de goeroe ==> van de Rabobank?
  Wat wel zeker is dat beiden flink hun zakken vullen, dus maakt het dan uit wat je zegt?
  Schijnbaar niet!!!

 • haam

  Het wachten is op een of andere chinees die weer ergens iets fout doet .

 • gjh

  keesje romijn zegt dat we het diepte punt gehad hebben.

 • Knipko

  De rundveehouderij moet eens naar de intensieve veehouderij kijken.
  Het zal vraag en aanbod blijven en dat zal de prijs bepalen.
  Altijd goede melkprijzen is verleden tijd.

 • bert bert

  Maar boerkes .zorg voor minder melk ;is minder werk en minder zorgen en dan worden beloont met een hogere melkprijs ,Maar wat zegt het gezonde boerenverstand .meer melk en meer koeien en meer werk .ze leren het nooit

 • hervé

  en gij intussen ferm uitbreiden zeker,  Bert bert ? Zo zitten de boeren nu eenmaal in elkaar. das gelijk een kot varkens: zit er een zwakke tussen, dan springen ze er allemaal op en doen ze hem dood, dan hebben de andere meer plaats.
  ik geloof nie meer in productiebeheersing.  de markt werkt zo niet. Aleen wie zijn kostprijs onder controle kan houden overleeft. Dus gooi maar allemaal die dikke fendt buiten, en doe maar voort met dat fordje...

 • trijnie

  Ik wist niet dat ze bij de Rabo Bank een glazen bol hebben...... het is te hopen voor de melkveehouders dat ze goed gekeken hebben.

 • arendsoog


  Handelaren babymelkpoeder doelwit criminelen

  BREDA -
  De levendige handel in Nederlands babymelkpoeder door Chinezen blijkt ook criminelen niet te zijn ontgaan. De politie signaleert een groeiende criminaliteit in de 'babymelkbranche'. Alleen al in Breda zijn dit jaar minstens drie keer handelaren in het melkpoeder overvallen. Vermoedelijk zijn er meer slachtoffers.

 • janamtink@gmail.com

  Kampioen koffiedik kijkers !  Het bekende kwartje jaren geleden , wie zei dat ook al weer ? 

 • Hilhol

  <em>Denk niet dat de heer Joosten hoeft te rekenen met de grotere melkplas in 2017...De markt en de regering zorgt er wel voor dat die uitblijft!!</em>

 • Zents beheer

  En ja hoor, daar is weer een voorspelling van de Libor/ Epo mannekes van de Rabo.
  Ga fatsoenlijk bankieren en voor de rest niets.

 • eg wel

  Eerst was het 2de helft van 2015, een paar maanden terug eind dit jaar, en nu begin 2016. Kan ik vast een nieuwe trekker bestellen?

 • janenminie1

  toch nog een klein lichtpuntje omdat die bestbetaalde (kenners) het altijd fout hebben

 • koestal

  Nog even op de tanden bijten en dan komt het wel weer goed .

 • el

  Bij een te ruim aanbod van melk is het meestal noodzaak om meer koeien te ruimen,waardoor de productie afneem of je wacht tot er bedrijven over de kop gaan.

 • agneaux

  Het wordt pas spannend als de rente gaat stijgen!

 • mtseshuis

  Voor een aantal maanden terug was de verwachting van dezelfde Rabo dat de melkprijs in de 2 e helft van 2015 weer boven de 35 cent zou komen. Laten ze zich met hun eigen portemonnee bezig houden ipv allerlei onzin uit te kramen.

 • alkoto

  Reddingsboei uit China laat nog eventjes op zich wachten

 • Koen Franken

  Als het aantal melkkoeien nog elke maand met 1% stijgt , dan kan je zeker nog geen ommezwaai verwachten  . Aanbod van melk stijgt nog steeds .

 • japke33


  En blijft voorlopig ook stijgen Arie, melken, melken, melken! Tegen elke prijs, want oh jee, je zult eens een stapje terug moeten doen.......

 • koestal

  Maak meer babymelkpoeder,ze stelen het al uit de winkels voor de Chinezen,het is niet aan te slepen !

 • bb40

  Blijft een rare spagaat op sector niveau moet de productie naar beneden, terwijl op bedrijfsniveau de productie omhoog moet of in ieder geval niet naar beneden.
  De oorzaak ligt in te zware financiering er moet gewoon een x aantal liters geleverd worden  voor de bank.
  Komt nog bij dat het geld vast zit in dure mdv stallen dus weing flexibel, nee ik ben voor een heel aantal melkvee bedrijven erg pessimistisch.
  Het gaat om de verhouding tussen vaste en variabele kosten.
  Die liggen bij veel bedrijven scheef.
  Deze melkprijs dip is minder diep dan de vorige maar gaat lang duren en pijn doen. 

 • Jan van het Zand

  Herhaling van zetten die voorheen in glastuinbouw en intensieve veehouderij orde aan de dag waren/zijn, maar nu in de melkveehouderij.
  Tendens: Produceer maar raak wereldwijd, we zullen wel zien of het verkocht kan worden. Tegen welke prijs? Niemand staat garant. Dat is nu vrije marktwerking.

 • hornblower

  De RABO heeft meer mensen aan het werk dan ze op de loonlijst hebben, boeren dus. En die moet je een lekkere worst voor houden, blijven ze rustig en vol goede moed. Boeren bedrijven zijn uitgeholde LPG's . Alleen hier op deze werkt men dacht en nacht voor het groot kapitaal. Af en toe word de boer een veer in de kont gestoken. Laatst nog door de vertrekken directeur van de Friesland die naar Carlsberg is gegaan, wat hem onder anderen bij was gebleven dat melkvee houders zulkse lange werkdagen hadden. Nou das zo n veer!.

 • koestal

  een aantal boeren zal hun bedrijf moeten inkrimpen door de aanngekondigde fosfaatrechten ,de groei van de melkproductie krijgt zo ook wel z,n grenzen

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.