Rundveehouderij

Nieuws 6772 x bekeken 54 reacties

PvdD wil pilot voor kalf bij koe

Den Haag – De Partij voor de Dieren (PvdD) pleit ervoor dat de consument de keuze krijgt om melk te kopen van koeien die de gelegenheid hebben gehad om hun eigen kalf te zogen.

De partij vraagt staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken of ze bereid is om een pilot op te zetten waarbij kalveren bij de koe mogen blijven en om deze pilot financieel te ondersteunen.

De PvdD doet het voorstel via Kamervragen over de uitzending van Zembla over het dierenwelzijn in de melkveehouderij. De PvdD pleit ervoor om de melkproductie per koe te verlagen, omdat dit zal leiden tot een langer leven van de koe. De hoge melkproductie is volgens de PvdD onaanvaardbaar als het gevolg hiervan is dat de koe hier ziek van wordt. De Kamerleden vinden dat het uitmelken van koeien niet voldoet aan de ethische en maatschappelijke eisen die de samenleving stelt.

Laatste reacties

 • boerrick

  De beste mevrouw Thieme wil deze pilot ondersteunen met subsidie(staat op der site) maar vervolgens is ze wel tegen subsidies in de landbouw. 
  Snap der niks van(net als haar denk dan)

 • alco1

  Ik heb me nog weer even laten verleiden om een kalf bij de koe te laten. Echter moet het stierkalf een keer weg. En geloeid dat ie vannacht heeft tegen een ander nuchter kalf.
  Kortom, laat ze over dingen praten waar ze verstand van hebben.
  Dus nergens over!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • pinkeltje


  Hoge melkproductie is inderdaad onaanvaardbaar als de koe er ziek van wordt. En wat de ethische en maatschappelijke eisen betreft, dat probleem lost zichzelf op. You get what you pay. Wie melk wil van knuffelkoeien, prima. Maar leg je eigen overtuiging niet aan anderen op. En laat die subsidie maar zitten. Als de consument ervoor wil betalen kunnen ze de melk krijgen zoals ze hem hebben willen.

 • agratax2

  Ik wacht op wetgeving, die het vrouwen verbiedt hun kind 'Borstvoeding te ontzeggen' omdat het schadelijk is voor hun Borst omvang o.i.d. Daarnaast zal iedere Nederlandse vrouw haar kind de eerste twee jaar zelf moeten opvangen en opvoeden, pas daarna kan over kinderopvang worden gedacht. Mijn inschatting is dat mevr. Thieme de eerste vrouw zal zijn die gaat bokken als een wet van deze strekking in behandeling komt. Zij zal haar carriere voor het kind laten gaan. Waarom mag de koe dat dan niet??.

 • simpel boerke

  Mevrouw Thieme mag van mij eisen warm ze wilt, als ze maar garandeert dat ze de melk afneemt tegen de daarbij behorende kostprijs + een  plusje voor mij zodat ik ook leuk kan leven.  Zal allemaal wel teveel gevraagd zijn vrees ik.

 • simpel boerke

  Mevrouw Thieme mag van mij eisen wat ze wilt, als ze maar garandeert dat ze de melk afneemt tegen de daarbij behorende kostprijs + een  plusje voor mij zodat ik ook leuk kan leven.  Zal allemaal wel teveel gevraagd zijn vrees ik.

 • boerindorp


  Ik wil ook nog wel even terug naar de tijd dat we nog in berenvellen, met speer en knots rondliepen. Weet nu al wat ik met die knots zou doen!

   

 • veldzicht

  Wat moet je nou met zo,n mens (Thieme) laat ze wat nuttigs doen,
  kousen stoppen,de vaat doen, d,r man Japie helpen in de vegetarische slagerij o.i.d.  dan staat ze ook niet zo voor gek.

 • Mozes

  Als er consumenten zijn die dit willen en daar ook de bijbehorende prijs voor willen betalen vind ik dit prima. 
  Echter, ik weet nu al dat het erop uit zal draaien dat de boer gedwongen wordt tot produceren wat de consument niet kopen wil. 

 • trijnie

  Ik heb hier een tijdje geleden een artikel gelezen van een boer die wel een x-tijd het kalf bij de koe liet omdat er dan gezondere, weerbare koeien uit groeiden.
  Die man kon weleens gelijk hebben, omdat dit toch de manier is zoals de natuur het bedoelt heeft.

 • Martin Oldenhof

  'De PvdD doet het voorstel via Kamervragen over de uitzending van Zembla over het dierenwelzijn in de melkveehouderij'
  Mevr. Thieme wil nu iets in gang zetten terwijl er nog een deel 2 komt! Dat is dus echt op de zaken vooruit lopen. Laat ze ook eerst deel 2 maar eens bekijken of heeft ze deel 2 soms geregisseerd

 • Sjefo


  Thieme: je mag een mening hebben net als iedereen, maar probeer dat niet telkens een ander op te leggen, probeer toch niet steeds het gedachten goed van diegene die dieren houden in diskrediet te brengen. Je bent veganiste,prima toch, maar probeer daarom niet een ander die dieren houd telkens als crimineel weg te zetten (RADAR, ZEMBLA) En ben trots op een beroepsgroep die zorgt  voor een eerlijk voedselpakket tegen betaalbare prijzen en met zorg voor dierwelzijn en milieu en een plus op betalingsbalans !!

  Thieme, stop a.u.b. met HAATZAAIEN  

   

   

 • Noordam2


  sjefo fantastisch verwoord

  trijnie vraag eens aan een veehouder of je welkom bent en vraag dan ook even uitleg

 • LUCTOR

  @trijnie Voor jouw als moeder moet deze vergelijking#10 niet zo moeilijk zijn ik neem aan dat jij borst voeding hebt gegeven dus vergelijk jouw kinderen met de fles kinderen.
  Weet uit ervaring dat een kalf dat geruime tijd melk van de koe heeft gehad het eerste jaar meer weerstand heeft als een die met melkpoeder de melkperiode heeft afgerond na een jaar is het verschil minimaal.

 • joohoo

  Kamervragen stellen over je eigen programma????. Bedenkelijk niveau .

 • ...............

  Ik pleit ervoor om alle partijen met minder dan, zeg eens 5 zetels, uit de politiek te weren. Zou een stuk rust en minder onzinnige vragen opleveren.

 • vandenbrand

  de kamerleden vinden dat het uitmelken van koeien niet voldoet aan de ethische en maatschappelijke eisen die de samenleving stelt. als dan die zelfde kamerleden tevens vinden dat de samenleving de agrarische sector al jaren uitmelkt,( financieel) wat ethisch en maatschappelijk niet te 'verkopen' is. komt het misschien nog goed in nederland.

 • Mozes

  @joohoo #15, jij slaat de spijker op de kop met de opmerking: 'kamervragen stellen over je eigen programma'. 
  Iedereen die de activistenwereld een beetje kent voelt natuurlijk onder zijn klompen aan dat het Zemblaprogramma is geregisseerd in overleg met WakkerDier en de PvdD. Kamervragen zijn van tevoren opgesteld en kortgesloten met de Zemblamakers. 

 • boerke brabant

  ik dacht dat marianne thieme voor het welzijn van dieren was. Ik heb zoogkoeien, daar lopen de kalveren tot 10 maanden bij de koe. Allemaal heel leuk alhoewel. Wanneer een kalf van een maand of 10 gaat zogen bij de koe is het bijna mishandeling (van de koe). Daarbij is het kalf een week in de stress waneer het gespeend wordt. Film dat, maak er een uitzending van, wat dramatische muziek eronder en je hebt een heel ander beeld.

  Thieme ; praat geen onzin als je geen verstand van zaken hebt.

 • Jan van het Zand

  Marianne heeft als kind heel veel last van post natale stress gehad. Ze kreeg duidelijk geen borstvoeding. Hoe anders kan ze deze onzin verzinnen.

  Er is een Nederlands gezegde:
  Een gek kan meer vragen stellen dan 10 professoren kunnen beantwoorden.

 • veldzicht

   Mozes #18,als het zo is dan is Volgens mij is het op zetje van zembla toch wel min of meer mislukt,ik heb er in kranten of andere  media geen woord over gelezen en zo 'horror' was de de uitzending nou ook weer niet,dat Thieme er nog een staartje aan probeert te geven was te voorzien,je moet wat om aandacht te trekken.mij buurvrouw die niks met landbouw heeft vond het juist een goede reportage.

 • alco1

  Direct bij de koe weg geeft de minste stress. 
  Maar we laten ons allemaal wel eens verleiden om het kalf er een poosje bij te laten.
  Met het gevolg dat we nadien ons steeds weer moeten beseffen dat juist dat stress geeft.
  Deze ervaringen hebben de 'taters' niet.

 • alco1

  Veldzicht. Kranten willen ook altijd sensatie. Maar dit onderwerp was zeker volgens hen scherp genoeg.

 • @123

  De kranten hebben de combinatie Zembla en wakker dier PvdD nu wel een keertje door ,ze laten zich niet iedere keer voor hun karretje spannen.

 • geen boer

  zoals ik altijd zeg ik dit soort draadjes; realiseer je dat Thieme c.s. niets anders willen dan einde dierlijke productie. ALLE dierlijke productie. De melkveehouderij moet niet denken dat ze een streepje voor heeft op intensief omdat het allemaal wat aaibaarder is.
  Een eng clubje samen met zembla en radar, die hun reactionaire ideeen aan de samenleving wil opleggen, en onderwijl uitermate goed voor zichzelf zorgen. 

 • alco1

  Kan geen enkel kamerlid eens duidelijk uitleggen aan iedereen, dat de landbouw zo langzamerhand de enigste poot is waar de Nederlandse economie op draait.

 • joannes

  Zolang er eten en stabiliteit is kan een samenleving zelfdestructie tolereren blijkbaar! Sommigen zien het zelfs als nuttig of evenwichtiger! En daar er (boot)vluchtelingen zijn die hun leven riskeren om erbij te horen zal het wel zo blijven. 

 • trijnie

  Programma's als Zembla zouden wel nuttig zijn, maar ze zouden objectiever moeten zijn.
  Niet zo sensatiebelust en de boel stangen. Dat komt oa ook terug in programma's als 
  Radar en Kassa
  e.d.
  Wat kalveren bij de koe laten betrefd, kan niemand eromheen dat de eerste biest en voormelk een kalf toebehoord net als bij mensenkinderen zitten er de juiste voedingsmiddelen en antistoffen in.
  En ja, het is lastig en rumoerig als het voor een kalf afgelopen is met de 'pret'

 • alco1

  Ze krijgen de eerste biest wel @Trijnie. Die is zelfs onontbeerlijk, maar nu via de fles.

 • trijnie

  alco1 waarom niet gewoon een paar weekjes bij de koe houden?
  Of wordt het dan nog slechter voor het kalf?

 • ohzo

  Heb je wel eens gezien als je een kalf weghaalt bij een koe na een paar weken, welke immense stress dat teweegbrengt voor kalf en moederkoe? Men moet eens ophouden eigen moedergevoelens te projecteren op dieren. Speciaal als men geen idee heeft waarover het men heeft. Wel de klok enz..

 • alco1

  Trijnie. Het is zo dat wij als boeren het plaatje van een zogend kalf bij de koe misschien wel het mooiste vinden van wat er is.
  Maar helaas gaat het niet om 'ons'.
  Het gaat om het belang van de dieren.
  Direct bij de koe weg betekend geen aanzet tot moederlijke zorg en het leven van de koe gaat rustig verder.
  Erbij laten betekend na een dag al geloei met spenen en dat wordt steeds erger naarmate langere tijd het kalf bij de koe gelaten wordt. ( dagenlang zoeken met spenen)
  Als kalf maanden bij eenkoe gelaten wordt deze vanzelf wel verstoten, omdat het pijnlijk wordt, maar dan is het kalf weer dagenlang zoekende met veel stress.
  Daarnaast kan bij een productie koe alle melk niet door het kalf geconsumeerd worden, waardoor erbij gemolken moet worden. Maar dan wil vaak de koe de melk niet laten schieten, waardoor grote kans op een mastitus infectie op de loer ligt.

 • trijnie

  Het gaat mij niet om moederlijke gevoelens, dat station ben ik allang gepasseerd.
  Een dier vergelijk ik niet met een mens maar wel naar het eigene van een dier.
  Maar ik vroeg mij wel af of het kalf niet een veel betere start zou krijgen, ook al omdat ik erover gelezen had.
  Ik heb hier in het weiland ook wel meerdere keren meegemaakt dat er spontaan een kalf werd geboren en dat bij het weghalen de hele boel in rep en roer was.

  Maar bedankt voor je uitleg alco.

 • jwillems

  Inderdaad Trijntje kassa en radar zijn nogal sensatie belust, zeker als het over dieren gaat.
  Antoinette Hertsenberg is dan ook getrouwd met Nico Koffeman, en die is weer senator in de eerste kamer voor , jawel de PVDD.
  het hangt dus allemaal aan elkaar.

 • Lars

  Heb er nog een trauma van dat ik te vroeg van de tiet ben gehaald......

 • ohzo

  De boel is in rep en roer omdat er een kalf is, niet omdat het wordt weggehaald. Je hebt waarschijnlijk gelezen dat kalveren beter groeien als ze onbeperkt melk krijgen, niet dat dat perse bij mama-koe moet vandaan komen.

 • trijnie

  ohzo, augustus vorig jaar hierover een artikel in Boerderij.Even zoeken: kalf en koe.

 • Jan van het Zand

  Lars als melkveehouder zonder melkrobot kun je de schade nog wel inhalen. Er zijn weinig beroepen waar je zoveel en zo vaak met tieten kunt spelen, maar als melkveehouder kan je dat minimaal 2 keer per dag en dan ook nog heel veelvuldig achter elkaar. 
  Dat trauma poets jij wel weg......

 • PetervanKempen


  Tsja, Lieve koetjes he? Dan krijg je vanzelf deze ongefundeerde voorstellen van dit ezelinnetje.

  Weer geld over de balk voor het beantwoorden van een onzin vraag v anuiut de PvDD.

  Maar ze staat weer in de spotlights, dat doet ze goed.

  Dit was zo ongeveer het enige onderwerp wat nog niet plotsklaps 'blijkt door veel consumenten doorslaggevend belangrijk te zijn bij hun keuze , als ze een pak melk nodig hebben op een doordeweekse dag...'

  La me nie lachen.

 • koestal

  laat ze maar naar de  Oostvaardersplassen gaan en er ook blijven

 • koestal

  De jiadisten zijn ook geestelijk gestoord heb ik gelezen

 • wienbemelmans

  alweer zo,n onzin voorstel van Thieme ze krijgt hier ook nog vorstelijk voor betaald en wij pikken dat telkens weer wanneer gaan we eindelijk naar Den Haag en mesten die stallen daar uit

 • mvostade

  Omg, wat fijn dat er een PvdD bestaat want gezien de commentaren hierboven zijn  we het holbewonersschap nog niet lang gepasseerd. 

 • joannes

  @mvostade, holbewoners stonden dichte bij de natuur dan die Thieme met haar sluikreklame clubje voor vegetarische producten. Met dierenliefde heeft dat niets te maken, anders zou ze wel die schoothondjes en huiskatten beschermen die te vet gevoerd worden, nooit in hun eigen element komen, maar aan een lijntje een paar stappen mogen zetten in het ritme van een baas die te vaak al op leeftijd is en liever op de bank zit. 

 • alco1

  @joannes. Reacties als van mvostade moet je niet beoordelen op wat er staat.
  Het geeft meer een indruk hoe deze mensen in het leven staan.

 • podolski


  Ik ben het wel eens met Thieme. En zou dus bereid zijn om meer voor de melk te betalen. Noem het naief, maar ik wil gewoon niet meewerken aan dierenleed. Niet hier in Nederland tenminste. Een van de rijkste landen ter wereld met een obesitas epidemie. Ik vind het idioot dat in zo'n rijk land waar ieder mens mens met een kwaaltje gepamperd en verzorgd wordt, en iedere crimineel zielig is, de landbouwhuisdieren zo uitgeknepen worden.

 • alco1

  podolski. Wat is je kennis van de materie.

 • podolski


  Nou helaas valt het met die kennis wel een beetje tegen. Maar het is ook moeilijk om echte kennis te hebben want iedereen zegt wat anders.

 • alco1

  Iedereen zegt wat anders omdat hier mensen zonder ervaring ook mee kunnen praten.

 • joannes

  @alco1, de burgers worden opgevoed door de marketing. Bij Albert Heijn adverteert met kalveren bij de koe! 

 • alco1

  Joannes. Dit komt omdat onze belangenbehartigers alles maar lieten 'gebeuren'.

 • DJ-D

  Iets meer dan 1 miljoen mensen kijken naar zembla. De rest ziet een x een boer (altijd met een spraakgebrek op een trekker, zonder machine eraan door het land crossen) in een reclamespotje. Of een boerinnetje met 2 vlechtjes in meters hoog kruidengras ergens in de alpen staan met 2 koeien. We moeten het niet mooier maken dan het is. Consument moet niet naief zijn als ze geen vegetarier zijn. Je mag van vegetariers zeggen wat je wil maar ze denken er wel over na. En groente e.d. moet ook door boer verbouwd worden.

 • henk11

  <span style='text-decoration: underline;'>geef geen reactie op thieme

  </span>t is koren op haar molen

 • Professor P

  podolski rijkdom is relatief met bijna 500 miljard staatschuld. Maar het is inderdaad rijkdom en verwaandheid dat dit soort discussies aanwakkert. 

Laad alle reacties (50)

Of registreer je om te kunnen reageren.