Rundveehouderij

Nieuws 5056 x bekeken 1 reactie

Opleveren melkstallen gaat in gelijk tempo door

Dronten - De nieuwbouw en verbouw van melkstallen houdt een gelijk tempo aan met dat van vorig jaar.

In 2014 zijn er in totaal 1.087 melkstallen opgeleverd of gerenoveerd. In de eerste helft van dit jaar (tot en met 21 juni) ligt dat aantal op 569, ofwel 53 procent van vorig jaar.

Uit de cijfers blijkt dat er nu 18.201 actieve melkveebedrijven zijn. Zij hebben in totaal 20.653 actieve melksystemen in gebruik.

Het aantal actieve melkveebedrijven is 27 meer dan eind 2014. Dat is dus een toename van het aantal, waar de laatste decennia alleen maar vermindering van het aantal bedrijven te noteren viel. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het wegvallen van de melkquotering en het feit dat er bedrijven (opnieuw) zijn gaan melken.

Automatisch melken

Van de 569 opleveringen en renovaties in het eerste halfjaar van 2015 zijn er 301 van het type automatisch melken. Dat is daarmee verreweg het populairste melksysteem in de Nederlandse melkveehouderij als het gaat om nieuwbouw. Het marktaandeel van automatisch melken groeit zo van 18,7 procent eind 2014 tot 19,4 procent nu.

Als het aantal bedrijven dat overstapt op automatisch melken in gelijke mate blijft doorgaan, dan is de prognose dat eind dit jaar ruim 3.700 bedrijven met een automatisch melksysteem werken. Op dat moment is de 20 procent grens overschreden.

Nederland is een van de voorlopers op het gebied van automatisch melken. Wereldwijd waren er eind 2014 naar schatting rond 25.000 bedrijven met een melkrobot.

Populaire stallen

De visgraatmelkstal wordt nog op bijna 8.000 bedrijven gebruikt. Maar dat aantal loopt hard terug. Zo waren er in 2010 nog 11.500 van dit melkstaltype in gebruik. Andere populaire stallen zijn de draaimelkstallen (+11 op totaal van 883), de zij-aan-zij melkstallen (+131 op totaal van 3.577) en de swing-over melkstallen (+27 op totaal van 354).

Eén reactie

  • koestal

    De witte revolutie gaat door

Of registreer je om te kunnen reageren.