Rundveehouderij

Nieuws 1382 x bekeken

Mastitisvaccin lijkt ook werkzaam bij volop beweiding

Brisbane – De eerste resultaten van veldonderzoek op de werking van het vaccin Startvac in het Nieuw-Zeelandse systeem van seizoensproductie zijn positief. Startvac is een vaccin dat koeien beschermt tegen Staphylococcus aureus.

In totaal zijn 8.800 koeien betrokken bij het grootschalige onderzoek. Een deel van de koeien is gevaccineerd en een deel niet. De mastitisincidentie op basis van S. aureus lag bij de behandelde groep op 11,5 procent tegen 13,3 procent in de onbehandelde groep. De Nieuw-Zeelandse Veterinaire Dienst hoopt op nieuwe en meer onderzoeksresultaten om een duidelijk oordeel te kunnen geven over de effectiviteit van Startvac in Nieuw-Zeeland.

In Europa heeft het vaccin zijn waarde al bewezen. Gezien het feit dat de Nieuw-Zeelandse melkveesector intensiveert en daarmee ook meer op de Europese productiewijze gaat lijken, wordt verwacht dat het vaccin dan ook steeds meer positief effect laat zien, conform de Europses resultaten. De eerste resultaten uit-Nieuw Zeeland zijn vorige week gedeeld tijdens de Pan Pacific Veterinary Conference in Brisbane.

Of registreer je om te kunnen reageren.