Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Ierse melkproductie schiet omhoog

Dublin – Ierse melkveehouders hebben in april 14,5 procent meer melk geproduceerd dan een jaar eerder. De Ierse boerenbond denkt dat het achterhouden van melk in maart wegens de superheffing daarbij een belangrijke rol heeft gespeeld.

Voorzitter van de zuivelcommissie binnen de Irish Farmers Association Sean O'Leary vindt ook dat die cijfers niet uit hun verband gerukt mogen worden. Afzonderlijke cijfers over één maand zijn volgens hem op zich niet belangrijk. ''We moeten naar een volledig jaar kijken, dan zien we een toename met 4,2 procent tot nu toe. De Europese Commissie voorspelt ook dat we in Ierland over heel 2015 4 procent hoger uit zullen komen.''

Bescheiden uitbreidingsplannen

O'Leary legt verder uit: ''In het tijdperk na de quota zijn de Ierse melkveehouders druk bezig met en ook toegewijd aan een proces van voortdurende verbetering van de efficiëntie en duurzaamheid. Hoewel ze plannen hebben om uit te breiden, blijven die bescheiden en gefaseerd."

Combinatie van factoren drijft productie op

"De grote stijging van de productie in april moet daarom niet overschat worden, dat komt door een combinatie van factoren. Om de superheffing zo klein mogelijk te houden is bijvoorbeeld in maart melk achtergehouden die nu meetelt voor april. Bovendien is het weer uitzonderlijk goed geweest. Het lijkt er ook op dat de piekperiode enkele weken eerder valt dan normaal", zegt O'Leary.

"Door de aanzienlijk lagere temperaturen eind april en in mei is naar mijn mening de productie weer wat ingezakt. We zien hier ongetwijfeld de eerste resultaten van het eind van de quota maar de trend op langere termijn zal toch afhangen van de winstgevendheid van de melkproductie die momenteel al zwaar onder druk staat.''

Eén reactie

  • europeandairy

    Interessant hoe sommigen de zaak proberen te bezweren. Uiteraard is er wat overloop vanuit maart dat pas in april is geregistreerd. Dat was in vrijwel alle landen die over quota zaten zo. Hoe lang kan je die maart melk vasthouden om in april te laten ophalen ? En hoe zit dat dan met silo ruimte ? IFA droomt als ze denken dat die 14,5% voor een groot gedeelte hierdoor verklaard kan worden. Ierland heeft al meerdere keren aangegeven dat het aantal koeien stevig is toegenomen en dat lijkt een betere verklaring. We gaan het zien met de mei cijfers.

Of registreer je om te kunnen reageren.