RundveeNieuws

Ierse melkproductie schiet omhoog

Dublin – Ierse melkveehouders hebben in april 14,5 procent meer melk geproduceerd dan een jaar eerder. De Ierse boerenbond denkt dat het achterhouden van melk in maart wegens de superheffing daarbij een belangrijke rol heeft gespeeld.

Voorzitter van de zuivelcommissie binnen de Irish Farmers Association Sean O’Leary vindt ook dat die cijfers niet uit hun verband gerukt mogen worden. Afzonderlijke cijfers over één maand zijn volgens hem op zich niet belangrijk. ”We moeten naar een volledig jaar kijken, dan zien we een toename met 4,2 procent tot nu toe. De Europese Commissie voorspelt ook dat we in Ierland over heel 2015 4 procent hoger uit zullen komen.”

Bescheiden uitbreidingsplannen

O’Leary legt verder uit: ”In het tijdperk na de quota zijn de Ierse melkveehouders druk bezig met en ook toegewijd aan een proces van voortdurende verbetering van de efficiëntie en duurzaamheid. Hoewel ze plannen hebben om uit te breiden, blijven die bescheiden en gefaseerd.”

Combinatie van factoren drijft productie op

“De grote stijging van de productie in april moet daarom niet overschat worden, dat komt door een combinatie van factoren. Om de superheffing zo klein mogelijk te houden is bijvoorbeeld in maart melk achtergehouden die nu meetelt voor april. Bovendien is het weer uitzonderlijk goed geweest. Het lijkt er ook op dat de piekperiode enkele weken eerder valt dan normaal”, zegt O’Leary.

“Door de aanzienlijk lagere temperaturen eind april en in mei is naar mijn mening de productie weer wat ingezakt. We zien hier ongetwijfeld de eerste resultaten van het eind van de quota maar de trend op langere termijn zal toch afhangen van de winstgevendheid van de melkproductie die momenteel al zwaar onder druk staat.”

Beheer
WP Admin