Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Geen vrijstelling voor GLB-vergroeningseis bij muizenschade

Den Haag- Melkveehouders die kampen met muizenschade krijgen geen vrijstelling voor de verplichte gewasdiversificatie van het Europees gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB).

Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken.

Derogatienorm

Melkveehouders die veel muizenschade hebben, krijgen in de mestwetgeving de mogelijkheid om de derogatienorm van minimaal 80 procent grasland te verlagen naar 65 procent. In het kader van vergroening van het GLB moeten bedrijven met tussen de 10 en 30 hectare bouwland minimaal twee gewassen verbouwen waarvan de grootste teelt maximaal 75 procent van het areaal omvat. Bedrijven met meer dan 30 hectare bouwland moeten minimaal drie gewassen telen in het kader van de verplicht gewasdiversificatie. Deze verplichte gewasdiversificatie geldt onder andere niet wanneer meer dan 75 procent van het subsidiabele landbouwareaal van het bedrijf grasland is, mits het overige akkerbouwareaal niet meer dan 30 hectare beslaat. Hierdoor hoeven veel melkveebedrijven zich niet aan deze vergroeningseis te houden.

Tijdelijk grasland

Melkveebedrijven met muizenschade die tijdelijk meer bouwland hebben, moeten echter wel aan de gewasdiversificatieplicht voldoen. Wanneer een bedrijf minder dan 75 procent grasland heeft en meer dan 10 hectare bouwland, moeten er op het bouwland minimaal twee gewassen worden geteeld. Hierbij kan tijdelijk grasland het tweede gewas zijn.

Eén reactie

  • Vhouder

    is het muizen probleem nu eigenlijk opgelost zit zelf in brabant en hoor er niks meer over ?

Of registreer je om te kunnen reageren.