Rundveehouderij

Nieuws 2168 x bekeken 1 reactie

Gebruik biobedding in ligbox verdrievoudigd

Balk - Ruim 1.500 melkveehouders gebruiken biobedding (gescheiden en gedroogde mest) als strooisel in de ligboxen. Dat is meer dan een verdrievoudiging ten opzichte van de vierhonderd bedrijven die in 2012 biobedding toepasten.

Dit meldt mestscheiderleverancier Keydollar. De populariteit is de afgelopen drie jaar zo sterk gestegen omdat biobedding voor een comfortabel ligbed zorgt tegen lagere prijzen dan veehouders kwijt zijn aan bijvoorbeeld zaagsel. Deze besparing kan oplopen tot 75 procent.

Biobedding kon de afgelopen jaren rekenen op belangstelling van onder andere de zuivelindustrie vanwege het mogelijke verhoogde risico op mastitisverwekkers en negatieve gevolgen op de melkkwaliteit. Uit onderzoek van NIZO Food Research en Valacon Dairy  bleek dat bij het gebruik van biobedding geen hogere concentraties van Bacillus cereus, boterzuurbacteriën en MAS (mesofiele aërobe sporenvormers) in tankmelk voorkwamen.

Eén reactie

  • abtje

    Besparing tot 75 %?  Reken dat dan eens voor. En vervang zaagsel voor gemalen stro, geen Klebsiella.

Of registreer je om te kunnen reageren.