Rundveehouderij

Nieuws 1037 x bekeken

GMP+ International presenteert quick scan chlooramfenicol

Rijswijk - GMP+ International heeft een nieuwe quick scan op de productnorm voor chlooramfenicol (CAP) in stro uitgevoerd.

Dit naar aanleiding van meldingen in februari en maart over de vondst van deze verboden stof in partijen stro uit Denemarken, Duitsland en Frankrijk en de daarop ontstane onduidelijkheid over de maximum toegestane limiet.

Geen wettelijke toegestane hoeveelheid

In de quick scan staat meer informatie over de aanwezigheid van CAP in stro en andere gewassen, toxicologische effecten en de CAP overdracht via stro. Op basis van de beschikbare informatie komt GMP+ International tot de conclusie dat  er geen wettelijk toegestane hoeveelheid bestaat en dat bevoegde instanties in verschillende landen ieder hun eigen benadering hebben. Fouragehandelaren moeten hier dus rekening mee houden. Elk jaar wordt wel CAP gevonden in urinemonsters van vleeskalveren en vleesstieren. De aangetroffen gehaltes blijven vrijwel altijd binnen de Nederlandse normen. Probleem voor de kalverhouder is echter wel dat er door de Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalveren (SKV) geen kwaliteitscertificaat voor de betreffende kalveren wordt afgegeven.

Nultolerantie

Eerder dit jaar gaven zowel Wim Thus, voorzitter van de LTO vakgroep Vleeskalverhouderij en Henny Swinkels, director Corporate Afairs van de Van Drie Group, al aan dat er goed naar de nultolerantie voor natuurlijke stoffen als CAP gekeken moet worden. Vooral omdat de meettechnieken steeds beter worden en stro een wezenlijk aandeel in het rantsoen van vleeskalveren heeft.

Of registreer je om te kunnen reageren.