Rundveehouderij

Nieuws 1316 x bekeken

GD komt met nieuwe bepalingen

Deventer – De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) kan binnenkort starten met het meten van de jodiumvoorziening in het bloed van runderen.

Dat betekent dat ook voor niet-melkgevende runderen nu de jodiumvoorziening kan worden bepaald en gevolgd. De GD meldt dat er regelmatig jodiumtekorten voorkomen omdat de rantsoenen te weinig jodium kunnen bevatten. Jodiumtekort geeft vage klachten als minder melk, minder groei en vaker aan de nageboorte blijven staan. Bij melkgevende dieren was meten van de jodiumvoorziening al mogelijk via melkmonsters.

Ook nieuw is dat in tankmelk per 1 juli ook de zinkvoorziening bepaald gaat worden. Deelnemers aan de 'Mineralencheck' kregen al inzicht op de status van jodium, koper en selenium, maar dat wordt dus uitgebreid met zink.

Of registreer je om te kunnen reageren.