Rundveehouderij

Nieuws 3183 x bekeken 13 reacties

Franse megafarm heeft te veel dieren

Drucat – De omstreden Franse megafarm in Drucat bij Abberville telt momenteel bijna 800 koeien. Het bedrijf heeft echter tot nu toe maar vergunning voor 500 dieren.

De veehouderij, vaak aangeduid als Ferme des 1.000 vaches ofwel boerderij met 1.000 koeien, stuit al jaren op weerstand van omwonenden en tegenstanders van de 'industriele veehouderij'. Ook de militante boerenbond Confédération Paysanne is fel tegen deze en andere megabedrijven. Vorige maand hielden de tegenstanders weer een demonstratieve actie bij het bedrijf.

Mede vanwege de vele bezwaren hebben de regionale autoriteiten vergunning gegeven voor niet meer dan 500 koeien, exclusief volgers. Een lokale krant heeft echter ontdekt dat er momenteel 794 dieren op de boerderij staan, iets wat inmiddels door de inspectiediensten is bevestigd. Volgens eigenaar Michel Werter is sprake van 'een administratieve fout'. Hij zou met de uitbreiding vooruitlopen op een nieuwe vergunning voor 800 dieren die echter nog lang niet rond is. De prefect, de regionale vertegenwoordiger van de staat, in Picardie heeft aangekondigd dat hij de vereiste maatregelen zal nemen. Ook minister van landbouw Stéphane le Foll kijkt naar de situatie: ''Een zo grote overschrijding van het maximumaantal dieren duidt duidelijk op een overtreding''.

Laatste reacties

 • somporn

  Waar is de weerstand van omwonenden en tegenstanders op gebaseerd.
  Puur emotie of harde feiten?

 • tikka


  Raar verhaal, wel bouwvergunningen kennelijk voor 1000 koeien en vervolgens moet er nog mileuvergunning verleend worden om de dieren te mogen houden.

 • pinkeltje


  Hebben we in Nederland trouwens ook jarenlang gehad, dat de bouwervergunning los stond van wat toen nog hinderwetvergunning heette. Je kreeg dan vergunning voor het gebouw omdat het gebouw aan alle bouwvoorschriften voldeed. Of je er dan ook koeien in mocht houden was weer een ander hoofdstuk. Met de komst van de milieuvergunning is dat veranderd. Je krijgt bij mijn weten pas een bouwvergunning wanneer de milieuvergunning rond is. Hoewel er ook in NL vrij recente gevallen bekend zijn waar de bouwvergunning er al staat, cq het gebouw al enkele jaren in gebruik is terwijl de mileuvergunning nog niet eens is aangevraagd.

 • tikka


  En banken financieren dat dan? gebouwen die misschien niet gebruikt mogen worden?

 • geen boer

  ik heb begrepen dat dit een soort van mini cooperatie is, met ruim voldoende land. Die buurt heeft alleen maar akkerbouw. De bezwaren tegen de schaalgrootte zijn, rationeel gezien, totaal ongegrond.
  Aan de andere kant handelen de eigenaren niet slim. Veel te veel lawaai maken, en nu hun vergunningen niet op orde. Dat is gewoon dom. Met hun grond en in die buurt moet het zeer wel mogelijk zijn die vergunning op te hogen, maar niet nu iedereen te hoop loopt natuurlijk.

 • pinkeltje


  Inderdaad financierden banken dat. En als je het er dan flink op aan liet komen kreeg je meestal alsnog een hinderwetvergunning. Beetje dezelfde manier waarop al veel grote projecten zijn gebouwd. Met waarschijnlijk diverse locaties van Van der Valk destijds als bekende voorbeelden. Inmiddels is dat allemaal niet meer zo eenvoudig en zit de overheid er wat meer bovenop. Niet altijd leuk voor de ondernemer maar een van de definities van ondernemen is risico lopen.

 • stoksholsteins

  Beetje un zielig verhaal, heel de wereld schaalt op, zie supermarkten, fabrikanten noem maar op welke sector dan ook, alleen bij boeren wil men het nostalgische beeld vasthouden van een boer op klompen met un koppeltje koeien, paar varkens in de wei en wat scharrelende kippen op ut erf. Maar boeren moeten het dan wel doen met wereldmarktprijzen. De maatschappij hoeft helemaal geen mening daarover te hebben, als ze inbreng wil hebben, mag ze dat op het moment dat de boodschappen gedaan worden. Wat gevraagd en betaald wordt, zal geproduceerd worden.

 • biouge


  een vergunning is een vergunning, dus 500 en niet een meer, door de overproduktie in vooral europa is de melkprijs momenteel ellende dus maatregelen nemen, minder koeien, minder produktie

 • tikka


  biouge, als alle koeien weg moeten die boven de vergunning gehouden worden in europa dan krijgen de slachthuizen het druk.

 • boeren

  @Tikka, wat voor melkprijs zouden wij dan wel niet krijgen.

 • tikka


  boeren, 1,-/kg.

 • biouge


  nou, kom maar op en uitvoeren die handel, ben zelf binnen de grenzen dus kan er alleen maar beter van worden als dat de melkprijs doet stijgen, o ja ook gelijk even de derogatie eraf, nog beter voor de melkprijs, hier in midden frankrijk geen probleem, stront tekort

 • pieter p

  De gehele ferme des 1000 vaches loopt gewoon niet, ze hadden al een uitval van 26%.
  Daarbij de de bedrijfsleider een man die ervaring heeft met varkens en totaal niet met koeien.
  In het begin liep er bijna 40 man personeel rond, dat was al gauw gereduceert. Als je een mega bedrijf wilt opzetten doe het dan goed.

  http://reporterre.net/Aux-Mille-vaches-Ils-m-ont-traite-comme-un-chien-et-ils-maltraitent-les-vaches

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.