Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Extra vee-import levert ook meer ziekterisico op

Deventer - De vergrote import van vaarzen en melkkoeien van de laatste maanden brengt extra risico's voor de diergezondheid mee.

Melkveehouders onderschatten vaak het gevaar van insleep op leptospirose, waar in het buitenland vaak niet op wordt getest. Ook de insleep van BVD en IBR of mastitisverwekkers is een risico.

Dit stelt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Een medewerker vertelt dat hij zelf de laatste weken al minstens drie gevallen van leptospirose is tegengekomen bij importvee. "Boeren en handelaren redeneren vaak: in het buitenland wordt vee toch ook onderzocht? Dan zeggen wij: Dat klopt, maar niet altijd op de zaken die hier in Nederland ook worden onderzocht." De GD stelt dat veehouders en handelaren die vee willen importeren gerust vooraf even kunnen bellen om te vragen waar ze specifiek op moeten letten bij aankoop van vee.

De meeste dieren die vanuit het buitenland worden aangevoerd, komen uit Duitsland, België en Denemarken, maar ook andere herkomsten worden gesignaleerd. Vanuit Groot-Brittannië is er geen import. Dit is in verband met het voorkomen van runder-tbc.

Veehouders die recent vee hebben ingevoerd, maar die onzeker zijn over de status van hun dieren, kunnen het beste aanvullend onderzoek laten doen, stelt de GD. Op veel dierziekten wordt wel gecontroleerd in het buitenland, maar leptospirose is een goed voorbeeld van een aandoening waar elders juist niet op wordt getest. Ook mastitisverwekkers als Streptococcus agalactiae, de moeilijk te behandelen Staphylococcus aureus of Mycoplasma spp en klauwaandoeningen als Mortellaro, parasieten, zoals longworm of Neospora, zijn zaken om op te letten.

Eén reactie

  • koestal

    Dus moet de gezondheidsdienst controles uitvoeren bij veehouders, die vee hebben geimporteerd,dit is hard nodig

Of registreer je om te kunnen reageren.