Rundveehouderij

Nieuws 1285 x bekeken

EDA wil nog geen nieuw ingrijpen in zuivelmarkt

Brussel – Het Europese Parlement moet niet te snel grijpen naar volume-regulering.

De zuivelindustrie in de EU gaat verantwoordelijk om met de aangeleverde melk en probeert dit product zo goed mogelijk te vermarkten. Zo nodig kan de industrie in overleg met de boeren zelf volume-afspraken maken.

Dit stelt de Europese koepel van zuivelproducenten EDA naar aanleiding van een debat in het Europees Parlement over het zogenoemde rapport Nicholsen. Veel amendementen daarop gaan richting volumebeperking. De EDA meent dat de zuivelsector eerst de kans moet krijgen zichzelf te bewijzen, mede met behulp van nieuwe instrumenten om de zuivelmarkt en ontwikkelingen daarop inzichtelijker te maken. Zo heeft het Europese melkmarkt observatorium (MMO) zich in de afgelopen tijd al heel nuttig betoond, maar zijn nog verdere verbeteringen mogelijk. Ook omdat diverse lidstaten van de EU nog niet ten volle gebruik maken van de mogelijkheden die het MMO biedt, zo stelt algemeen secretaris Alexander Anton.

Of registreer je om te kunnen reageren.