RundveeNieuws

Duurzaamheidspremie voor 709 Vreugdenhil-veehouders

Voorthuizen – Van de 875 veehouders die aan Vreugdenhil Dairy Foods leveren ontvingen er in 2014 709 een duurzaamheidspremie van maximaal 50 cent per 100 liter boven op de melkprijs.

Dat is 81 procent van de veehouders. In 2013 ontving nog 63 procent de duurzaamheidspremie. Dat blijkt uit het MVO-jaarverslag van de melkverwerker. Om voor de premie in aanmerking te komen, moeten veehouders minstens zes van de twaalf punten behalen op onder andere weidegang, duurzame stal, natuurbeheer, deelname KoeKompas of aan georganiseerde workshops. Voor dit jaar zet Vreugdenhil in op 80 procent van de veehouders die de duurzaamheidspremie ontvangen. Ook verandert de opzet van de duurzaamheidspremie. Om daarvoor in aanmerking te komen, moet een veehouder minimaal acht van in totaal zestien punten behalen. Daarnaast gaat gelden hoe meer maatregelen veehouders nemen, hoe hoger de premie wordt. Elk punt meer levert 5 cent extra op.

Van de leverende veehouders past 88 procent enige vorm van weidegang toe, waarbij 78 procent aan de 120 dagen en 6 uur-eis voldoet. Vreugdenhil beseft dat het een grote uitdaging is om aan de 2020-doelstelling dat 91 procent van de melkveehouders enige vorm van weidegang toe past te behalen. Dat is de reden dat weidegang zwaar blijft meetellen in de duurzaamheidspremie. Weidegang telt voor vier punten, dus zonder weidegang kan een veehouder nooit aan de maximale premie van een euro per 100 liter komen.

Voor dit jaar doen veertig veehouders mee in twee projecten voor energiereductie. In de provincie Utrecht zijn dertig veehouders eind 2014 gestart en zijn nu bezig met de uitvoering van energiebesparende maatregelen. Eind van dit jaar kunnen zij hun resultaten vergelijken. De andere tien veehouders doen mee aan een gecombineerd project met Stichting BlauwZaam, Bel Leerdammer en DeltaMilk. Deze groep probeert energieneutraal te worden.

Beheer
WP Admin