Rundveehouderij

Nieuws

Duitse rechter fluit overheid terug in verbod op roosters

Münster – De rechtbank in Münster heeft een verbod van landskreis Paderborn op het houden van vleeskalveren op houten roosters ongeldig verklaard. Kreis Paderborn stelde het verbod voor een kalverhouder in Delbrück in, omdat men van mening is dat houten roosters te weinig grip bieden en niet comfortabel zijn. Dit meldt Animal Health Online (AHO).

In eerste instantie stelde het landkreis dat de veehouder met onmiddellijke ingang een verbod op de houten roosters kreeg, dat werd tijdens de zitting veranderd in 1 januari 2017. De rechter stelt dat de houten roosters sinds lange tijd gebruikelijk zijn in de kalverhouderij en dat er tot nu toe nooit bewezen is dat deze roosters slecht zijn voor de kalveren. Wel moet er goed afgewogen worden of houten roosters nog wel passen in de huidige maatschappelijke kijk op dierhouderij.

Bij een eventueel verbod had het landkreis de veehouder, en andere kalverhouders, een schappelijke overgangstermijn moeten bieden zodat het bedrijf de tijd heeft om een bewezen alternatief te zoeken. Een overgangstermijn zou ook ruimte bieden voor afgewogen investeringen en het inpassen van nieuwe systemen in het werkproces.

Op de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.