RundveeNieuws

Drijvend melkveebedrijf in Rotterdamse haven

Rotterdam – In de Rotterdamse Merwehaven staat de bouw gepland van een drijvend melkveebedrijf. Dit moet ruimte bieden aan veertig melkkoeien.

De floating farm is een initiatief van Beladon, een ontwikkelingsmaatschappij voor duurzame drijvende objecten, melkvee-innovatieorganisatie Courage en stadsboerderij ‘Uit je eigen stad’ uit Rotterdam.

De initiatiefnemers willen in het najaar beginnen met de bouw. Een jaar later moet de opening plaatsvinden. Volgende week is een belangrijk beslismoment of het project groen licht krijgt. Partijen als Wageningen UR, het Louis Bolk instituut, LTO, ID Agro en Lely zijn bij het plan betrokken.

Op het drijvende deel hebben de koeien een ‘koeientuin’ van 900 vierkante meter ter beschikking, overkapt met een serreconstructie. Aan land is een uitloop van 4.000 vierkante meter. Onder de binnenruimte is ruimte voor mestopslag en verwerking van de melk. Het streven is naar maximaal gesloten kringlopen. Zo is het de bedoeling dat in de ruimte onder de stal een deel van het voer wordt geproduceerd, met behulp van LED-licht. Met zon- en windenergie wordt stroom opgewekt. De melk en de zuivelproducten zijn straks te koop op het bedrijf, maar ook bij verkooppunten elders in Rotterdam.

De initiatiefnemers willen met het project de koe en haar producten dichterbij de stadsbewoners te brengen. Een ander doel is landbouw mogelijk maken in stedelijke gebieden waar grond schaars is en transportbewegingen moeilijk en belastend. Ook in andere landen bestaan plannen voor soortgelijke constructies.

Beheer
WP Admin