Rundveehouderij

Nieuws 13 reacties

Drijvend melkveebedrijf in Rotterdamse haven

Rotterdam - In de Rotterdamse Merwehaven staat de bouw gepland van een drijvend melkveebedrijf. Dit moet ruimte bieden aan veertig melkkoeien.

De floating farm is een initiatief van Beladon, een ontwikkelingsmaatschappij voor duurzame drijvende objecten, melkvee-innovatieorganisatie Courage en stadsboerderij 'Uit je eigen stad' uit Rotterdam.

De initiatiefnemers willen in het najaar beginnen met de bouw. Een jaar later moet de opening plaatsvinden. Volgende week is een belangrijk beslismoment of het project groen licht krijgt. Partijen als Wageningen UR, het Louis Bolk instituut, LTO, ID Agro en Lely zijn bij het plan betrokken.

Op het drijvende deel hebben de koeien een 'koeientuin' van 900 vierkante meter ter beschikking, overkapt met een serreconstructie. Aan land is een uitloop van 4.000 vierkante meter. Onder de binnenruimte is ruimte voor mestopslag en verwerking van de melk. Het streven is naar maximaal gesloten kringlopen. Zo is het de bedoeling dat in de ruimte onder de stal een deel van het voer wordt geproduceerd, met behulp van LED-licht. Met zon- en windenergie wordt stroom opgewekt. De melk en de zuivelproducten zijn straks te koop op het bedrijf, maar ook bij verkooppunten elders in Rotterdam.

De initiatiefnemers willen met het project de koe en haar producten dichterbij de stadsbewoners te brengen. Een ander doel is landbouw mogelijk maken in stedelijke gebieden waar grond schaars is en transportbewegingen moeilijk en belastend. Ook in andere landen bestaan plannen voor soortgelijke constructies.

Laatste reacties

 • W Geverink

  Dat wordt wel een heel 'duurzaam' bedrijf want als het ruwvoer van de andere kant van de oceaan gearriveerd is in de haven is het al meteen op de plaats van bestemming. Hoe zit het trouwens met de 'weidegang'? 

 • haj146

  wat n onzin, als dit duurzaam is.... je eigen voer verbouwen onder de voergang. Dream on..

 • dereus


  luchtfietserij

 • jk

  technisch heel goed mogelijk, financieel onhaalbaar door mest afvoer, voer aanvoer

 • hooghoes

  Wat een onzinnig dom idee

 • EMERGO!

  Kan dit wel met nieuwe wet mbt grondgebondenheid??
  Weidegang is onmogelijk! ben benieuwd hoe snel er een koe door de Rotterdamse haven zwemt. Dat wordt lachen!

 • NoordHollander

  trieste zaak dat lieden die serieus genomen willen worden aan dit soort luchtfietserij meewerken..............

 • ohzo

  Kostprijs verlagend idee ?

 • Jan van het Zand

  De subsidiefabriek Wageningen doet ook mee.

 • veldzicht

  Als je er maar genoeg subsidie tegen aan gooit is alles mogelijk,zelfs windmolens.

 • Elevage

  ze hebben al een website: Fried-air.com
  en het is nog niet eens de eerste van april...........

 • Job1989

  We hebben eerst met alle macht de landbouw uit het stedelijk gebied gejaagd en nu gaan we weer de gekste dingen verzinnen om de landbouw weer terug de stad in te halen. Het kan verkeren!

 • johan.vandegraaf

  durf eens lekker gek te doen !!!

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.