Rundveehouderij

Nieuws 4209 x bekeken 1 reactie

DairyNZ: pas op met te veel voederbieten

Auckland – Sectororganisatie DairyNZ waarschuwt melkveehouders in Nieuw-Zeeland voor overmatig voeren van voederbieten aan hun melkkoeien. Ook moeten veehouders die de bieten beginnen te verstrekken de tijd nemen om het percentage voederbieten in het rantsoen op te voeren. Het voeren van voederbieten heeft in de afgelopen twee jaar, met name op het Zuidereiland, flink aan populariteit gewonnen.

Ook in Nederland zullen voerderbieten op hernieuwde belangstelling mogen rekenen, zo maakte Limagrain onlangs bekend. Ten eerste moet een aantal bedrijven binnen het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) op zoek naar een 'derde' gewas. Daarbij leveren voederbieten een heel hoge KVEM-productie per hectare. En door het wegvallen van het melkquotum zijn melkveebedrijven op zoek naar gewassen die een hoge kVEM-productie per hectare leveren.

Voederbieten zijn uit beeld geraakt na introductie van de maisteelt, doordat voederbieten vrij bewerkelijk zijn in het voeren ervan.

DairyNZ waarschuwt dat veehouders hun koeien niet onbeperkt voederbieten moeten voorschotelen. In de afgelopen periode was dit volgens de belangenorganisatie bij een aantal veehouders wel het geval, met acute pensverzuring tot gevolg. Uit onderzoek blijkt dat een deel van de koeien, ook bij een overgangsperiode van twee tot drie weken, niet uit de voeten kan met een hoog aandeel (meer dan 70 procent, tot 8 kilo droge stof) voederbieten in het rantsoen.

In de praktijk ziet DairyNZ veehouders starten met het voeren van 2 kilo drogestof voederbieten per dag. Vervolgens wordt dit elke dag verhoogd met 1 kilo tot de gewenste hoeveelheid is bereikt. Zelf adviseert DairyNZ het aandeel met niet meer dan een halve kilo voederbieten per dag te verhogen.

Eén reactie

  • tikka


    vreemd advies, starten met 2 kg ds/dag en iedere dag 1 kg erbij. Dat snapt toch iedereen dat dat veel te veel is met als gevolg acutte pensverzuring.

Of registreer je om te kunnen reageren.