Rundveehouderij

Nieuws 5118 x bekeken

DOC verlaagt mei-voorschot met ruim 90 cent

Hoogeveen - DOC Kaas verlaagt de voorschotprijs over mei met 94 cent naar €28,29 per 100 kilo. Dit is de melkprijs exclusief btw bij 700.000 kilo per jaar en na aftrek van 5 cent contributie voor Zuivel NL.

De verlaging komt voor rekening van een 8 cent mindere uitbetaling voor vet en een 17 cent kleinere uitbetaling voor eiwit.

Per kilo vet betaalt DOC nu €2,60, per kilo eiwit betaalt de coöperatie €5,20. Directeur Marc Ligthart verwijst voor een verklaring naar de verder gedaalde zuivelmarkt. Niet alleen de kaas brengt weer minder op, ook de andere zuivelgrondstoffen doen dat. Het is bovendien iets waar iedereen in de zuivelmarkt last van heeft. DOC Kaas zit wel met de situatie dat qua positie in de Nederlandse zuivel er niet anders voor komt te staan. Gemiddeld tot en met mei betaalt DOC €28,46 per 100 kilo. Dat is ruim 12,00 minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

DOC Kaas noteert zelf overigens een melkprijs van precies €30,00 over mei. Dat komt door een gemiddelde leverantie aan te houden van 800.000 kilo (+13 cent t.o.v. 7 ton) en 90 cent duurzaamheidstoeslag te noteren, plus nog eens 68 cent aan ledentoeslag.

Sinds het einde van de quotering hebben de leden van DOC Kaas ook flink meer melk aangeleverd. In april ging het nog om een plus van zo'n 2,6 procent, in mei werd 5,7 procent meer gemolken. Toen werd op maandbasis zo'n 88 miljoen kilo aangevoerd. Met de toename van de melkaanvoer in het voorjaar daalde vooral het gemiddelde vetpercentage in de  melk. Het eiwitgehalte daalde slechts beperkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.