Rundveehouderij

Nieuws 32 reacties

Copa vraagt Europees Parlement om steun voor zuivelsector

Brussel – De Europese boerenorganisatie Copa Cogeca roept de landbouwcommissie van het Europees Parlement op om tot steunmaatregelen te komen voor de melkveehouderij. De organisatie pleit ervoor om de €700 miljoen aan superheffing terug te laten vloeien naar de sector en om melkveehouders voor 1 december extra steun te geven via de directe betalingen van het Europees landbouwbeleid.

Secretaris-generaal Pekka Pesonen van Copa-Cogeca benadrukt bij het Europees Parlement dat de zuivelsector een heel belangrijke rol speelt voor een evenwichtig voedselpatroon. De zuivelsector heeft het echter moeilijk door lage prijzen, waardoor melkveehouders dreigen te stoppen, waarschuwt Copa. De lage melkprijs is onder andere het gevolg van de Russische importstop en de sterk verminderde import door China.
Eurocommissaris Phil Hogan (landbouw) heeft tot nu toe gezegd dat hij geen crisismaatregelen voor de zuivelsector wil nemen, omdat er in zijn ogen geen sprake is van een crisis in de zuivelsector.

Laatste reacties

 • bekeken


  We hebben toch ook nog de bijstand !!!!!!!!!!

 • landboer


  Niet zeuren we willen toch een vrije markt!

 • pinkeltje


  Knuffel knuffel.

 • joohoo

  Kusje dr op

 • groot boerdam


  En de varkenshouders en tuinders dan????

  Gaat toch helemaal nergens meer om!

 • tonny60

  de copa was groot voorstander van de vrije markt en heeft steeds alle voorstellen van de EMB getorpedeerd om te komen tot een marktregulering.en dan moet je na twee maanden marktwerking niet zeuren dat de prijs zakt

 • alco1

  @Tonny De copa was geen grote voorstander. Men constateerde dat we al een vrije markt hadden.

 • bb40

  Het is om je kapot te schamen. 
  Nog geen jaar geleden een top melkprijs en nu al weer dramen om steun.
  Menig varkenshouder  vecht al jaren tegen lage prijzen. 
  Komt nog bij dat als boeren minder gaan leveren omdat de prijzen laag zijn 'dat heet marktwerking'.

  P s. Ondergetekende is zelf melkveehouder

 • Koen Franken

  En zo blijft men dus altijd afhankelijk van Brussel

 • glaasje

  Ben het met bb40 eens, gewoon een schande om om steun te vragen.
  Varkenshouders en pluimveehouders en tuinders krijgen NOOIT eens steun.
  Terwijl zij ook hoogwaardig voedsel produceren tegen lage prijzen.Maar de nederlandese landbouw gaat kapot aan al geldverslinde wetten en regels

 • bartenkarin


  maar geld dat van de supeer heffing komt komt wel uit de sector zelf! dus vest zak broekzak. Ik zie het probleem niet. Andere sectoren hebben niet miljoenen in lucht geinvesteerd om hen product te mogen leveren. Vele zitten nog met de afschrijving van htquota het is dus wel leve de vrije markt, maar wel met de kosten uit het verleden.

 • lepercheron 46

  bartenkarin;  Niemand was verplicht om miljoenen in ``lucht,, te steken,  Nu niet zeuren als de prijs laag is,men wou markt werking, dit is het risico dat al jaren van te voren werd aangekondigd.

 • Zents beheer

  Nou Mozes, kom d'r maar in.
  Leg nog eens uit hoe het ook al weer zat met de babymelk in China, en de enorme toegevoegde waarde aan de economie. Deze sector ver verheven boven de intensieve veehouderij zou toch door de politiek met rust gelaten worden?
  Of gaat het nu toch straks weer in optocht met de nieuwe trekkers richting Brussel om wederom steun te vragen ?

 • eg wel

  Ben melkveehouder en vind steunmaatregelen belachelijk.
  Moet je als sector niet willen, de heffing moet betaald worden voor te veel geleverde melk, waar we nu mede deze prijs aan te danken hebben.  Van mij mag dit geld naar de varkensboeren. Als je nu al betalingsproblemen hebt heb je toch iets niet goed gedaan of te veel geluisterd naar l.t.o, banken, zuivel industrie, ect

 • tonny60

  alco.vanaf het begin hebben alle copa-leden inclusief lto getrokken aan het afschaffen van het quotum
  plato,de boeren hebben met trekkers in brussel nooit om steun gevraagd maar een systeem van regulering van het aanbod zodat er voor de boeren een eerlijke prijs overbleefi

 • zwbig

  varkensrechten in een paar weken van 35 naar 65 euro door melkveehouders.
  wie investeert nu weer in lucht??????

 • zwbig

  Ik heb net zembla gezien, steun vragen zal lastige discussie worden in NL.

 • alco1

  Tonny. Lees nog eens wat ik zeg in reactie 7

  In zembla kwam duidelijk naar voren dat de éne vinger die door de LTO en FC is gegeven met het 6 uur in 120 dagen buiten en dit neerleggen in welzijns normen, het begin is van grote ellende. Bedankt. 

 • abtje

  Alco, Fc deed dit niet uit welzijnsovertuiging, maar om de melkpakfraude te tackelen. Dat ze daarmee de hele melkveehouderij enorm mee benadelen, interreseert zo'n manager van Fc geen ene keutel...

 • Schraar

  Alco, de vrije markt bestaat helemaal niet, de Copa heeft wel degelijk samen met de zuivelindustrie voortdurend gepleit voor afschaffing van de quotering en heeft nu in feite helemaal geen recht van spreken.
  Anderzijds is het terecht dat de superheffing gelden gebruikt worden om de markt te ontlasten (opslag) of terugvloeien naar de melkveehouders. Dit geld komt namelijk van de melkveehouders die de markt nog verder verziekt hebben met hun overproductie en daarmee hun collega's opgezadelt hebben met een lagere melkprijs. Terecht dat dit geld ter compensatie terugvloeid naar deze collega's.

 • alco1

  @Schaar. Verklaar de hoge en lage prijzen van 2008-2010
  En ga nou niet zitten te zemelen van de recessie, want daar had de landbouw geen last van. Dan moet je nu nog meer stilstaan bij de handelsboycot met Rusland.

  P S Dit is voor mij een rare tijd. Er moet een vaars afkalven, maar heeft nog te weinig ruimte.

 • eg wel

  @alko1, de hoge prijs kwam door rampspoed in delen van de wereld (droogte) de lage prijs in 2009 door de schrikreactie van het ontstaan van de financiele crisis.
  Jou vele vele reacties zijn ten dienste van de l.t.o. en fc. alsof je er voor betaald wordt.

 • tonny60

  Alco het melkquotum is altojd te star geweest en heeft nooit iets te maken gehad met de vraag naar melk.In de plannen van de EMB is de hoeveelheid te leveren melk flexibel en afhankelijk van de vraag en de (kost)prijs.
  Het oorspronkelijke quotum zou dan een uitgangspunt kunnen zijn voor dehoeveelheid te leveren melk in de toekomst

 • alco1

  @ eg wel. Als je mij kent ben ik de grootste schopper tegen het Lakse LTO en met de wind meewaaiende FC.
  @Tonny Dat er nu (teveel) melk is komt door het voorsorteren. Twee jaar geleden werden al extra vaarskalveren aan gehouden. Hoe wil je in vredesnaam met quota anticiperen naar de vraag. Het zal slechts hetzelfde zijn als nu zonder quota. En er dan wel veel geld mee naar de stoppers laten vloeien?

 • schoenmakers1

  zolang de politiek zich ermee bemoeid zal het altijd ellende blijven

 • joannes

  De tijd dat de agrarische sector een strategische belang was is geweest. Ondernemers die meer op de regels sturen dan op de opbrengstprijzen en marges hebben we genoeg. Vragen om steun is dan óók het foute signaal! Wie gokt kan verkeerd gokken en dat is gebleken. Het probleem van de Agrarische sector dat er een over termijnen gedacht moet worden, die 2,5 3 jaar voordat een koe in productie komt, moet meer op prijs cycles gedaan worden dan Overheids maatregelen!

 • agro1


  een zelfstandige houdt rekening met productiefactoren. een ervan is regelgeving. degene die deze, steeds zwaarder wegende, factor niet in zijn afwegingen meeneemt, holt naar de uitgang, of beschikt over zeeer ruime middelen. oogkleppen kunnen ook een zeer nuttige productiefactor zijn. zo af en toe eens opzetten.

 • Koen Franken


  De melkveehouderij blijft maar mekkeren over de bemoeienis vanuit het Brusselse , maar als je maar steeds om steun vanuit Brussel blijfrt vragen om de dipje op te vangen . Tja dan kom je ook echt nooit van de bemoeienis af .

 • tonny60

  alco,voorsorteren op afschaffing van het quotum.....

 • japke33

  We moesten toch zo nodig voor de vrije markt produceren! Daar hoort geen steun bij. Die het kunnen dragen melken door, die het niet kunnen vallen om.
  Pech, maar zo is het nu. En ik hoop van harte dat ik niet bij de omvallers zit......

 • zon

  Laat ze niet kijken naar de groep met de hoogste kostprijs wanneer ze maatregelen willen tegen de te lage melkprijs,dan kom je bijna altijd te kort.

  Praat over de meer gemiddelde kostprijs,want de groep met de hoogste kostprijs zal bijna altijd problemen krijgen,daar kun je geen beleid op uitvoeren.

  De gemiddelde kostprijs boer zal een niet te lange dip redelijk goed moeten kunnen behapstukken.

 • Schraar

  Alco, het aanbod sturen naar de vraag is helemaal niet moeilijk, voorraadbeheer voor reactie op de korte termijn, procentuele aanpassing van de productie voor de lange termijn. Het enigste wat nodig is, is politieke wil. 
  Deze is er niet vanwege een voortdurende focus op liberalisering (WTO, TTIP) waarbij de landbouw uitgewisseld word voor andere belangen.
  De melkprijs kon na het slechte jaar 2009 herstellen doordat de rem er met het quotum nog op zat. Dit zal nu zonder quotering wrs veel langer gaan duren, want ondanks de overproductie zullen melkveehouders alleen maar door blijven groeien.
  Uiteraard zal de wal het schip een keer keren, maar niet zonder grote elende onder de melkveehouders.

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.