Rundveehouderij

Nieuws 1149 x bekeken

Britse lammerprijzen onder druk

Londen - De Britse lammerprijzen staan dit voorjaar zwaar onder druk. Dat komt door een combinatie van een hoog aanbod en moeilijke exportomstandigheden.

De situatie kan alleen verbeteren als de binnenlandse vraag op een hoger peil komt.

Dat meldt het schap voor de runder- en schapensector Eblex. De productie van schapenvlees komt dit jaar volgens het schap 4 procent hoger uit op rond de 310.000 ton. Tegelijk is export naar andere landen, met name naar de grootste afnemer Frankrijk, moeilijker door de hoge koers van het Britse pond tegenover de euro. Om diezelfde reden is de concurrentiepositie van Nieuw-Zeeland sterker, zowel in Groot-Brittannië zelf als elders in de wereld. Bovendien is de binnenlandse consumptie van lamsvlees na de vroege Pasen, wanneer er traditioneel veel lamsvlees wordt verkocht, sneller ingezakt dan in andere jaren. ''Alleen een toename van de binnenlandse vraag kan de huidige druk op de lammerprijzen wat verlichten. De omstandigheden voor de export zullen voorlopig nog wel moeilijk blijven,'' aldus marktanalist Mark Kozlowski van Eblex.

Of registreer je om te kunnen reageren.