Rundveehouderij

Nieuws 8 reacties

36 procent minder koeien geslacht

Zoetermeer - Het aanbod slachtkoeien is in de afgelopen maanden sterk teruggelopen. Zo ver zelfs dat er in mei bijna 36 procent minder koeien zijn geslacht dan in mei vorig jaar. Dit blijkt uit voorlopige gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Ook in april lag het aantal slachtingen van koeien veel lager, minus 30 procent ten opzichte van april vorig jaar. In totaal zijn er van januari tot en met mei 19,6 procent minder koeien geslacht dan in dezelfde periode vorig jaar. Opvallend is dat er in alle leeftijdscategorieën boven 2,5 jaar oud een flinke daling plaatsvindt. In het begin van het jaar waren het vooral de jongere koeien die werden gespaard, nu gebeurt dat over de gehele linie.

Onzekerheid en wegvallen quotum

Het afnemen van het aantal slachtingen is tweeledig. Enerzijds willen melkveehouders de ruimte die zij in de stallen hebben optimaal gebruiken. Dit kan nu het melkquotum niet meer bestaat door het langer aanhouden van melkkoeien. Aan de andere kant is er nog veel onzekerheid over hoe de politiek gaat ingrijpen op het overschrijden van het door de sector zelf opgelegde fosfaatplafond. Komen er dierrechten, fosfaatrechten of een nieuwe begrenzing op de melkproductie, zolang dat onzeker is houden melkveehouders koeien vast.

Lees meer over dit onderwerp in Boerderij Magazine die dinsdag 9 juni verschijnt

Meer informatie over het aantal slachtingen en en prijzen vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Aantal slachtingen
Koeien Vee & Logistiek

Laatste reacties

 • koestal

  zoveel mogelijk melken ,voordat er rechten ontstaan

 • gvanlaar

  zoveel mogelijk melken zodat de prijs nog verder zakt......

 • Marco kroon

  Stallen vol zetten nu het nog kan( ze hoeven geen melk te geven)

 • koestal

  De nieuwe stallen moeten toch vol,nieuwe en grotere tanks zijn dit jaar al niet meer te leveren

 • alco1

  Misschien begrijpen dat nu ook dat de cijfers van levensduur door 'omstandigheden' sterk kunnen fluctureren.

 • alco1

  'Ze nu ook'

 • pieter p

  Ja dat is schaalvergroting, iedereen profiteerd ervan behalve de boer

 • henky++


  helemaal mee ens alco1. Al jaren stoor ik mij aan verhalen over de (te ) korte levensduur van de melkkoeien. Ook door deskundigen en adviseurs. Als we onbeperkt vee mogen houden en de melkprijs blijft boven de 30 ct dan is de  gem leeftijd zo boven de 5 jaar. En voor produktie dieren is dat best hoog.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.