Rundveehouderij

Nieuws laatste update:1 feb 2016

Van Dijk: fusievoorstel DOC lijkt goed voorbereid

Breukelen – Bestuur en directie van DOC Kaas hebben het fusievoorstel met DMK goed voorbereid. Dat is de indruk van coöperatiedeskundige Gert van Dijk.

Hij volgt het fusie vanaf de zijlijn, maar heeft niet het idee dat de leden van DOC onvoldoende zijn geïnformeerd zoals door een aantal zuivelondernemingen en leden gesuggereerd.

Uit de beperkte opkomst bij de door A-ware georganiseerde bijeenkomsten voor DOC-leden is volgens hem op te maken dat DOC de gelederen redelijk gesloten heeft weten te houden. Ook is het volgens Van Dijk niet vreemd dat de leden eerder dit jaar niet uitvoerig zijn bijgepraat over voorstellen tot samenwerking met A-ware en Hochwald. Het goed informeren van de ledenraad volstaat. Het is vervolgens aan de ledenraad hoe dit te communiceren met de achterban. Hij gaat er dan ook vanuit dat de DOC-leden donderdag 21 mei voor een fusie met het Duitse DMK stemmen. "Ik kan me niet voorstellen dat de leden opnieuw tegenstemmen."

Hij is verrast door de wijze waarop zuivelbedrijven A-ware en Hochwald het fusieproces proberen te frustreren en als het ware een breekijzer zetten in de coöperatieve structuur van DOC. Hij noemt de acties 'op het randje' en gelooft niet in het aangedragen argument dat een eventuele fusie tussen DOC en DMK de Nederlandse melkprijs naar beneden trekt. Wel is hij benieuwd naar de werkelijke reden voor de wijze waarop A-ware en Hochwald opereren.

In de basis ziet hij weinig verschil tussen coöperaties in Duitsland en Nederland. Opvallend is wel dat Duitse zuivelcoöperatie prijsdalingen en – stijgingen in de afgelopen jaren eerder in de melkprijs doorrekenen dan Nederlandse coöperaties. "Niet altijd even verstandig", aldus Van Dijk.

 

Lees alles over de fusieplannen van DOC Kaas en DMK in het dossier

Of registreer je om te kunnen reageren.