Rundveehouderij

Nieuws 1585 x bekeken 2 reacties

Universiteit vindt oorzaak groeistoornis Fleckvieh

München – Onderzoekers van de technische universiteit van München hebben de genetische oorzaak van groeistoornissen bij Fleckvieh aangetoond.

Bij de redelijk zeldzame afwijkingen groeit jongvee ondanks normale voeropname langzamer in grootte en gewicht. Deze recessieve groeistoornis wordt veroorzaakt door een genetische mutatie. Door DNA-onderzoek is de genmutatie terug geleid naar een beperkt aantal voorouders die nauw met elkaar verwant zijn. Doordat het Fleckvieh de afgelopen twitntig jaar in populariteit won neemt ook het aantal dieren met de groeistoornis toe. Nu de genotypering van de afwijking bepaald is kan daar bij selectie van fokstieren rekening mee gehouden worden. Door de gegevens ook te koppelen aan vrouwelijk fokvee kan vanaf nu actief geselecteerd worden om de groeistoornis uit de populatie te fokken.

Laatste reacties

  • koestal

    Het zat in de genen,dat dachten wij ook al

  • lepercheron 46

    Dan neem je toch montbelliarde, deze zijn toch al beter qwa prestatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.