Rundveehouderij

Nieuws 2545 x bekeken

USDA verwacht lagere zuivelinvoer China

Peking - China zal dit jaar slechts zo'n 400.000 ton melkpoeder importeren in plaats van de bijna 600.000 ton waar het Amerikaanse ministerie van landbouw in januari nog van uitging.

Deze lagere schatting vloeit voort uit een verhoogde bijstelling van de Chinese voorraden aan melkpoeder.

Die zouden volgens het Amerikaanse bureau van het USDA in Peking nog zo'n 300.000 ton bedragen in plaats van de eerder geraamde 150.000 ton, zo meldt het blad Agri Money. De nieuwe ramingen lijken slecht nieuws voor exporteurs van melkpoeder, maar er lijkt ook een positieve aspect te zijn. Dat is dat de Chinese zuivelvoorraden sneller slinken dan eerst gedacht.

De ramingen blijven evenwel met veel onzekerheden omgeven. De binnenlandse consumptie lijkt dit jaar flink verder te groeien ten opzichte van vorig jaar, maar Chinese zuivelfabrikanten zitten toch met afzetproblemen. Een groot aantal ervan heeft zich contractueel verplicht om dit jaar een fors volume rauwe melk af te nemen van boeren, meer melk dan afzet voor is in de vloeibare markt. Daardoor moeten Chinese verwerkers een aanzienlijk deel van de melkaanvoer verpoederen. Deze stroom product komt bij de nog aanwezige voorraad aan buitenlands melkpoeder.

Naast de import van melkpoeder zal dit jaar ook de import van UHT-melk (lang houdbaar) door China gaan dalen. Vorig jaar werd ruim 320.000 ton UHT-melk ingevoerd. Dit jaar zal wel meer van dit product worden geïmporteerd, naar schatting zo'n 350.000 ton, maar geen royale 370.000 ton, zoals eerst verwacht. Het is allemaal een gevolg van de langzamer draaiende economie en slecht nieuws voor veel Europese exporteurs.

Of registreer je om te kunnen reageren.